Interjú Tomor Anitával, az Álmodtam már rólad regény szerzőjével

Tomor Anita 1982-ben született. Mesekönyv- és regényíró, HR-szakértő, feleség és anya. 2005-ben diplomázott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-történelem szakán. Hobbija és szenvedélye az írás. Ovisoknak szóló foglalkoztató füzei már régóta népszerűek a kisgyerekes családok körében. Három mesekönyv után, tavaly októberben jelent meg az Álmodtam már rólad című első felnőtteknek szóló regénye, amely már e-könyvben is elérhető. Könyveiről, jövőbeni terveiről faggattuk az írónőt.

Hogy jött nálad az írás? Miért kezdtél el írni? Mi volt az indíttatásod?

Almodtammar_színes21_nagyfelbontasukeppelUtáltam azt, hogy ha befejeztem egy könyvet, annak nem volt folytatása, miközben én még nagyon is olvastam volna a történetet tovább. Voltak időszakok, amikor annyira faltam a könyveket, hogy utána azt éreztem, kifogytam a jó könyvekből, nincs mit olvasnom. Nyilván nagyon is lett volna, mit olvasni, hiszen rengeteg könyv van a világon, de olyan nem volt, amit én akkor szívesen olvastam volna. Egyetemista voltam, és ha jól emlékszem, épp egy szigorlatra készültem, amikor a kezembe akadt az egyik gyerekkori jegyzetem otthon. Tanulnom kellett volna, de valahogy az az írás elcsábított, és ihletett adott egy másik történethez. Ekkor kezdtem el írni az Álmodtam már rólad című regényemet. Ennek már több mint tíz éve. A mesék világa a gyerekeim születése után ejtett rabul. Rengeteg történetet találtam ki velük együtt a közös játékok során, melyeket esténként lefekvés előtt mindig újrameséltünk. Miután elaludtak, leültem a lap-topom elé és lejegyeztem őket. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer ezekkel bármit is kezdek. Egyszerűen csak meg akartam tartani őket emléknek.

Miért szeretsz írni? Nem túl hosszú és bonyodalmas folyamat megírni egy regényt?

Nem gondolom bonyolultnak. Bár az a része, hogy meg kell jegyezni minden szereplőnek a nevét és mindig tudni kell, hogy mit írtál le az előző fejezetben, az igen, néha tényleg elég nagy kuszaságot tud okozni. Szerintem nagyon izgalmas dolog az írás. Kicsit olyan, amikor írok, mintha folyton álmodnék, és a legszebb benne, hogy ilyenkor arról álmodhatok, amiről én akarok. Nálam a történetet mindig a pillanat alakítja. Imádom a történetmesélésben, hogy egy mondatot, egy fejezetet ezer féleképpen folytathatok, egy szálat bármilyen irányba elvihetek, és bármi kisülhet egy történetből. Nem mindig úgy fejezem be a könyvet, mint ahogyan az alapötlet megszületésekor kigondolom. Gyakran előfordul, hogy még magamat is meglepem a végkifejlettel.

20150807-160210-nagy-webes

Néhány hónappal ezelőtt jelent meg az Álmodtam már rólad című első regényed, de máris rengeteg helyen hallani róla. Többen hasonlítják a stílusodat Dan Brownéhoz, Nora Robertséhez, E. L. Jameséhez, Suzanne Collinséhoz vagy Stephanie Meyeréhez. Mit szólsz ehhez?

Kimondottan imponáló, hogy ilyen neves írókhoz hasonlítják a stílusomat, már csak azért is, mert én magam is szeretem az írásaikat. Hogy mennyire ihlettek meg, azt nem tudom, de biztosan hatással volt rám, minden könyv, amit az életem során elolvastam.

Mi a véleményed a regényedről? Kiknek ajánlanád?

Olyan könyvet szerettem volna írni, amely annyira magával ragadja az olvasót, hogy az nem tud szabadulni az érzéstől, hogy „de, még kell, akarom ezt a történetet, egészen addig, amíg a végére nem érek, nem érdekel, hogy munkába kell indulnom, nem érdekel, hogy fáradt vagyok, nem érdekel, hogy ezer más dolgom lenne, tudnom kell mi fog történni, vajon találkozik-e a két főszereplő még, mikor veszekednek ismét, mikor ugranak egymásnak megint, együtt maradnak-e a végén”.

Én a magam részéről azokat a könyveket szeretem, melyek kikapcsolnak, amelyek miatt olyasfajta extázist élek át, mintha egy új szerelem kellős közepén lennék, amikor az ember három méterrel a föld fölött jár, nem foglalkozik semmivel csak az álmaival, csak azzal, hogy átélje ezt az érzést. Ilyen könyvet szerettem volna írni, remélem, sikerült. Hogy kiknek ajánlanám? Elsősorban azoknak, akik szeretik Jojo Moyes, Nora Roberts, L. E. James, Suzanne Collins, Susanne Elizabeth Philips, Jamie Mcquire és Stephanie Meyer könyveit. Egy kedves kritikus ismerősöm a következő mondattal jellemezte egyszer a regényt: „Mr. Grey a dzsungelben”. Azt hiszem, ebben van valami, bár nem Christian Greyt képzeltem főszereplőmnek magam elé annak idején, amikor írtam a történetet, hiszen, amikor írtam, még nem is tudtam Christian Greyről.

 

Mik a terveid? Mikor jön a következő regény?

A következő regényem jelenleg aktívan készül, a címe Helló újra kedves exem! lesz. Várhatóan ősszel jelenik majd meg. Június elején három új foglalkoztató füzetem kerül majd a boltokba. És talán nem követek el vele főben járó bűnt, ha elárulom, hogy az Álmodtam már rólad-nak is hamarosan lesz folytatása.

 

Miről fog szólni a Helló újra kedves exem! című következő regényed?

Ez is egy izgalmas szerelmi történet lesz. Egy harminchárom éves nőről fog szólni, aki többször csalódott a férfiakban, és aki már nagyon szeretne gyereket. Váratlanul össze fut hét év után az exével, aki eszméletlenül jóképű még mindig, nem mellesleg nagyon rámenős, és aki vissza akarja őt szerezni. Neki viszont gyerek kell, nem pedig egy szoknyapecér, minden csajt megfektető ex. Erre az alaphelyzetre építem fel a történetet. Remélhetőleg ez is hasonlóan szerethető sztori lesz, mint az Álmodtam már rólad.

Milyen gyerekeknek szóló kiadványaid jelentek meg?

Három mesekönyvem jelent meg eddig. A Nyúl Benő, Csiga Bandi és a sün testvérek című került először a boltokba. Ebben a könyvben a saját kézzel rajzolt illusztrációim színesítik a történeteket. Ez tulajdonképpen egy meseregény. Kis erdei állatok mindennapjain keresztül kalandozhatunk az erdőben, akik állandóan bajba kerülnek, de végül természetesen mindig jóra fordul minden. Ehhez a könyvhöz hasonló a Sárga Répi és Brokkoli Koli című mesekönyv, melyben zöldséggyerekek a főszereplők. A harmadik mesekönyvem az Ovinak vége, irány az iskola! nagycsoportos ovisoknak szól, akik iskolába készülnek. Ezen kívül van hat foglalkoztató füzetem, melyek mind a kézügyesség fejlesztését, az írástanulás előkészítését segítik.

 

 

A portréképeket Szalay Mona fotográfus készítette.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*