Hogyan tudok e-könyvet olvasni?

Ha szeretsz olvasni, és lehetőleg vagyonok elköltése nélkül minél többet, akkor ebből a cikkből megtudhatod, hogyan lehet e-könyvet olvasni.

Milyen eszköz kell az e-könyv olvasásához?

Sokan gondolják azt, hogy e-könyvet csak speciális e-könyv olvasó eszköz segítségével lehet olvasni. Fussuk át gyorsan az olvasásra alkalmas eszközök listáját:

Az e-könyvolvasó eszközök nagy előnye, hogy nagyon kicsi a súlyuk, egyáltalán nem zavarják a szemet hosszú órákon át történő olvasás esetén sem, és nagyon sokáig bírják feltöltés nélkül.

Az összes többi eszköz jóval hamarabb lemerül, nehezebbek, és a hosszabb időn keresztüli olvasás zavarhatja egyesek szemét. Egy nagy előnyük van, hogy a legtöbbünknek van legalább egy a fenti eszközök közül.

Hogyan olvashatunk e-könyvolvasó segítségével?

Az e-könyvolvasó kézikönyvében mindig található leírás azzal kapcsolatban, hogyan tudsz e-könyvet tölteni az olvasóra. A legnépszerűbb módszer a következő:

 1. Vásárolj e-könyvet a webáruházban
 2. Töltsd le a frissen vásárolt e-könyvet a számítógépedre
 3. Kösd össze az olvasó eszközödet a számítógéppel USB porton keresztül
 4. Másold át a letöltött e-könyvet az olvasó eszköz megadott könyvtárába, amely általában a Documents nevet viseli, de az eszköz leírásában megadják ennek a könyvtárnak a nevét
 5. Lecsatlakoztathatod az eszközt a számítógépről.

Ami néha gondot szokott okozni, hogy nem találod meg, hova töltötted le az e-könyvet a számítógépeden belül. Letöltéskor vagy megkérdezi a böngésződ, hogy hova szeretnéd letölteni, és akkor ezt könnyen meg tudod jegyezni, vagy nem kérdezi meg. Utóbbi esetben általában a Downloads mappába kerülnek az e-könyvek.

Hogyan használjuk az okostelefonunkat, vagy táblagépünket e-könyvek olvasására?

Az okostelefonok és a táblagépek ugyanúgy használhatók olvasásra. Mindkét esetben az e-könyvek olvasását támogató app-ra (szoftverre) van szükség. Ha szerencsés vagy, akkor a készülékedre már előre telepítve van egy ilyen alkalmazás, ha nincs, akkor pedig választhatsz számtalan ingyenes megoldás közül

Apple eszközök használata ebook olvasásra

Az Apple eléggé barátságtalanul áll az olvasni vágyó ügyfeleihez, de szerencsére a lenti diák alapján könnyen el tudod sajátítani a szükséges tudást ahhoz, hogy az Apple eszközökön elérhető iBooks program segítségével olvasni tudj minden olyan e-könyvet, amelyet az e-könyv áruházunkban vásároltál.

 

Azért érdemes az iBooks programot használni, mert az Apple sűrűn frissíti az operációs rendszerét, és ezzel együtt az iBooks app-ot is. Ha más gyártótól származó olvasót használsz, akkor előfordulhatnak nem várt zavarok a működésben, ameddig a fejlesztők nem frissítik a saját olvasó programjukat.

Android eszközök használata ebook olvasásra

Érdemes a sok ingyenesen elérhető olvasó programból választani. Ehhez a Play áruház ikonjára kell kattintani, és epub fileok olvasására alkalmas ingyenes programot érdemes keresni.

Legtöbb esetben az ingyenes program „ára”, hogy vannak reklámok a programon belül, de vannak teljesen ingyenesek is. Néhány javasolt olvasó program:

Az Android esetében az adott program felhasználói dokumentációjából derül ki, hogyan tudjátok legegyszerűbben eljuttatni a megvásárolt e-könyveteket telefonon lévő virtuális polcotokra.

Számítógép használata e-book olvasásra

Számítógép alatt mind az asztali, mint a hordozható számítógépeket értem. Alapvetően eldöntheted, hogy szeretnél-e installálni programot, vagy nem. Amennyiben nem szeretnél installálni programot, akkor használhatod a böngésződet olvasásra, ez mindem gépen van.

Ha komolyabb funkciókat szeretnél, és több formátum támogatását, akkor egyértelműen érdemes installálnod egy e-könyvekre specializálódott programot. Kezdjük az első esettel.

E-könyvek olvasása böngészőben

Megfelelő bővítmények installálásával magában a Chrome böngészőben és a Firefox-ban is olvashatsz.

Ha Chrome-ban szeretnél olvasni, először telepítened kell egy plugint. Innentől ezt a plugint A könyvjelző sávodban legelső elemként az Alkalmazások címszó alatt érheted el. Ha elindítod, akkor egyszerűen a számítógépeden tárolt file-okból tudsz válogatni, és olvasni.

Ha Firefox a kedvenced, akkor töltsd le az epubreader plugint. A jobb felső sarokban lesz látható az olvasó alkalmazás ikonja. Ha erre kattintunk, akkor a következő oldalon feljön egy ikon, ez vezet el bennünket a file megnyitása funkcióhoz. innentől már minden simán megy.

E-könyvek olvasása programmal

A legnépszerűbb megoldás azonban a Calibre nevezetű program használata. Az előző linkre kattintva annyi a teendőd, hogy kiválaszd, milyen típusú operációs rendszer fut a gépeden: Machintos OS, Windows, Linux. Ezután letöltődik teljesen ingyenesen az a file, amire kétszer kell kattintanod, és felinstallálja a programot a gépedre.

A Calibre segítségével a következő módon tudsz olvasni:

 1. Indítsd el a Calibre alkalmazást
 2. Kattints az Add Books (Könyvek hozzáadása) gombra
 3. Jelöld ki azt a könyvet, vagy azokat a könyveket, amelyeket hozzá szeretnél adni a könyvtáradhoz
 4. A Calibre megjeleníti a “virtuális” polcodat
 5. Kétszer kattints a könyv címére, és megnyitja olvasásra az e-könyvet
 6. Szabd testre az olvasási élményt azáltal, hogy beállítod magadnak a megfelelő oldalméretet az ablak átméretezésével, valamint a bal oldalon található menüsor segítségével a betűk méretét is könnyen módosítani tudjátok.

 

Ha a cikkben felsorolt javaslatok nem egyértelműek, akkor írjatok a megjegyzés rovatba,

 

Jó olvasását kívánok!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*