Milyen e-könyv olvasót vegyünk Karácsonyra? – 1. rész

Ebben a két részből álló cikkben praktikus tanácsokat adunk azoknak, akik e-könyv olvasására alkalmas készülékkel szeretnék meglepni kedvesüket, rokonukat vagy éppen magukat.

I. E-book olvasó alapok

A cikk során azzal az előfeltevéssel éltem, hogy a kedves vásárlónak semmilyen előzetes információja nincs az e-book olvasókról, ezért egészen az alapoktól kezdünk. Mellőzök minden elméleti és áltudományos hátteret, kizárólag a praktikusság elve vezérel. Két gyakorlati szempontból fontos fogalom meghatározást azonban nem kerülhetjük el:

E-könyvek vagy e-bookok alatt olyan elektronikus formában olvasható dokumentumokat értünk, amelyek képesek az adott olvasó eszköz képernyőméretéhez alkalmazkodni. Magyarországon leginkább .epub, vagy .mobi formátumban érhetőek el ezek a digitális tartalmak.

A második definíció pedig magára az eszközre utal, aminek a segítségével olvasni lehet az e-könyvet.

E-könyv olvasó vagy e-book olvasó alatt olyan eszközöket értünk, amelyek kézben hordozhatók, nagyító nélkül is lehet rajtuk olvasni, és olvasóprogram fut rajtuk. Ebbe a definícióba a táblagépek, és az e-könyv olvasó készülékek tartoznak bele.

Ebből is látszik, hogy az e-könyv az maga a tartalom, amit el szeretnénk olvasni, míg az e-könyv olvasó az olvasásra használt eszköz.

Karácsonyi ajándékként általában eszközt szoktunk ajándékozni, habár vannak innovatív olvasók, akik e-könyvvel lepik meg szeretteiket. (Szerk. megj.: A Book and Walk e-könyves áruháza egyike azon kevés e-book áruházaknak, amelyek biztosítanak e-könyv ajándékozási szolgáltatást.)

Vegyük sorra azokat a szempontokat, amelyekre figyelni kell a vásárlás során, nehogy meglepetés érjen bennünket a végén.

 

II. Az ajándékozott személy olvasási szokásai

Most kiderül, hogy e-könyv olvasó céleszközre, vagy táblagépre van-e nagyobb szüksége az ajándékozottnak.

II.1 Milyen fényviszonyok között olvas az ajándékozott?

Kindle vagy táblagépHa zömmel természetes megvilágítású helyeken olvas, azaz parkokban, strandon, utazás közben, kertben, akkor a táblagépeket el is felejthetjük, ugyanis még a legfejlettebb képernyőkkel rendelkezők is erősen visszaverik a fényt, és kifejezetten gyenge olvasási élményt nyújtanak.

Ezzel szemben az E-ink technológián alapuló e-könyv olvasó berendezések hasonló élményt nyújtanak, mintha papíron olvasnánk őket. Kiválóan olvashatóak természetes fényben, egyáltalán nem bántják a szemet még több órás olvasás során sem.

II.2 Olvasás mennyisége

Ha nem olvas többet napi 1 óránál az illető, akkor mindkét eszköz típus kiválóan megfelel a célnak, táblagép és e-book olvasó eszköz is. Ekkor a fényviszonyok, illetve a következő pontban tárgyalt szempont lesz a döntő a választásnál.

II.3 Tartalom típusa

Elsőre szokatlannak tűnhet, hogy a tartalom típusa kihathat az optimális készülék típus választásra, pedig így van. Ha az ajándékozott zömmel olyan szakirodalmat olvas, amelyben komplex ábrák vannak, fontos a színek szerepe, vagy éppen művészeti könyveket, akkor egyértelműen a táblagépek a nyerőek, amelyek színesek, szemben az e-könyvolvasó eszközökkel, amelyek általában csak a szürke árnyalatok megjelenésére képesek, valamint nagyobb a felbontásuk is, amely jól jön a komplex ábrák áttekintésénél.

Ha zömmel szépirodalmat olvas az ajándékozott, akkor mindkét eszköz típus versenyezhet a vásárló kegyeiért, hiszen jellemzően ezekben a művekben nincs, vagy csak minimális számú a grafikai elem, így nem zavaró, ha egy eszköz csak a szürke árnyalatokat tudja megjeleníteni. Fontos, hogy a szürkeárnyalatos megjelenítés nem azt jelenti, hogy a színes képek meg sem jelennek az e-könyvben, hanem annyit jelent, hogy az olvasó eszköz a színes képeket fekete-fehér képként fogja megjeleníteni.

III. E-könyvolvasó vs. táblagép

A következő ábra segítségével elég nagy bizonyossággal meghatározható, mivel járna jobban az olvasó. Annyi a teendő, hogy az ábra tetejétől a döntési pontokon át képzeletbeli vonalat húzunk, ameddig le nem jutunk az aljáig, ahol látható az ajánlott eszköztípus.

E-könyv olvasó eszköz vs. táblagép

Jól látható, hogy egyértelműen csak akkor ajánlható táblagép olvasásra, ha zömmel szakirodalmat olvasunk, ezt kevés ideig tesszük naponta, és olvasáskor mesterségesek a fényviszonyok.

Azt ugyanakkor tudnunk kell, hogy az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt az e-könyvet táblagépeken olvasók aránya, mert a táblagép multifunkciós eszköz, amelyen rengeteg különböző program is futtatható: internetböngésző, facebook, youtube, játékok, üzleti alkalmazások, és sok egyéb. A trendet nyilván az is támogatja, hogy egyre kevesebb időt fordítunk olvasásra, így a szem fárasztása kevésbé súlyos probléma.

Ha mégis e-könyvolvasó eszközre esik a választásunk, akkor olvassunk tovább, ellenkező esetben ugorjunk a táblagép vásárlásainak szempontjaira.

III.1. E-könyvolvasó eszköz választásának szempontjai

E-könyvolvasó választásánál mindennél fontosabb, hogy tudjuk az olvasó eszköz által támogatott fileok formátumát. Amennyiben a leírásban szerepel az epub kifejezés, vagy a mobi, akkor már nem kerülhetünk nagy bajba, mivel a magyarországi tartalmak mindegyike elérhető ezen formátumokban.

Az olvasás természete miatt a második legfontosabb kérdéskör a képernyő.

A méret igen is számít. Sokszor angolszász mértékegységben, inchben szerepel a leírásokban a képernyő mérete. Ha ez így van, 2,54 -gyel szorozva kapjuk meg cm-ben. Egy biztos 5 inchesnél kisebb képernyő átlójú olvasó eszközt semmiképpen se vegyünk. Személy szerint nálam 6 inchnél kezdődik az elfogadható szint. A 9 inchnél nagyobbat pedig kényelmetlen szállítani, így a 6-7 inch körüli méretet javaslom.

A képernyő felbontása kevésbé határozza meg az olvasási élményt, mint a képernyő mérete, de azért ez sem elhanyagolható. Ha szerencsések vagyunk a termékek leírásánál megtaláljuk  a felbontást PPI mértékegységben megadva. Ez pixel per inch.

A legtöbb e-könyvolvasó eszköz felbontása a 150 ppi – 300 ppi tartományba esik. Ezen a tartományon belül minden érték meg fog felelni nekünk. Olyan eset is van, hogy nem ezt az értéket adják meg, hanem a képernyőn található pixelek számát. Értelemszerűen itt a nagyobb értékek eredményeznek szebb, olvashatóbb betűket, de nem érdemes túlzásba vinni a felbontás hajhászását, mert nagy árkülönbségekhez vezet, miközben ebből viszonylag keveset érez az olvasó. Tökéletesen olvasható ugyanis már egy 160 ppi körüli felbontással is a szöveg.

A tárkapacitás általában szintén olyan paraméter, amiből nem kell a maximumra törekedni. Egy e-könyv mérete tipikusan 1-10 MB tartományban van. Ha veszünk egy 5 MB os e-könyvet és 2 GB a használható memória, akkor 400 darab ilyen e-könyv fér rá egyszerre az olvasó eszközünkre. Ha tehát legalább 2 GB memória van benne, akkor már meg fog felelni nekünk.

Ha már a fizikai méreteknél tartunk, akkor nem árt beszélni a súlyról is, bár ez sokkal kevésbé lényeges fizikai jellemző, mint a képernyő, vagy a felbontás, hiszen még a nagyobb darabok sem igen haladják meg a 300 grammot, így könnyen magunkkal vihetjük bárhova.

A WIFI kérdését kell leginkább tisztázni, mert itt van a legtöbb félreértés. Egyrészt ne reménykedjünk abban, hogy élvezhetjük az internetet az e-könyvolvasónkkal. Bár technikailag tudunk rajta böngészni, de gyakorlatilag élvezhetetlen, mert olyan lassan frissíti a képernyőt maga az e-ink megjelenítési technológia, hogy úgy érezzük folyamatosan, mintha le lenne fagyva a program.

A WIFI-nek csak akkor vesszük hasznát, ha nem lehet usb-n keresztül e-könyveket másolni a számítógépünkről az olvasóra.

Az akkumulátor élettartama nem kulcskérdés az e-könyvolvasók esetében, mivel olyan kevés áramot fogyasztanak, hogy valódi korlátot még a gyengébb akkumulátorok sem jelentenek. Azt fogjuk tapasztalni, hogy nagyon sokáig tudunk újabb töltés nélkül olvasni az eszközünkön.

Olvasás e-könyv olvasóval és rögzíthető lámpával

Olvasás e-könyv olvasóval és rögzíthető lámpával

Végül, de nem utolsó sorban a beépített háttérvilágítás. Ha sokat olvasunk este lámpa mellett, akkor fontos, hogy jól lássuk a betűket. Ez egy táblagépnél mindig biztosított, mivel végig aktívan világít a képernyő. Az e-könyvolvasók képernyője viszont hasonlít a papíréhoz, ezért sötétben egyáltalán nem olvasható. Erre néhány eszközgyártó rájött és kétféle megoldást fejlesztettek ki:

 • magába az eszközbe építették be a háttérvilágítást
 • kis olvasó lámpát gyártottak kiegészítő elemként, ami rácsíptethető az eszközre.

Mondanom sem kell, hogy az első eset praktikusabb.

Most, hogy minden fontos szempontot ismerünk, érdemes megnéznünk a konkrét ajánlatokat.

III.2 Táblagép vásárlásának szempontjai.

Ha tábla gépet szeretnénk vásárolni, azt jelenti, hogy tudjuk, aki ezen fog olvasni, az olvasás mellett számtalan más funkcióra is szeretné használni az eszközt. Táblagép vásárlása esetén teljesen mások az elvárások még akkor is, ha elsősorban olvasásra szánjuk őket.

Míg e-könyvolvasók esetében a 6 inches képernyőméret a legnépszerűbb, addig nem javasolnék olyan táblagépet, amely ne közelítené meg a legalább 8 inchet. Aki ugyanis sok szakirodalmat olvas, olyan formátumokat is kénytelen olvasni, amelyek nem felelnek meg az általam bemutatott e-könyv definíciónak, mert nem képesek a képernyő méretéhez alkalmazkodni. Ilyenek a gyermekkönyvek, képzőművészettel foglalkozó művek, tudományos irodalom. Ilyenkor sok esetben csak a pdf formátum az elérhető, amely 8 inches képernyő alatt nem élvezhető. A javasolt képernyő méret: 8-10 inch.

A felbontás fontosabb a táblagépek esetében, mint az e-könyvolvasók esetében, ugyanis a komplex ábrák, alkotások akkor nyújtanak megfelelő élményt, ha a képernyő felbontása nagy. Itt a minimum 155 pixel /inch (PPI) felbontású készüléket érdemes venni, de a félprofi darabok 200 PPI feletti értékkel rendelkeznek, míg a sztárok 300 PPI felettivel.

Az akkumulátor élettartama fontos kérdés. Egyrészt a feltöltések az idő során egyre kevésbé bírják ki, másrészt hosszabb úton könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a kedvenc részünk olvasása közben egyszer csak lemerül a táblagép. Az értékek erősen szórnak 4-12 óra között. Olyan táblagépet, amely 7 óránál kevesebb ideig bírja egy feltöltéssel, ne vegyünk!

A tárolókapacitás esetében is magasabbak az elvárások az e-book olvasóhoz (e-readerhez) képest. Míg vígan elvagyunk 2GB-tal egy olvasó eszköz (e-reader) esetében, addig táblagépeknél 8GB alatt semmiképpen se vásároljunk. Arról van szó ugyanis, hogy ezen a táblagépen nagy valószínűséggel tárolni fogunk emaileket, fotókat, videókat, letöltünk számos programot, amelyek mind foglalják  helyet.

Operációs rendszer tekintetében gyakorlatilag három félét érdemes ismeri. Az elterjedtség sorrendjében ezek a következők: Android, IOS, Windows. Fontos tudnunk, hogy bármelyik operációs rendszeren tömérdek ingyenes olvasó program áll rendelkezésre. Ha sok egyéb célra is szeretnénk használni az eszközt, akkor az Android, vagy IOS (Apple) operációs rendszerű készülékeket ajánlom, mivel ezeken jóval több alkalmazás érhető el.

Személy szerint nem találkoztam még olyan táblagéppel, amely ne támogatta volna a WIFI-t.

A cikk második részében kizárólag az e-könyvolvasó eszközökre koncentrálok.

 

Írta: Szűcs Roland

5 Comments

 1. Évek óta használom a Kindle Paperwhite II e-book-ot. Pillanatnyilag 450 db könyv van rá feltöltve és szabad tárkapacitásom 800 mB. Tehát még van helyem. De vajon fog-e figyelmeztetni valami módon a könyv, hogy most álljak le és kész, vége? Akkor “kell-e” vennem egy második kötetet vagy időben kezdjek el rajta törölgetni régen kiolvasott könyveket?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Ágnes!

   Ismerőseimnek, és nekem sem sikerült még kimerítenünk a kapacitását a Kindlenek. Jómagam elővigyázatosságból a következőt csinálom, és Önnek is ezt javaslom:
   Minden vásárlásom során egy biztonsági másolatot a számítógépemen hagyok. Valószínűleg, ha nem férne rá már egy újabb e-könyv, akkor egyszerűen nem másolná rá a Kindle eszközre. Így tehát ilyenkor érdemes törölni, de ezt meg is teheti biztonsággal, hiszen a számítógépén elérhetőek ezek az e-könyvek és bármikor vissza lehet őket rá másolni. Néha praktikus előtte is törölni azokat az e-könyveket, amelyeket a közel jövőben nem tervez olvasni, mert az is fárasztó, amikor több oldalon keresztül lapozgatunk, hogy megtaláljuk az e-könyvünket.
   Ez a megoldás ráadásul teljesen legális.
   Köszönöm a hozzászólását!
   Üdvözlettel:
   Szűcs Roland

 2. Nekem Kindle-4 van. Nagyon szeretem.
  Ha túl sok fájlt teszek rá, figyelmeztet. Nem érdemes csordultig rakni a memóriáját, mert az olvasott könyv(ek) adatai, és egyéb tevékenységek is foglalnak memóriát. Vagy nem nyitja meg a könyvet, és figyelmeztet, vagy megnyitja, de néhány oldal után figyelmeztet, hogy törölni kellene. Ilyenkor nekem eddig volt elegendő memória a törlés végrehajtásához. Gondolom egyéb esetben a számítógép segítségével lehet törölni.
  Az olvasó tehát önhatalmúlag nem töröl fájlokat. Nem kell félni, hogy elveszik valami.
  Az Amazonon vásárolt könyvek az archiv fájlok között elérhetőek. Nem kell a készüléken lennie. A többi, magyar áruház fájljait, és a saját fájlokat egy biztonsági mappába, tárolóra érdemes menteni.
  A magyar vásárolt könyvek is többnyire elérhetők utólag. Bejelentkezel, és megnézheted a könyveidet – bookandwalk.hu…
  Akad kivétel, azokat meg különösen érdemes lementeni – multimediaplaza.hu.

 3. 1. A Kindle Paperwhite 3 leírásában ez szerepel: “Támogatott fájl formátumok: AZW; AZW3, TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC nativ; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP konvertáló program segítségével.” Ezek szerint epub és mobi nem olvasható rajta!???

  2. Pdf valahogy átkonvertálható, hogy jól olvasható legyen a Kindlen??? Milyen file tipussá kell átalakítani?

  • Kedves Diana!
   A KIndle Paperwhite 3 leírásában szerepel, hogy támogatja az unprotected mobi file-okat. Ezekkel találkozhat a https://bookandwalk.hu weboldalon is.
   PDF-ek átkonvertálhatóak epub és mobira. Jó olvasási élményt maximum akkor tudnak adni, ha csak szöveges a file, de még ott sem garantált. Sajnos a pdf file-ok arra lettek kitalálva, hogy megtartsák precízen a sorok tördelését, az ábrék helyét. Ezzel szemben az epubok a képernyőmérethez alakítják a formázást.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*