Állatbolond írók

Az íróknak szükségük van a zavaró tényezők kizárására. Alkotói periódusukban visszavonulnak, csak a szavakra, mondatokra koncentrálnak. Nem ritka eset, hogy legjobb, sőt egyetlen barátjukat háziállatok formájában találják meg. Összegyűjtöttünk több mint 11 híres szerzőt, akik négylábú kedvencük nélkül nem is tudták elképzelni életüket.

T. S. Eliot


T.S. Eliot szenvedélyes macskarajongó. Angolul értőknek ajánlom figyelmébe a fenti videót, amelyből megtudhatjuk, milyen komoly kérdés a névadás. Kevés macskarajongó tudja, hogy egy macskának – az író szerint – 3 neve van.

A négylábúak iránti csodálata odáig fajult, hogy még 15 versből álló kötetet is írt, amelyet keresztgyerekeinek dedikált. Ebben a műben a cicusok egyéniségét, és különcségeit mutatja be.

2. ERNEST HEMINGWAY

ERNEST HEMINGWAY and his cat

Már Kubában közel kerültek a cicák Hemingway családjához. Rengeteget utazott az író, és egyik alkalommal egy kis kandúrt kapott ajándékba. Az volt a különlegessége, hogy hat ujja volt a cicusnak. A nagyon találó Hógolyó nevet kapta.

Az író nagyon szerette a négylábú különlegességet. Amikor a mára már híressé vált Key West-i otthonába költözött, gondolt egyet és szabadon engedte. Napjainkra Hógolyónak 40-50 hat ujjú leszármazottja csatangol a ház környékén.

3. WILLIAM S. BURROUGHS

William S. Burroughs cat

Burroughs jól ismert a drogos befolyásoltságú írásairól. A tudatmódosító szerek használatán túl azonban volt egy nagyon érzékeny, szerethető oldala is az írónak. 4 macskájához nagyon erős szálakkal kötődött. Halála előtti utolsó cikkében a következőket írta:

“Only thing can resolve conflict is love, like I felt for Fletch and Ruski, Spooner, and Calico. Pure love. What I feel for my cats present and past. Love? What is it? Most natural painkiller what there is. LOVE.”

Szabad fordításban: Az egyetlen dolog, ami megoldja a konfliktusokat, az a szerelem, amit 4 macskám iránt érzek. Hogy mit érzek és éreztem a macskáim iránt? Szerelmet? De mi is az valójában? A szerelem az életet sokkal könnyebbé teszi.

4. MARK TWAIN

Mark Twain Bambino Cat

Amerikai író, újságíró, humorista. Nevét mindenki ismeri, azt már kevesebben tudják, hogy ez egy álnév, és eredeti neve: Samuel Langhorne Clemens. Mint válogatásunkban mindenki, ő is imádta cicáját. A képen látható fekete gyönyörűség egyszer eltűnt, ami nem ritka a macskáknál. Az viszont sokkal inkább, hogyan kereste gazdája. Feladott egy hirdetést a  helyi lapban, és 5$ jutalmat ajánlott fel a megtalálójának. Ez mai áron számolva hozzávetőlegesen 230$-nak felel meg (több, mint 60 ezer forint).

Nem csak az az érdekes, hogy a jutalom, és a hirdetés költsége milyen jelentős, hanem az is, milyen szavakkal írta le négylábú kedvencét: Nagy és intenzíven fekete; vastag, bársonyos szőrzet; van egy halvány fehér szőrős rész a mellkasán; Nem könnyű megtalálni a közönséges fényben.

5. SAMUEL JOHNSON

Samuel Johnson cat

Kevés ember van, aki szobrot állít a macskájának, hát Johnson ezt tette. A cica nevének kitalálását a Kedves Olvasóra bízom.

 

6. WILLIAM BUTLER YEATS

William Buttler Yeats cat

Az ő macskaszeretete közvetetten a művén keresztül érhető tetten. A macska és a hold című versében múzsáját és reménytelen szerelmét a hold “játszotta”, míg a szerző a macska képébe bújt. Vers ide vagy oda, az író négy alkalommal kérte meg szerelme kezét eredménytelenül. Vannak esetek, amikor még a cica is kevés a boldogsághoz.

7. PATRICIA HIGHSMITH

PATRICIA HIGHSMITH cat

Az emberek szemében kissé anti-szociálisnak tűnő írónő egyszer azt nyilatkozta: “Sokkal jobban működik a képzelőerőm, ha nem kell emberekkel beszélnem”. Még az ilyen típusú kijelentések ellenére is népszerűvé vált a Tehetséges Mr. Ripley szerzőjeként, amelyet később Matt Damon főszereplésével meg is filmesítették.

Az írónő sokkal jobban kijött a cicájával, mint az emberekkel. Együtt ettek, együtt aludtak, és írás közben is végig mellette volt.

8. CHARLES DICKENS

Egyesek szerint a XIX. század legnagyobb angol nyelvű írója. Számtalan világsiker fűzödik a nevéhez. Művei időtállóak, amelyet az is bizonyít, hogy újra és újra felbukkannak megfilmesítve, illetve újra kiadva. Elég a Twist Olivérre, David Coperfiledre, vagy az Örökösökre gondolni.

Charles Dickens ivory catAzt gondolná az ember, hogy ha valakinek 10 gyermeke van, akkor végképp nincs szüksége házi kedvencre, de erre Dickens rácáfolt. Rengeteget írt, ha vendégek érkeztek hozzájuk, sok esetben órákat kellett várni, mire Dickens figyelmet szentelt látogatóinak. Ezzel szemben Bob nevű cicája bármikor magára tudta irányítani a figyelmet.

Bob halálakor annyira elkeseredett, hogy a jó érzés határát súrolva Bob kitömött lábát hozzáerősítette egy elefántcsontból készült levélbontó késhez és belegravírozta a nevét. A képet csak erős idegzetűeknek javaslom.

9. NEIL GAIMAN

Neil Gaiman CatAz American Gods és a The Sandman szerzője vezet egy blogot, ahol rendszeresen olvashatunk a macskával kapcsolatos élményeiről. Igaz, hogy ez inkább a régebbi cikkeiben érhető tetten. Bár a képen csak egy cicus látható, valójában öt cica versenyez a kegyeiért.

Látszik, hogy rutinos cica tartó, hiszen védőtakaróval fedi be az ágyát, amely a cicák kedvenc pihenőhelye.

10. WILLIAM CARLOS WILLIAMS

williams cat

Írói munkássága mellett doktorként dolgozott. Az élet apró dolgainak szépségét ügyesen ragadta meg. A Poem (As the Cat) című versében is gyakorlatilag soronként örökíti meg a cica lépéseit.

 

11. RAYMOND CHANDLER

chandler catChandler-t detektív regényei tették híressé. Imádta a macskákat, Taki nevű kedvencéről egyszer a következőt írta barátjának:

A macska egyre inkább uralkodni próbál. Ha egyedül találja magát, akkor vérfagyasztó sikításba kezd, amíg nem jön valaki. Alszik az asztalon, és most azt követeli,  hogy vegyük le onnan. Este 8 órakor kap meleg tejet, de már 7:30-tól sikoltozik érte.

Nem ő az első író, akinek fekete macskája van. Érdekes, hogy régebben a fekete cicák milyen népszerűek voltak a körükben. Mára jelentősen megváltozott a helyzet. Legtöbben vagy babonából tartják a 3 lépés távolságot, vagy egyszerűen csak nem szeretik a fekete színt.

12. Egyéb hírességek

A teljesség igénye nélkül még bemutatunk néhány fényképet híres írókról, amint kedvencükkel töltik idejüket.

 

Donna tartt kutya

Dorothy Parker kutya

 

Virginia Woolf kutya

Edith Wharton kutya

 

E-L-Doctorow kutya

John steinbeck kutya

 

Maurice Sendak kutya

Kurt vonnegut kutya

 

William Faulkner kutya

Flannery o'connor fácán

 

colette cica

Összegzés

Nemcsak az íróknál, de más művészeknél is feltűnően sok házi kedvenccel találkozhatunk. Érdekes, hogy ezek az emberek jobban megtalálják a közös hangot a kutyákkal, macskákkal, mint embertársaikkal. Ők a kivételezettek, akik még a hálószobában, sőt az ágyon is ott lehetnek. Ők azok, akik a legbensőségesebb alkotói fázisban is ott csámcsoghatnak az írógép / számítógép mellett. Lehet, hogy a Kedves Olvasónak is érdemes beszereznie egy házi kedvencet. Hátha ez a sikerhez vezető út első lépése.

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*