Forró téma, kiváló írás, rendhagyó kiadás: AZANŐ ebook

Kevesebb mint egy hete jelent meg Bali Edina Zsanna tollából az AZANŐ című írás. Még egy hét sem kellett az 1. hely megszerzéséhez a sikerlistán. Az alcíméből már sejthetjük, miről szól a könyv: élet második feleségként. Interjút készítettem az írónővel, mivel számos rendhagyó tulajdonsága van ennek a műnek.

Nem csak én tartottam különlegesnek a művet, hanem a ridikul.hu újságírója is, aki kiváló cikket írt más szempontokat kiemelve erről az e-könyvről.

Mielőtt belevágnék a kérdezz-felelek játékba, néhány szót szólnék arról, miért keltette fel a figyelmemet ez az e-könyv. Először is briliánsnak tartom a témaválasztást. Tömegek szembesülnek ugyanis a sokadik feleség élethelyzetének problémájával, amit mindenki a saját módján próbál kezelni. Jómagam férfi vagyok, így olyan hölgyek véleményét kértem ki a tartalommal kapcsolatban, akik már olvasták az elérhető 6 fejezetet. Legtöbbjükből olyan mély érzelmi reakciókat váltott ki az e-könyv, hogy feltételezhetően szíven találták őket az üzenetek. Ez már önmagában elég lett volna, hogy írjak erről a műről.

Itt azonban nem álltam meg. Különösen tetszett az az innovatív kiadási modell, amelyet az írónő követett. A jelenleg előrendelhető e-könyv már tartalmaz 6 fejezetet, amely június végéig fog teljes mértékben elkészülni. Azok, akik megvásárolják előrendelés keretében, 40%-ot spórolnak, valamint hétről hétre megkapják automatikusan az új fejezeteket. Így arra is módja van az írónőnek, hogy az Olvasóktól begyűjtött információkat adaptálja az újabb fejezetek megírása során. Az e-könyv tehát valójában együtt íródik az Olvasókkal.

Az Olvasók leginkább az írónő rajongói facebook oldalán tudják elmondani véleményüket

Van azonban egy (illetve kettő) heppem, amit minden e-könyv esetében különös figyelemmel kezelek: hitelesség és alázat.

A jó értelemben vett szakmai alázat már az e-könyv leírásából egyértelműen kitűnik:

Ez a könyv a barátnőd szeretne lenni. Nem okoskodik, nem ítélkezik, de nem is bólogat mindenre. Egyszerűen csak mesél Neked. Hétköznapi történeteket szerelemről, házasságról, gyerekekről, fájdalmakról és megoldásokról, egy sajátos nézőpontból. A második feleség speciális szemével nézünk rá együtt az életre.

Tetszik az a megközelítésmód, amelyhez már nagy mesemondók is nyúltak Lafontaine, Andersen, Grimm testvérek. A történetmesélés eszközrendszerét használták a mélyen megbújó, komoly mondanivalók közvetítésére. Itt is hasonlónak lehetünk a szemtanúi, csak éppen ezeket a meséket az élet írja, és persze Edna írja.

Egyetlen egy dolgot kell már csak megtudnom ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljam ezt az e-könyvet: hitelesség. Ennek legegyszerűbb módja a személyes interjú, amelyet itt olvashattok.

BnW: Kedves Edina, köszönöm, hogy időt szakított erre az interjúra, hiszen tudomásom szerint több on-line és off-line magazin megkereste már, nem beszélve az olvasói klubbokról.

BEZS: Én köszönöm a meghívást. Valóban a megjelenést követő két napban megkerestek a Glamour magazintól, a ridikültől, illetve több olvasó klubtól is meghívást kaptam. Nem számítottam arra, hogy ilyen hamar elterjed a megjelenés híre. A tömérdek személyes megkeresést pedig nem is említem.

BNW: Mit gondolsz, mi lehet a siker titka a te esetedben?

BEZS: Az erős indulás záloga leginkább abban testesült meg, hogy olyan témáról írtam, amivel még nem foglalkoztak Magyarországon, és a közösségi háló segítségével sikerült sok Olvasót elérnem éppen az általad oly fontosnak tartott hitelességen keresztül. Érzik az Olvasóim, hogy közülük való vagyok.

BNW: Az ihletet gondolom a saját élethelyzeted  biztosította az íráshoz?

BEZS: Én az igazi harmóniát, a tökéletes egységet a házasságomban találtam meg. Tulajdonképpen az én életemben a szerelem volt az igazi kitörési pont, feleségként ismertem meg magam valódi nőként, váltam jobb , érzékenyebb emberré. Harmadik feleség vagyok, aki számtalan második, harmadik feleség életével is találkozik . Így a saját életem megélései, összeértek más női tapasztalatokkal.

Mindig komoly kihívás, amikor olyan nők nehézségeivel találkozom, akik folytonos vitában, el nem fogadásban , drámában vannak a férfiakkal. Elmondásuk szerint imádják fiú gyermeküket, s közben arról beszélnek, hogy gyűlölik a férfiakat.  Nők, akik fiúkat és lányokat is szülnek, és fiú csecsemőjük arcában a teljességet és a tökéletességet látják , képesek kell, hogy legyenek arra, hogy meggyógyítsák a generációs és családi sérüléseket és integrálják a jelenbe az újraírt múltat . Ezért született, születik a könyv.

BNW: Valójában hogyan épül fel az e-könyv, mire számíthatnak az Olvasók?

BEZS: A második feleségek nézőpontja, a kudarcok, fájdalmak, ugyanakkor a szépségek és boldogság könyve. Velem együtt 21 nő sorsába pillanthatunk be, s juthatunk el lépésről lépésre  a sztereotípiák meghaladásáig,  valamiféle tiszta és bölcs kommunikációig.

Rengeteg embert érint ez a kérdés, mégis legtöbbször szemérmesen hallgatunk róla. Rengeteg gyermeket érint ez a kérdés, mégis az igazságokat megkerülve szerepeket játszunk, s ezzel a lehető legrosszabb mintát adjuk. Rengeteg férfit érint ez a kérdés, mégis engedjük, hogy sokan teljesen tönkremenjenek ezekben a helyzetekben, miközben mindannyiunkra szükség van. És rengeteg nőt érint ez a kérdés, s mégsem női érzéssel nyúlunk hozzá sokszor, hanem harci díszekben sorakozunk fel. 54 éves vagyok, így mondhatjuk hosszú volt az út, sok-sok női és férfi ősöm fájdalma, félelme, harca, vagy éppen öröme integrációját, befogadását kellett megélnem hozzá, s persze jelen életem valamennyi félelemét, kudarcát is gyógyítanom kellett, hogy a könyv el kezdjen élni bennem.

BNW: Nagyon tetszik az alázatos hozzáállásod, ahogy okoskodás és a mindentudó szerepkörben való tetszelgés nélkül próbálsz segíteni. Hogyan engedted útjára az e-könyvedet?

BEZS: A könyv nem akar tanítani, úgy dédelgetem magamban, mint a könyvet, ami barátnőként működik. Ismeri a titkaidat, tudja, hogy mi az amiről még magadnak sem nagyon beszélsz, de soha nem ítélkezik, és mindig ott van, amikor szükséged van rá.

Carlos Ruiz Zafón- tól olvastam egyszer:

– Na és maga, hogy áll a nőkkel, Daniel?
– Igazság szerint nem tudok róluk túl sokat.
–     Tudni senki sem tud róluk sokat, még Freud sem, sőt, talán még ők maguk sem, de nem is kell. Olyan ez, mint az elektromos áram: ahhoz, hogy megüssük vele az ujjunkat, nem szükséges tudnunk, hogyan működik.

A könyv arra készül, hogy segítsen eligazodni abban, hogy működünk. Elektromos áram nélkül.

BNW: Akárhogy is nézzük ez nem egy kis könnyű olvasmány. Jómagam mindig szeretem, ha az emebrekre nagy hatást gyakorló művek esetében ott a felelősség, és a szakmai hitelesség a háttérben. Életpályád során foglalkoztál esetleg hivatászerűen is emberekkel?

BEZS: Sok mindennel foglalkoztam, a hagyományos felfogás szerint nagy sikerekkel és eredményekkel. Mindig emberekkel akartam foglalkozni, mindig minden helyzetben az ember élete, viszonya a világhoz, érzései érdekeltek.

Így aztán voltam gyámügyes, szociális előadó, nagy cég humánpolitikai embere, még nagyobb marketingese és szinte a legnagyobb reklámfőnöke is, majd TV-s PR-os. Közben dolgoztam telefonos lelki segély szolgálatban, vezettem állami gondozott klubot, szereztem három diplomát.

Aztán 2001-ben úgy éreztem, hogy egy teljesen más életre van szükségem, mert valami nagyon hiányzik, muszáj ennél többet tudnom arról, hogy ki is vagyok én, mi a feladatom a világban. Ezért elindultam egy belső úton, hogy minél többet felfedezzek a „hiányos” területekből. És tanultam – tanultam – tanultam, olvastam- olvastam-olvastam, s amikor már többféle papírom is volt róla, hogy tehetem, elkezdtem foglalkozni az egyes emberrel. Hatalmas felfedezés volt, hogy nem általában az ember, hanem „AZEMBER”  foglalkoztatott, aki ott ült velem szemben, s minden bizalmával megajándékozott, hiszen sebezhetőnek mutatta magát és segítséget kért.

Sok-sok év tapasztalatából tudom, hogy az önmegvalósítási képességet sok esetben ugyanúgy felszínre kell hozni mint bármi mást, és ehhez sokszor segítség kell, mert különben elakadhatunk az úton, ezért nagyon inspirál, hogy abban mutassak utat,  hogyan is szabadíthatjuk fel belső lehetőségeink gátjait, hogyan találhatjuk meg valódi erőforrásainkat, oldhatjuk meg konfliktusainkat, divatos szóval élve, hogyan lehetünk önazonosak.

Mindig minden helyzetben mutatunk valamit magunkból, jó esetben valódi önmagunk egy-egy részét. Jó, ha van olyan hely, ahol az egészet mutathatjuk, mert elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk. Számomra az egyéni konzultációkon túl, ahol rengeteg nővel találkoztam ezért is volt nagyon izgalmas terület a WERKAKADÉMIA például, ahol évekig tanítottam önismeretet, vagy a SANOMA Kiadó Szépségakadémiája, ahol szintén az önismeret, önazonosság volt a témám.

Itt is nagyon erősen megmutatkozott, hogy a vágy az átalakulásra, egy másik úton való elindulás igénye mennyire együtt jár  azzal a vággyal is, hogy a rejtett lehetőségek felszínre kerüljenek, hogy találjunk valamit , amiben valódi harmóniában létezünk, s játszmák nélkül mutatkozhatunk. Rengeteg csodálatos fiatallal találkoztam , s a velük való munka során, az előadások utáni beszélgetésekben, a felém irányuló figyelem, érdeklődés és elfogadás fényében látszott igazán, milyen nagy szükség van arra, hogy az élet alap dolgaihoz nézőpontokat kapjanak, esetleg az eddigiektől teljesen eltérő felfogással, gondolkodásmóddal találkozzanak.

BNW: Ez szép volt egy szusszal végigmondani egy ilyen választ. Azért biztosan van olyan pontja a szakmai páláydnak, amire a legbüszkébb vagy.

BEZSHárom éve az a nagy megtiszteltetés ért, hogy egy nagy nemzetközi konferencián, az Integrál Európai Konferencián lehettem előadó, és ott arról beszélhettem , hogy milyen is a XXI. századi ÚJNŐ. Sok nővel találkozom, beszélgetek. Sok harcot látok, kapcsolatokat, ahol valaki mindig elvérzik, hiszen valakinek mindig győznie kell. Látom az utakat, hogy mekkora erőfeszítés és bátorság kell a folyamatos fejlődéshez, a családi minták meghaladásához, annak felismeréséhez, hogy az jó, ha a saját életemért magam vagyok a felelős. Látom, hogy milyen nagy dolog, amikor először mélyen és tisztán megértjük, hogy az, ha valaki más, az jó . És a következő lépésben már magunkban is felfedezzük azt a mást.

Az ÚJNŐ attól új, hogy képes megismerni és felismerni akár évszázadokra is visszanyúlva saját kulturális hátterét, történelmét, saját sztereotípiáit, szerepeiből fakadó tudását, társadalmi feldaraboltságát és képes beemelni ezt saját életének tapasztalataiba, így kitágítani női tudata határait és ezzel felszabadítani önmagát.  A szépség és jóság női útja mellett tettem hitvallást ott a konferencián, s a siker azt bizonyította számomra, hogy ez az életfeladatom, erről kell beszélnem, írnom, ebben kell megnyilvánulnom.

BNW: Köszönöm szépen a kérdéseimre adott kimerítő választ. Sok sikert kívánok az e-könyvhöz, és remélem , hamarosan a top lista élén találkozunk a művel.

Kedves Olvasó!

Amennyiben érdekel ez a nem mindennapi írás, a következő lépéseket kell csak megtenned:

  1. látogass el az AZANŐ e-könyv oldalára
  2. Kattints a kosárba teszem gombra
  3. Fizesd ki a bankkártyáddal
  4. Már le is töltheted az e-könyvet okostelefonodra, táblagépedre, e-könyvolvasódra, vagy éppen a számítógépedre.

Jó olvasást kívánok nektek!

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*