Melyik e-könyvolvasó készüléket válasszuk karácsonyra? – 2. rész

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része. Itt konkrét készülékeket hasonlítottunk össze, és pontoztunk. A fő cél kettős volt. Egyrészt megtalálni azt a minimális verziót, amivel még nem égetjük be magunkat, de olcsó. Másrészt megtalálni a legjobb ár/érték arányú készüléket. Ha még nem olvastad az első részt, tedd meg.

I. Módszertan

A mini cikk sorozat első részében bemutattuk a vásárlás különböző szempontjait. Minden szempontot 1-10-es skálán osztályozunk. E-könyvolvasó készülékek esetén kilenc jellemzőt vizsgáltunk meg. Ezeknek a jellemzőknek azonban eltérő súlya van a felhasználói élmény befolyásolásában, ezért a maximális pontszám, amit el lehet érni:

II. Általános megállapítások

A tesztben 21 készüléket értékeltünk a web áruházak oldalán található leírásuk alapján. Alapvetően kétféle kínálattal találkoztunk. Az egyik a teljesen új készülékek tábora, a másik pedig az úgynevezett refurbished készülékek.

Utóbbiaknak vagy a csomagolása sérült korábban, vagy javított készülékek, legtöbbször még csomagolás sem jár hozzájuk. Ilyen készülékek a magyar kínálatban kivétel nélkül mindig Kindle készülékek, és Az Amazon nem is biztosít minden kényelmi szolgáltatást ezekhez az eszközökhöz. Éppen ezért ajándéknak semmiképpen nem javaslom őket.

A vizsgált készülékek bruttó ára 17 990 Ft és 64 990 Ft között mozgott, tehát elég nagy a szórás. A felhasználói élményben ennél jóval kisebbek voltak a különbségek, mert mára azért kialakultak azok a minimális fogyasztói elvárások, amelyeknek a legtöbb gyártó meg is felel.

III. A mezőny

A következő ábra az ár függvényében ábrázolja a felhasználói élményt:

E-könyvolvasók összehasonlítása

Az ábráról könnyen leolvasható a korábbi megállapításunk. Hiába haladunk jobbra a jóval drágább készülékek felé, az olvasói élmény csak kis mértékben nő. Két készüléket emeltünk ki az összehasonlítás során.

Az egyik az Alcor Myth ebook olvasó, amely legjobb árérték arányával emelkedett ki a mezőnyből. Ezt annak köszönheti, hogy bruttó 18 990 Ft-ba kerül, és ehhez képest nagyfelbontású 6 inches képernyővel rendelkezik, frissíthető rajta a szoftver, ha újabb verzió jön ki.

Ezen felül nem csak az alap e-könyv formátumokat támogatja, mint az epub, mobi, PDF, hanem a saját magunk által készített szöveges dokumentumainkat is magunkkal vihetjük a készüléken.

Amennyiben mélyebben a pénztárcánkba tudunk nyúlni, mondjuk 24 990 Ft-ot is el tudunk költeni, akkor már megvásárolhatjuk a Koobe Novelbook HD Shine olvasóját, amely beépített háttérvilágítással is rendelkezik, és valamivel jobb a képernyője is.

Ezen felül egy petákkal sem érdemes többet költeni, mert igaz ugyan, hogy például a Koobe eszközében nincs WI-FI, de higgyétek el, ennek semmilyen negatív következményét nem fogjátok élvezni, mert minden olyan készüléken, amely e-ink technológián alapul, és így nem bántja a szemet az olvasás során, élvezhetetlen az internet.

Ne várakozzatok tehát, hanem lepjétek meg szeretteiteket egy e-könyv olvasóval. Következő cikkben azt is megmutatom nektek, hogyan tudok ajándékozni e-könyvet.

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*