Az e-könyv jövője Magyarországon

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál péntek délutáni szakmai paneljében az e-könyvek jövőjéről volt szó. Dworkyll kolléga jóvoltából az 50 perces panelbeszélgetés teljes hanganyaga elérhető. Akinek nincs 50 perce végighallgatni, annak megpróbálom röviden összefoglalni az elhangzottakat.

Személy szerint nagyon hasznosnak tartottam a megbeszélést, mindhárom megkérdezett hasonló jövőképpel jellemezte a magyar e-könyvpiacot. Amitől érdekes volt, az a különböző nézőpontok megjelenése, felszínre jutása volt. A moderátor probléma felvetései láthatóak kiemelten, a válaszok sima formázással. Kiadóknak, szerzőknek ajánlom figyelmébe a hanganyagot, ugyanis ebben a cikkben leginkább a konszenzusos részeket próbáltam több-kevesebb sikerrel összeszedni.

A Gutenberg galaxis több, mint 500 éve állja a sarat. A digitális könyv átveszi-e a domináns szerepet a könyvpiacon?

Abban mindhárom fél egyetértett, hogy az e-könyvek folyamatos térnyerése várható, de arra nem számítunk, hogy rövidtávon letarolja a papír könyvek piacát. Még a legfejlettebb amerikai piacon is 30%-os határ körül jelentősen lelassult az e-könyvpiac fejlődése. Ráadásul az e-könyv könyv szembeállítása sem helytálló, hiszen a papírkönyvek keresletére is pozitív hatással van az e-könyv.

Mi várható az eltérő ÁFA kulcsok terén?

A papír könyvek ÁFA tartalma 5%, míg a papíré 27%. A különbség oka a szabályozói oldal merev hozzáállása, mely szerint az e-könyv letöltés szolgáltatásnak minősül, míg a papír könyv kulturális terméknek.

Általánosságban az e-könyvek esetében szűkebb fizetési lehetőségek közül lehet választani. Mennyire probléma ez?

Ez lehet probléma, hiszen Magyarországon van egy általános bizalmatlanság az online fizetésekkel szemben. Ez már önmagában rontja az e-könyv forgalmazásának esélyeit. Földes László az online fizetéssel szembeni bizalmatlanságot komolyabb problémának tartja, mint az ÁFA különbség kérdését.

A kalózkodással szemben minden kiadó küzd. Van-e kiút?

A kalózkodást megszüntetni nem lehet. Ez nem sikerült a filmiparnak, mint ahogy a zeneiparnak sem. Azt fontos kiemelni, hogy a kalózkodás nem e-könyv, hanem az egész könyvszakma problémája. Jelenleg több kalóz cím érhető el a papír könyvek digitalizált változataként, mint a lopott e-könyvként.

Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a digitális tartalom magas ára és a kínálat szűkössége a két legfontosabb tényező a kalózkodás elburjánzásának.

Vannak-e olyan tartalom típusok, amelyek e-könyvként vonzóbbak lehetnek az olvasók számára, mint papír verzióban?

Számtalan olyan szegmense van a könyvkiadásnak, amelyben az e-könyv szabvány előnyt élvez a hagyományos könyvekhez képet. Papír alapon is voltak olyan könyvek, ahol az Olvasó beavatkozhatott a történetbe, de ez nyilván jobban fekszik az e-könyvnek. Az epub3 megjelenésével már multimédia és interaktivitás is megjeleníthető, ez már meghaladja a hagyományos könyv kereteit. Mindemellett számtalan nyitott kérdés van ezzel kapcsolatban. Az üzleti megvalósíthatóság még számtalan kockázatot rejt magában, az igényes tartalom előállítása ugyanis sokba kerül.

Az e-könyv alternatív piactesztelési forma. Így még a hagyományos könyvkiadás számára is vonzó megjelenési lehetőség első könyves szerzők, réteg könyvek alkotói, vagy éppen rövid lélegzetű művek esetében.

Milyen intenzitású verseny várható Magyarországon?

Egészséges, tisztességes verseny van a magyar e-könyvterjesztők között. A piac mérete jelenleg kicsi, de a növekedés mértéke többszöröse a papír könyvek piacán mért adatnak. Jelenleg a Libri, Líra, Shopline érdekkörébe tartozó Ekönyv Magyarország tartja magát a legnagyobb e-könyvpiacai szereplőnek.

A kérdés megítélése egyáltalán nem könnyű, és nem is lehet pontos, hiszen sem az Apple, Google Books magyar címeiből származó árbevételekre nincs rálátásunk, sem pedig azon cégekre, amelyek nem csak ezzel a tevékenységgel foglalkoznak. A piacrészesedések megítélését tovább nehezíti, hogy bizonyos szereplők egyszerre értékesítenek tartalmat más terjesztőknek, és az Olvasóknak is, így eredménykimutatás alapján a kiskereskedelmi árbevétel meghatározhatatlan külső szemlélő számára.

A versenyhelyzetről, piacrészekről, akkor lesz érdemes beszélni inkább, amikor már milliárdos nagyságrendű az e-könyvpiac.
Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*