Frankfurt a könyvvilág Mekkája

Sokan az Olvasók, kiadók közül várják a könyvkiállításokat, hiszen ilyenkor koncentráltan ott van a piac apraja-nagyja. Ha egyetlen egy könyvkiállítást kell választani a szakmabelieknek, akkor mindenki egyértelműen a frankfurti mellett teszi le a voksát.

Bár a kiállítás területét tekintve jóval kisebb volt, mint tavaly, lenyügöző volt az a sokszínűség, amely elsősorban a különböző országok jelenlétének volt köszönhető. A kisebb országok Szövetségeken keresztül képviseltették magukat, míg a nagyobb országok kiadói is közvetlenül jelentek meg.

Szokásukhoz híven a globális nagy kiadó házak, úgymint: Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Livre, vagy a legismertebb szakkönyv és tudományos kiadók: McGraw Hill, Wiley, Oxford University Press, Cambridge University Press, Elsevier mind mind jelen voltak.

Szívfájdító volt végigmenni, és látni, mennyi hasznos és érdekes mű el sem jut a magyar Olvasók elé a kis piacméretünk miatt. Arra buzdítok hát minden kedves blog Olvasót, hogy ha még nem tették sürgősen tanuljanak meg angolul, mert ez a helyzet hosszú távon sem fog változni.

Kevésbé volt szívfájdító az, hogy a különböző országok kulturális sokszínűsége szépen kiütközött a borítókon. Festménynek beillő több száz olyan borítót láttam, amelyet Magyarországon egyáltalán nem. Remélem könyvborító tervezők is részt vettek a kiállításon, mert rengeteg inspirációt lehetett gyűjteni. Számomra leginkább a Latin-Amerikai térség bátor színválasztása, és kifejező design-a tetszett nagyon.

A magyar stand végre a közép-európai blokkban kapott helyett. Megjelenését tekintve nagyon szép volt, talán egy kicsit zártabb volt szerkezetét tekintve, mint más közép-európai országok standjai.

A frankfurti kiállításon már szokássá vált, hogy más könyvkiállítók is jelen vannak. Az arab régió képviselői kitettek magukért, hiszen holografikus prezentációval készültek, amely megtekinthető itt:

 

 
Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*