Hogyan válasszunk e-könyv olvasót 2018-ban?

Hogyan válasszunk e-könyv olvasót 2018-ban?

Egész évben, de Karácsony környékén különösen népszerűek az e-könyv olvasók. Sokan rájöttek arra, hogy az e-könyv olvasás sokkal olcsóbb és praktikusabb, mint a hagyományos papír alapú. Ebben a cikkben annak jártunk utána, milyen minőségű és árú e-könyv olvasókat lehet beszerezni.

Ha még nem ismered az e-könyv olvasók világát, érdemes elolvasnod egy korábbi cikkemet az ebook olvasók és táblagépek alapjairól.

Ebből rögtön ki fog derülni, hogy ha sokat olvasol és nem szükséges a komplex, színes grafikák megjelenítése, akkor az e-könyv olvasó a legjobb választás. Ha elsősorban szakkönyveket olvasol, akkor elkerülhetetlen a táblagép használata, ami jobban próbára teszi a szemed, így kevesebbet fogsz tudni olvasni, ráadásul sűrűn konnektor után kell nézned.

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik elsősorban szöveg tartalmú e-könyveket szeretnek olvasni.

Nagyon bő a kínálat, ráadásul az árak is jelentősen szóródnak a versenytársak között. Éppen ezért tartottam fontosnak egy olyan cikk megírását, amelyben segítek a megfelelő e-könyvolvasó kiválasztásában.

Sok barátomtól hallottam olyan problémákról, hogy két három szempontra figyelt a vásárlásnál, sikerült is olyan készüléket választani, ami jónak tűnt, de kiderült, hogy egy jellemzőjében annyira szánalmas teljesítményt nyújtott az olvasó, hogy gyakorlatilag használhatatlan volt.

Lássuk tehát azokat a jellemzőket, amelyeket érdemes egyszerre figyelembe venni vásárláskor:

 • Ár
 • Kijelző mérete
 • Kijelző típusa
 • Olvashatóság
 • Háttérvilágítás
 • Súly
 • Támogatott formátumok
 • Tárkapacitás
 • Extrák
 • Magyar nyelvű leírás – menük
 • Garancia

Érthetően mindenkinek más az ízlése, ennek ellenére vannak olyan hasznos tanácsok, amit mindenkinek érdemes megfogadni. Fussunk végig a fenti jellemzőkön, hogy lássuk, melyek fontosak a számodra.

Ár

A pénztárca szab határt csak, hiszen bruttó 20-100 ezer Ft között szóródnak az árak. Általában a jelentősebb ár eltérés mögött mindig van reális ok, de ez nem jelenti azt, hogy számodra is fontos az a tényező. Pélául ha egy ebook olvasó vízálló, az jelentős ár többlettel jár, hiszen műszakilag sem könnyű egy ilyen készülék kifejlesztése. Ha viszont számodra nem fontos ez a képesség, nyilván nem fogsz dupla árat fizetni csak ezért.

Ugyanígy az érintő képernyők is jelentősen drágítják a készülékeket. Ezeknek pedig sokkal jelentéktelenebb a szerepe az okostelefonokhoz képest. Az olvasás során ugyani tipikusan lapozunk, majd 1-2 percig olvasunk, nem pedig állandóan nyomkodjuk a képernyőt. Éppen ezért ez a tulajdonság teljesen felesleges, de jelentősen növeli az árat.

Kijelző mérete

A kijelző mérete több szempontből is az egyik legfontosabb paraméter, mégis sokan elhanyagolják. A kijelző mérete arányos a súllyal, valamint a megjeleníthető oldal méretével.

Ha epub és mobi típusú tartalmat fogsz rajta olvasni, akkor már a 6 inches (15.3 cm a képernyő átlója) is megteszi, de nem nevezném optimálisnak. Az epub és mobi formátumoknál ugyan lehetőséged van állítani a betűk méretét, így a kis képrenyő méret nem akkora gond, de 7 inchet javasolnék ebben az esetben is. Ez még kellően kompakt, de már elég nagy az olvasáshoz.

Ha PDF fileokat is olvasol, akkor 8 inch alatti képernyőméret választása egyenlő az öngyilkossággal. PDF e-könyvek esetében ugyanis nem lehet állítani a betük méretét, és a legtöbb PDF file oldalmérete jóval meghaladja a 6 inch-es képernyők méretét, de még a 7 inchet (17.8 cm képátló) is. Ha biztosra akarsz menni, legalább 8 inches (20.3 cm képátló) képernyőjű e-könyv olvasót veszel.

Fontos tudnod, hogy magyar e-könyvek esetében a kínálat 95%-a epub és mobi formátumú, így egy 7 inches képernyőméretű olvasó jó választás.

Inchenként átlagosan 22 grammal nagyobb a készülékek súlya, tehát például egy 6 inches készülék és egy 8 inches készülék súlya között nagyjából 44 gram a különbség, ami nem egy vállalhatatan áldozat.

Kijelző típusa

Az e-könyv olvasás technológiája folyamatos fejlődésen ment keresztül. Azt már a legkorábbi verziókban is sikerült elérni, hogy az olvasás ne bántsa a szemet, azonban nem volt elég kontrasztos a kép. Mára már ezen is jelentősen sikerült javítani. A kínálatban két típus szerepel. A gyengébb, régebbi Pearl technológia, és a Carta technológia. A Carta technológia minden szempontból jobb, mint a Pearl, ezért ezt javaslom.

Olvashatóság

Az e-könyv olvasó legfontosabb tulajdonsága, hogy mennyire könnyű rajta olvasni. Itt résen kell lennünk, mert több tényező is befolyásolja a választást:

 • képernyő felbontása
 • képernyő mérete
 • képernyő technológiája

A képernyőn megjelenített pixelek száma mindig megtalálható a web oldalon. Természetesen minél nagyobb a képernyő mérete, annál több képpont kell az éles megjelenítéshez. A következő táblázatban összegyűjtöttem azokat a képernyő pont számokat, amelyeket fontosnak tartok a jó minőségű megjelenítéshez:

 

Képernyő méret Pontok száma ezerben
6 inches 786
6.8 inches 1 544
7 inches 2 123
7.8 inches 2 628

A táblázatot úgy érdemes használnod, hogy eldöntöd az olvasási szokásaid alapján a képernyő méretét. Emlékeztetőül: ha csak szöveges tartalmat olvasol és epub vagy mobi formátumban, akkor a 6-7 inch jó alternatíva. Ha PDF-et olvasol, akkor minimum 7, de inkább 7.78 inch a javasolt.

Ezután megnézed a leírásban a felbontást, ott ilzesmit fogsz látni, hogy 1024*768. Ha itt elvégzed a szorzást, és elosztod az eredményt 1000-rel, megkapod azt a számot, amit összehasonlíthatsz a táblázatban szereplőkkel.

A képernyő technológiáját az előző szakaszban már kifejtettem, a Carta e-ink megoldás sokkal jobb, mint a Pearl.

 Háttérvilágítás

Kezdetben nagy újdonságnak számított a háttérvilágítás, hiszen ezek az e-könyv olvasók a papírhoz közeli olvasási élményt adtak. Ez viszont azzal járt, hogy sötétben nem lehetett olvasni őket külső fényforrás nélkül.

Alapvetően az Olvasók megosztottak, hogy van-e szükség háttérvilágításra, vagy sem. Sokan máig jobban szeretik az éjjeli lámpát, illetve lehet kapni olyan kiegészítőket is, hogy kis olvasó lámpát rá lehet csipeszelni a készülékre.

Biztos ami biztos, a gyártók többsége (60%-a az általunk vizsgált olvasóknak) beépíti a háttérvilágítási funkciót, ami azért elvárás is lett a könyvbarátok között.

Súly

Sokkal fontosabb jellemző, mint elsőre gondolnánk. Az igazi e-könyv falők órákig képesek olvasni egyfolytában, ilyenkor az eszközt tartó kéz nem kis próbának van kitéve. Ezen kívül sokan táskájukban hordják egész nap.

Szerencsére a gyártók figyelnek erre, és az e-könyv olvasók súlya 150-230 grammos tartományban mozog, ami alig több, mint egy okostelefon súlya.

Támogatott formátumok

Hiába van akármilyen jó olvasó eszközünk, ha nem támogatja azt a formátumot, amit szeretnénk. Ha Magyarországon szeretnél e-könyvet vásárolni, akkor a készüléknek tudni kell az epub formátumot, vagy a mobi formátumot. Gyakorlatilag a vizsgált olvasók mindegyike eleget tesz ennek az elvárásnak.

Ha szakirodalmat is olvasni akarunk, ami tipikusan PDF, akkor ezt a formátumot is támogtania kell. Ezen felül még az lehet hasznos, ha doc, rtf formátumok valamelyikét támogatja, mert így akár word dokumentumot is letölthetünk, és egyetemi jegyzeteket olvashatunk.

A támogatott formátumok listája nagyon fontos, figyelmesen tanulymányozd át őket vásárlás előtt. Ha epub, mobi, PDF, doc, vagy rtf támogatott, akkor nem érhet meglepetés.

Tárkapacitás

Az általunk vizsgált 17 olvasó mindegyike legalább 4GB tárolókapacitással bír. Egy magyar e-könyv mérete átlagosan 2MB, így még a legkisebb memória esetében is átlagosan 2000 e-könyvet tudsz tárolni rajta. Ez több, mint elég, így ezzel a paraméterrel nem kell foglalkoznod a vásárlás során.

Extrák

Néhány készülék extra szolgáltatásokat is ajánl, ezek nagy részét nem tudjuk használni Magyarországon. Például vannak olyan olvasók, amelyek képesek felolvasni a szöveget. Ez nagyon kényelmes lehet vezetés közben, hiszen gyakorlatilag az eszköz hangoskönyvvé alakítja az ebookot. Sajnos azonban legtöbbszőr csak világ nyelveket támogat ez a szolgáltatás.

Számos megoldás van, ahol saját alkalmazások vannak előre installálva az eszközre és mondjuk Wi-Fi-n keresztül le tudjuk szinkronizálni a dropbox accountunkat az olvasóra. Ez is csak annak érdekes, akinek van dropbox fiókja.

Egy a lényeg, ha számítunk ilyen extra funkcióra, akkor mindenképpen nézzünk utána, hogy magyar nyelvi környezetben is használható-e az adott funkció.

Magyar nyelvű leírás – menük

Sokszor ér bennünket negatív meglepetés, amikor egy ajándékba kapott termékhez nem kapunk magyar nyelvű használati útmutatót, illteve az e-könyv olvasó felületén nem lehet magyar nyelvű menüket választani. Mindenképpen tájékozódjunk vásárlás előtt ezek meglétével kapcsolatban, ha nem beszélünk angolul, vagy az, akinek az ajándékot szánjuk, nem beszél angolul.

Eredményhírdetés

Nem csigázlak tovább benneteket, bemutatom azt a grafikont, ami a minőséget, funkcionalitást mutatja az ár függvényében

E-book olvasók összehasonlítása 2018

Olcsó kategóriában a PocketBook Basic 3 614 az első az értékelésünk alapján.

Közepes árkategóriában a PocketBook Lux 4 627 viszi a prímet. Nálunk ő a kategória független győztes is. Minden olyan tulajdonságot tartalmaz, ami kell egy jó olvasóhoz, de semmilyen olyat, ami sokak szemében felesleges sallangnak számít, de jelentősen drágítják a terméket (vízállóság 2méter mélységig).

Minden jelentős formátumot támogat, jó a felbontása, a listaára is 40 ezer forint alatt van, 155 gram. 6 inches készülékek között magasan kiemelkedik.

Ha nagyobb képernyőt és vízálló olvasót szeretnénk, akkor több, mint két és félszer annyit kell fizetnünk. Ha nem PDF-et akarunk olvasni, akkor a vízállóság és nagyobb felbontás nem éri meg ezt a brutális felárat.

Ha megvan az e-könyv olvasód, akkor nincs más hátra, mint hogy szétnézz az e-könyvek között és válogass több, mint 7000 e-könyv közül. Karácsony előtt és a két ünnep között is jelentős kedvezményekkel találkozhattok.

 

Sok sikert a választáshoz!

 

Szűcs Roland

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*