Mit olvasnak a magyarok a nagyvilágban?

A külföldön élő magyarok számára az ebook egy óriási lehetőség, hiszen jellemzően nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthattak friss, magyar nyelvű irodalomhoz, főleg nem bestsellerekhez…Sokszor magunk is meglepődünk, hogy a világ mennyire eldugott szegleteiről is vannak rendszeres olvasóink. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyire tér el a külföldön élő magyarok ízlése a hazánkban élőkétől. Az eredményeket egy csinos infografikán keresztül mutatjuk meg Nektek (a teljes méretért kattints ide):

A hazánkban élő magyarok ízléséhez leginkább a Belgiumban élő magyarok ízlése hasonlít, legalábbis a top 3 legolvasottabb könyv tekintetében: mindkét országban Fábián Janka műveié (Rozmaring, Karácsony a ligetben) az első két helyezés, igaz más sorrendben. Az Egyesült Államokban az erotika és a romantika dominál, hasonlóan Izraelhez: míg az államokban a világhírnevet szerző árnyalat-trilógia két része is a top3-ban kötött ki, Izraelben inkább a romantikusabb vonal felé húzódnak az ott élő magyarok: például Sylvia Day Crossfire sorozatának egyik darabja a 3. helyet kaparintotta meg. Norvégiában szintén az erotika dominál, hiszen Szepesi Niki óriási botrányt kavart 2 írása is a dobogóra került: az Én, a szexmániás, az első- míg az Orgazmuspontok a harmadik. Érdekesség, hogy Frei Tamás 2015-ös Magyarországról szóló e-könyve 10-ből 5 ország top3-as listáján is megtalálható. A többi országból leginább különböző ország Románia, hiszen mind a három helyet olyan ebookok foglalják el, melyek a 10 ország toplistájának egyikén sem szerepel. Itt az első helyet a nemrég irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Patrick Modiano foglalja el, míg a sokakat megosztó Csernus Imre Nőkről szóló elmélkedései a második helyet szerezték meg.

Örömteli, hogy a külföldön élő magyarjaink a világ minden tájáról olvasnak magyar nyelvű írásokat, azt pedig külön köszönjük, hogy ilyen sokan választottak minket!

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*