Abortáltak

Deres Péter író, műfordító, dramaturg az ABORTÁLTAK c. könyvről:

Jó volt olvasni, mert érdekes, tanulságos, katartikus szöveg, hiánypótló könyv.

A címről ellapozva elfelejtjük, hogy talán a legkeményebb szociológiai, pszichológiai stb. témával állunk szemben, mert a szöveg kerüli a szakkifejezéseket, „meseszövése”, jellemrajzai pedig olyanok, mintha novellákat tartanánk a kezünkben. Olyan novellákat, amelyekben drámák vannak tömörítve, családregények felcsavarva. És ez valahogy jobban érdekel, mintha kínos orvosi titkokat fednének fel, vagy kenetes kioktatásokat kellene megszeppenve hallgatnunk.

Izgalmas paradoxon, hogy a veszteségről írva az élet fogalmának kitágításáról szól, és olyan életerőről győz meg, amilyenről egyébként sejtelmünk sem volna. (A férfiaknak biztosan nem.) Ez messze túl van az előítéletek és a tabuk ledöntésén, túl van a retteneten. Aki ennyi munkát fektet bele, hogy a kapcsolatokon keresztül megértse az életet, mint amennyi ebben a könyvben van, az tudja, hogy merre tart, mert van hová mennie. Sokkolni könnyű, kezelni nehéz, meggyógyítani a legnehezebb.

Alig százegynéhány oldalon végigjárjuk ezeket a fázisokat, és nem fáradunk bele, holott a magunk kiegészítései, szempontjai, „olvasatai” ennek sokszorosát teszik hozzá a leírt szöveghez. És így nyitott mű: nem provokál párbeszédet, de beleránt a témába annyira, hogy ne lepődjünk meg nagyon, ha krízisbe került életekkel találkozunk. Csak ilyen életek vannak. Ennek tudomásul vételével már túl is estünk a botrányon és a pánikon. Tanulni kell; az életet.

Az írónő az ECHO TV Kultúrklub című műsorában beszélt a Ráismerőkönyvek sorozat eddig megjelent köteteiről, az AZANŐ és az ABORTÁLTAK című könyvekről.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*