Hatszavasok mesterfokon – Hemingway után szabadon

Ez a cikk az anekdoták cikke. Minden csupa feltételezés, kivéve a végterméket, amiről csak azért írok, hogy mindenkihez eljuthasson ez a nem hétköznapi “produkció”.

I. Anekdota Hemingway kapcsán

Egy érdekes anekdota szerint Hemingway egyszer fogadást kötött arra, hogy akár hat szóval is el tud mesélni egy történetet. Állítólag egy szalvétára skiccelte fel a “történetet”, amely így szólt:

For Sale. Baby shoes. Never worn.

Magyarul Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták.

Értelemszerűen a szerző egy családi tragédia képét tárja elénk nagy valószínűséggel. Sajnos bizonyítékok nincsenek arról, hogy valóban Hemingway írta ezeket a szavakat, mindenesetre másokat is inspirált ez a tömörség.

Újra feléledhet tehát az ősvita a szavak, és a képek kifejező ereje között.

II. A tökélyre fejlesztett magyar hatszavasok

Valljuk be, a facebook oldalakon naponta szembesülünk tonnányi igénytelen képpel és szöveggel. Éppen ezért okozott különös felüdülést az a szellemi oázis, amellyel a oldalon találkoztam. Nem csak azért, mert a hatszavasok messze túlszárnyalták Hemingway teljesítményét, hanem azért, mert a mini novellákon túl a képek is részei az alkotásoknak.

Külön élmény a képek és a szöveg között megbújó különleges kapcsolat felfedezése. Minden egyes bejegyzés ezen az oldalon egy olyan alkotás, amit 2 másodperc alatt elolvashatsz, mégis órákig jelenthet szellemi táplálékot.

Itt találhatod a facebook oldalt: https://www.facebook.com/hatszavas/

A hatszavas novellák sikerét jól mutatja, hogy már néhány tucat hatszavas után a 6000-es rajongói számot ostromolja olyan like és share számokkal mindezt, amelyet több százezres oldalak tudnak csak elérni.

Hogy ne áruljak zsákbamacskát, íme néhány példa a sok felfedezésre váró hatszavas novella közül.

Ajánlom mindenki figyelmébe! Kövessétek az oldalt, mert ne felejtsétek el, hogy igényes tartalmat nagyon nehéz találni a facebookon.

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*