Krasznahorkai László író rangos elismerésben részesült

Az utóbbi években egyre többször ismerik el nemzetközi szinten magyar írók teljesítményét. Ezzel a bejegyzéssel is szeretnénk gratulálni Krasznahorkai Lászlónak a rangos elismerésért.

Krasznahorkai LaszlóA Man Booker International Prize odaitélésére kétévente kerül sor a fikció kategóriában. A díjat csak olyan író veheti át, aki nemzetközi szinten jelen van műveivel, azaz vagy angolul íródott, vagy van angol nyelvű fordítása. Nagyon érett már ez a díj, hiszen az USA-ban is két egymást követő évben sikerült elnyernie a legjobb külföldi könyv elismerést.

A Magyarországon is méltán népszerű Kossuth díjas író számtalan sikerműve közül hármat is említettek a díjátadási ceremónián. A “Sátántangó” ,a “Seiobo járt odalent” és “Az ellenállás melankóliája” műveket.

Krasznahorkai nemzetközi népszerűségében két tényező is sokat segített. Egyrészt Tarr Béla filmre vitte Sátántangó című művét, amely Berlinben megnyerte a Caligari-díjat, Brüsszelben pedig az Aranykor-díjat, több magyar elismerés mellett.

A műfordítók szerepe is felbecsülhetetlen egy ilyen sikernél. Itt sem lehet okunk a panaszra, hiszen George Szirtes a Sátántangó és Az ellenállás melankóliája fordítója maga is elismert költő az Egyesült Királyságban, melyet a T. S. Eliot díj elnyerése is alátámaszt. Ottilie Mulzet nevét is meg kell említeni, ő fordította a Seiobo járt odalent művet.

Gratulálok az írónak, és személy szerint biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó elismerés.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*