Mennyei ÁFA változások az e-könyveknél

2015-től az Európai Unióban hatályos új ÁFA szabályozás teljesen átrendezi az erőviszonyokat az e-könyvpiacon. Megkerülhetetlen hatása lesz mind az Olvasókra, a kiadókra és az e-könyves terjesztőkre is.

ÁFA változás háttere

Az Európai Unió végre megelégelte, hogy eddig a globális nagyvállalatok (Apple, Amazon, Google és még sokan mások) hülyét csináltak belőlük. A menetrend az volt, hogy a globális nagyvállalat kiszemelt egy országot, amellyel egyedi megállapodást kötött kedvezményes adókulcs tekintetében. A befogadó ország jól járt, hiszen a cégóriás ugyan kis ÁFA kulccsal adózott, de a teljes európai forgalma után.

Az apró probléma ezzel mindössze annyi volt, hogy így az EU éppen a saját állampolgárainak a vállalkozásait lehetetlenítette el. Hogyan versenyezhetne egy 3%-os, vagy egy 15%-os adókulccsal a magyar 27% ÁFAt számlázó magyar e-könyv terjesztő?

Szerencsére ez az elfogadhatatlan helyzet már csak 2014 végéig lesz így.

Adózás módja

2015. január 1-jétől az EU-s szolgáltatók által magánszemélyeknek és nem vállalati ügyfeleknek biztosított távközlési, műsorszórási, valamint elektronikus úton nyújtott szolgáltatások az igénybevevő tagállamában lesznek adókötelesek.

Gyönyörű mondat. Magyarul: az ÁFA kulcsot nem az határozza meg, hogy hol van a cégünk székhelye, hanem hogy hol van az igénybevétel. Sajnos az igyénybevétel helyét illetően nem teljesen egyértelmű az új szabályozás, adószakértők szerint az IP cím alapú beazonosítás (minden hibája ellenére) jó kiindulási alap lesz.

Az adózó kérhet egy ablakos ügyintézést, melynek keretében nem kell az összes célországban bejelentkezni a helyi adóhatóságnál, hanem elég a magyarnál. Negyedévente ország bontásban meg kell adni a különböző szolgáltatások forgalmát.

Egy “apróság” azért megjelenik nehezítő tényezőként. A szolgáltatást nyújtóknak ismerni kell minden EU tagállam számlázással szemben támasztott elvárásait.

Új ÁFA szabályozás hatása az e-könyv piac szereplőire

Az új szabályozás minden szereplő életét jelentősen befolyásolja. Érdemes megvizsgálni a főbb hatásokat a piac szereplői alapján.

Olvasók

Ha az olvasónak jó, akkor mindenkinek jó. Ha elfogadjuk az adószakértők álláspontját, akkor egy magyar e-könyv vásárlásánál alkalmazott ÁFA kulcs is attól függ, hogy az internetes vásárlás során a wifi hálózat, illetve vezetékes hálózat melyik országban található.

Az Apple és más nagy szolgáltatók esetében a kiadó a bruttó árat határozza meg, így az ügyfél nem érez semmit az ÁFA változásból, annak többlet nyeresége a kiadónál és a terjesztőnél csapódik le.

Abban az esetben viszont, amikor a kiadók a terjesztőkkel nettó árban állapodnak meg, az ÁFA kulcs változása közvetlenül a fogyasztói árra hat. Nézzük, 2015 január elsejétől milyen e-könyves ÁFA kulcsok lesznek érvényben:

E-könyvek ÁFA összehasonlítását bemutató grafikon az EU-n belül

E-könyv ÁFA összehasonlítás EU-n belül

Az ábrán jól látszik, hogy bármelyik országban is vásárolunk magyar e-könyvet magyar terjesztőtől, jó pár százalékot meg lehet takarítani. Szélsőséges esetben közel 20%-ot is.

Kiadók

A kiadók nagy dilemma előtt állnak. Az egész ÁFA előnyt átengedik az ügyfélnek, és így mindegyik országban ugyanazt a nettó árbevételt realizálják e-könyvenként, vagy bruttó árat rögzítenek és akkor az ÁFA csökkenéséből fakadó nettó áremelkedés haszonélvezője a kiadó.

Egy biztos, a mostani helyzethez képest a kiadó jól jár, hiszen egyik forgatókönyv szerint növeli a nettó árbevételét úgy, hogy az olvasók nem érzékelnek áremelést, a második esetben pedig a nettó könyvár nem csökken, de a fogyasztói ár igen, így az ügyfelek többet fognak vásárolni.

Nyilvánvalóan a két szélsőséges megoldás között tetszőlegesen lehet lavírozni, arra is igaz lesz, hogy a kiadó csak jobban járhat.

E-könyves terjesztők

Az e-könyvterjesztők is nyernek közvetlenül az ügyön, hiszen a bevétel alapú jutalék segít nekik is. Ami viszont többlet teher, az az adminisztrációs és az egyszeri fejlesztés.

Minden negyedévben a megszokottakon kívül elektronikus úton el kell készíteni egy forgalmi kimutatást ország és szolgáltatás bontásban. Ehhez mindenképpen kell egyedi fejlesztés, ez viszont nem túl jelentős.

Állam

Az Állam bácsi pedig most szembesül először igazán az adóverseny fogalmával. Bármennyire is furcsa, a versenyképtelen ÁFA kulcsot produkáló országok (nem árulom el kikre gondolok, elég megnézni a grafikont) könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetnek.

A külföldön tanuló, dolgozó magyarok, vagy éppen szabadságukat külföldön élvező honfitársaink bolondok lennének Magyarországon e-könyvet venni 27%-os adókulcs mellett. Inkább megveszik külföldi wifi-s kávézókból meglátogatva a magyar oldalakat.

Máris elesik az Államháztartás az adóbevételektől. Ezzel még nem is érintettük azokat a kiskapukat, amelyeket jogkövető állampolgáraink fel sem fedeznek, de a nagyon költségérzékeny ügyfelek igen.

Ezeket a technikákat nem osztom meg itt, inkább lobbizzunk továbbra is az e-könyv ÁFA-jának a kedvezményes 5%-ra történő csökkentése érdekében. Kezdetben Franciaország és Luxemburg tette meg ezt a lépést, de a legfrissebb információk alapján Olaszország és Málta is csatlakozott ehhez a “mozgalomhoz”.

A könyvpiac összes szereplőjének, beleértve az Államot is, alapvető érdeke az e-könyvek ÁFA-jának a csökkentése.
Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*