Meditáló Apple

Minden termék, amelynek megvalósításában Steve Jobs részt vett, magán viseli az eleganciát, az egyszerű használhatóságot és a művészi designt, ami így sokkal több lesz puszta megjelenésnél. Az egyszerű kezelés, a külső és belső letisztultság meglepő módon egy több ezer éves kultúra tanaiból fakad.

Jobs, a prezentációk nagymesterének érdeklődése a keleti spiritualitás, a hinduizmus, a zen buddhizmus, sőt egészében véve a megvilágosodás iránt nem csupán egy tizenkilenc éves fiatalember múló hóbortja volt. Egész életében igyekezett a keleti vallások tanításait követni. Például, nagy hangsúlyt fektetett a kísérletező prajnára, a bölcsességre és a kognitív megértésre, amely ösztönösen megtapasztalható az elme összpontosításával. Évekkel később, Palo Altó-i kertjében ülve mesélt arról, milyen életre szóló nyomot hagyott benne az indiai utazás:

„Visszajönni Amerikába számomra sokkal nagyobb kulturális sokk volt, mint elmenni Indiába. Ott vidéken az emberek nem úgy használják az intellektusukat, mint mi, sokkal inkább a megérzéseikre támaszkodnak. Az intuíciójuk sokkal fejlettebb, mint bárhol máshol a világon. Véleményem szerint a megérzés nagyon erőteljes dolog, több erő van benne, mint az intellektusban. Ennek nagyon nagy hatása volt a munkámra. Valami mást tanultak meg, ami bizonyos tekintetben ugyanannyira értékes. Ez az ösztönös megérzés és a tapasztalati úton szerzett bölcsesség ereje.”

„Túl fiatal és nyilvánvalóan túl tapasztalatlan volt ahhoz, hogy tudja, mi az, amit megvalósíthat szenvedélyes ötleteinek erdejéből, és mi az, ami lehetetlen. Ez azt eredményezte, hogy olyan dolgokat akart megvalósítani, amire bölcsebb emberek egyértelműen azt mondták volna, hogy képtelenség megcsinálni.”

Ezek a tények arra engednek következtetni, hogy a keleti filozófia, kiemelten pedig a meditáció nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet teljesen más területein is sikeresek tudjunk lenni (munka, üzlet stb.). Ez persze önmagában még nem elég, a személyiség is rengeteget számít céljaink megvalósításában. Aki érdeklődik az önfejlesztő meditációk iránt, annak ezt az ebookot ajánljuk: Dr. Berend Róbert: Önfejlesztő meditációk

Leave a comment

Your email address will not be published.


*