Elhunyt Göncz Árpád

Göncz Árpád

Pártállástól függetlenül kis kockázattal kijelenthető, hogy minden idők legnépszerűbb köztársasági elnöke távozott közülünk.

Ember tudott maradni

Vannak, akik műfordítói, szerzői munkásságát emelik ki, mások politikai munkásságát dicsérik. Számomra mégis az volt a legnagyszerűbb benne, hogy politikusként is ugyanaz az ember tudott maradni.

Nem tűrte az igazságtalanságot, mindig meggyőződése vitte előre. Képes volt saját életét is kockáztatni elveinek megvalósításért. Nem véletlenül kapott életfogytiglan tartó börtönbüntetést.

Nem mehetünk el szó nélkül Göncz Árpád és Kossuth Lajos életének párhuzama mellett. Mindketten 90 évnél többet töltöttek a halandók között, mindkét államférfi életében volt meghatározó forradalom, és mindketten börtönbe is kerültek. Ami emberi nagyságukat mutatja, hogy a fogság nemhogy megtörte volna őket, de megtanultak angolul és folyamatosan írtak, olvastak.

Ez a szellemi frissesség volt többek között az oka annak, hogy fellépése, kommunikációs stílusa is fiatalos volt a nyitottság és a tolerancia jegyében.

Alkotói munkásságának két jól elkülöníthető része volt. Egyrészt számtalan alkotás műfordítójaként jegyezték, másrészt ő maga is írt könyveket.
Számtalan díjat és elismerést gyűjtött be, amelyek listáját jól foglalja össze az Index.hu cikke.

Egy újabb nagyszerű honfitársunkat vesztettük el.

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*