Híres szerzők alkotói környezete

Híres szerzők alkotói környezete

Gondolkoztatok már arról, hol születtek meg a világirodalom remekei? Rövid összeállításunkban 4 világhírű szerző környezetéről láthattok egy-egy képet.

Charlotte Bronte, Rudyard Kipling, Virginia Woolf, Jane Austen írók arcképei

Joseph Rudyard Kipling az első Nobel-díjas angol író és költő. Nagy világutazó volt, és elsősorban gyermekkönyveiről volt ismert. Többször felajánlották neki a lovagi címet, amelyet ő minden alkalommal visszautasított. Igazi világutazó volt, akinek a politikával kapcsolatban is markáns nézetei voltak.

Charlotte Brontë, nehéz körülmények között nőtt fel. Szerettei idő előtt eltávoztak, kezdeti művei kudarcba fulladtak, mégsem adta fel. Olyan egyéniség volt ő, aki a mai ember példaképe lehet. Nem hiszem, hogy van ember, aki ne hallott volna Jane Eyre című művéről, ami több filmes feldolgozást is megért.

Jane Austen termékeny írónő volt, hiszen rövid élete alatt számos remekművel ajándékozott meg bennünket. Napjainkban újra felfedezték kiválóságát. Élete neki sem volt zökkenőmentes. Amikor beköszönhetett volna hozzá a szerelem, az áhított férfi meghalt. Később olyan betegség támadta meg, amelytől teste befeketedett, így visszavonult a társadalmi élettől.

Wirginia Woolf, Adelina Virginia Stephenként látta meg a napvilágot. Mivel felső-középosztálybeli családban látta meg a napvilágot. Úgy gondolhatnánk, hogy élete jóval könnyebb volt, mint szerzőtársai. Ez azonban nem így volt, mivel édesanyját 13 éves korában elvesztette. Idegösszeroppanást kapott és 44 éves koráig nem is tudott szabadulni édesanyja halálának emlékétől.

Írói pályáját nagyban meghatározta, hogy híres apja, Sir Leslie Stephen (irodalmár-filozófus) könyvtárában töltötte “iskolás” éveit. Valójában nem járt iskolába, otthon szívta magába a műveltséget. Folyamatosan depressziós szakaszok jellemezték az életét, amelynek kutatók és pszichoanalitikusok szerint az lehetett az oka, hogy folyamatosan szexuális zaklatások érték a féltestvéreik révén.

Látható, hogy a szerzők életútja, tapasztalatuk bővelkedett a fordulatos szituációkban, tragédiákban. Talán is az oka lehet, hogy olyan nagyszerű művek hagyták el a tollukat, vagy gépírójukat.

 

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*