Miért szeretem a HVG könyveket?

A HVG az egyik legnépszerűbb könyvkiadónak számít az olvasók körében. Valljuk be, hogy ki ne szeretne olyan könyveket olvasni, amit saját magával vagy az éppen aktuális élethelyzetével összefüggésbe tud hozni. Így olyan mintha magáról az olvasóról szólna, tehát rólunk. Miért szeretem a HVG könyveket?  Azért, mert annyira aktuálisak.

Mert a legégetőbb napi problémáimat segít megoldani, mint például, hogy  milyen módszerekkel kezelhetjük a családi vállalkozásokra jellemző kihívásokat (Peter Leach – Családi vállalkozások c könyve).

A HVG könyvei között szerepel a Képernyőtudatos család c. könyv Dr. Devorah Heitner-től, ami egy rendkívül megosztó és égető kérdéssel foglalkozik, a digitális világ beszivárgásával a család életébe. Engedjük vagy ne engedjük? Vajon jól tesszük, ha hagyjuk szülőként, hogy a gyermekünk mindig csak a telefont és a tabletet nyomkodja? És lehet, hogy a villódzó fényektől, a 2-3 mp-es impulzusoktól figyelemzavaros lesz, végül pedig csak digitálisan szocializálódik. Ugyanakkor, ha tiltjuk, lemarad a társaitól, akik magabiztosan szörfölnek a digitális eszközökön. A Képernyőtudatos család c könyv igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket.

Kisgyermekes anyukaként számtalan gyermeknevelésről szóló könyvet elolvastam már, így állíthatom, hogy a szakemberek szerint minden gyermekkel kapcsolatos probléma megoldásának első lépése az, hogy „maradjunk nyugodtak”. Ezt taglalja Amber Hatch – Mindfulness szülőknek c. könyve. Tippeket ad a mindennapi stressz és konfliktusok kezelésére, leírja, hogyan alakítsuk szorosabbra a kapcsolatunkat a gyerekeinkkel. Singer Magdolna -Ki vigasztalja meg a gyerekeket? c. könyve akkor nyújt támogatást, amikor válás és gyász következik be a családban.

Szomorú, hogy ennyire aktuális téma a családon belüli erőszak is és annak következményei a felnőtté váló gyerekekben. Randel Sammy Élet a gyűlölet után című könyve az eddig említetteknél sokkal keményebb élethelyzetről ír. Sammy Rangelt gyerekkorában nagybátyja szexuálisan zaklatta, anyja és mostohaapja pedig testileg-lelkileg bántalmazta. 11 éves volt, amikor a nevelőintézetből az utcára került, s a bandavezérségig vitte a droggal, a bűnözéssel, a szexszel és az erőszakkal átitatott észak-amerikai alvilágban. Kamasz- és felnőttkorában több mint 15 évet töltött különböző büntetés-végrehajtási intézetekben. Majd az élete nem várt fordulatot vett.

És azért is szeretem a HVG könyveket, mert a napjainkban élő közismert emberek portréját adják, legyen az például az észak-kóreai diktátor (Paul Fischer – Kim Dzsongil bemutatja:), aki korábban filmstúdiókat irányított. És a könyv ritka bepillantást enged egy rejtélyes nemzet abszurd mindennapjaiba. Vagy legyen az a a globális Virgin-cégbirodalom vezetője és megismerhetjük sikerének zálogát Richard Branson – A Virgin-módszer c könyvéből.

Portréknál maradva Tesla, Paypall,…ki ne hallott volna róla. De mi a közös bennük? Elon Musk (Ashlee Vance – Elon Musk, Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása), akinek a nevéhez fűződik a Paypal, SpaceX, Tesla, SolarCity megtervezése. Ashlee Vance újságíró több mint 50 órát beszélgetett Muskkal, valamint még vagy 300 emberrel készített interjút róla, hogy a könyve elkészüljön. A könyv végigköveti Elon Musk útját nehéz dél-afrikai gyermekkorától kezdve a globális üzleti világ csúcsára való felemelkedéséig, és bepillantást nyújt az előttünk álló, hihetetlennek ígérkező évszázadba.

Közel száz ennyire időszerű téma és HVG könyv nálunk elektronikusan is elérhető: www.bookandwalk.hu/kiado/HVG-Konyvek

Leave a comment

Your email address will not be published.


*