A jövő e-könyve

A cikk célja általános betekintést nyújtani az olvasással kapcsolatos fejleményekbe, különös hangsúllyal az e-könyvekre. Milyen hatása van az olvasásnak egészségünkre? Milyen eszközökön lehet e-könyveket olvasni? A fejlődés kihat-e a keresési módszerekre, ajánlatokra? Végül bemutatom három kedvenc e-könyv példámat.

Maga a cikk a prezentációval együtt teljes, ezért ajánlom, hogy először fusd át az előadás anyagát, majd olvasd hozzá a cikk téged érdeklő részeit.

Sokkoló tények a magyarok olvasási szokásairól

Nem mehetünk el szótlanul amellett, hogy ma a 15-74 éves korú magyar lakosság 7,7%-a olvas a KSH 2010-es időmérleg statisztikája szerint. Akkor is lehangoló ez az arány, ha ebben csak a könyvet olvasókat számoljuk, és nincsenek benne az interneten olvasók, vagy az újságot kedvelők. Egyértelműn pozitív korreláció van az olvasók aránya és az iskolázottság között, és negatív a család nagyságával.

Ha a kölcsönzött könyveket és az eladottakat is figyelembe veszünk, akkor egy átlagos magyar évente 4,5 darab könyvet, e-könyvet olvas el és 6 000 Ft-ot költ erre. Ebből az összegből nagyságrendileg háromszor tud Budapesten moziba menni popcornnal, megihat 4 koktélt, elszívhat 3 vízipipát. Természetesen ezeket nem egyszerre, hanem külön-külön. Furcsa lett az értékrendünk.

Végeztem egy rögtönzött, nem reprezentatív piackutatást, ahol a megkérdezettek 16-18 év közötti gimnazisták (kb. 100 fő) voltak egy magyar nagyvárosból. 3 érvet hoztak fel az olvasással szemben:

  1. Nincs idejük
  2. Drága a könyv
  3. Unalmas olvasni
Erre a három problémára még megoldást fogok kínálni a cikk későbbi részében.

Vajon azért értékeljük le az olvasást, mert nem tudjuk milyen pozitív mellékhatásai vannak? Segítek, erre kaphatsz választ a következő szakaszban.

Miért jó olvasni?

Már az ókori rómaiak használták a biblioterápia módszerét, csak akkor még nem ezen a néven. Magyarországon is készült olyan mese könyv, amely kifejezetten a szorongós gyermekeknek segít. Ingyenesen letölthető innen.

Fontos kihangsúlyozni, hogy maga az olvasás nem csak a depresszióban, vagy egyéb pszichiátriai betegségekben segít, hanem ahogy az a diákon látható, jelentősen csökkenti a stressz szintjét. Mindezen hatását jóval erősebben fejti ki, mint más, klasszikus szabadidős tevékenységünk: zene hallgatás, teázás, séta, stb..

E-könyv és az olvasó eszközök

Az e-könyvek megjelenése egy válasz a társadalmi igényekre. A hagyományos papír alapú disztribúció, logisztika (nyomtatás, tárolás, szállítás) hatékonyságban nem veheti fel az e-könyvekkel. A digitális tartalmak már két vállra fektették a zene cd-ket, a filmes dvd-ket. Az olvasás terén szerencsére jól el fog férni egymás mellett a digitális és a papír verzió, mivel nem tökéletes helyettesítői egymásnak. Ennek ellenére az e-könyvek vitathatatlanul utat törnek maguknak.

Terjedésük okai között szerepel az, hogy megoldást tudnak adni a korábban említett 3 okra, amely az olvasást gátolja.

Az idő hiányának problémáját úgy kezeli, hogy olyan eszközökön lehet olvasni, amelyek 150-300 grammot nyomnak és simán beleférnek egy női retikülbe, vagy akár egy zakó belső zsebébe. Mindig nálunk vannak, így könnyen elő tudjuk venni őket. Nem a rendelkezésre álló szabadidővel van a legtöbb problémánk, hanem annak szétforgácsoltságával. Utazunk a tömegközlekedésen, várunk az orvosi rendelőben, szünetünk van…. A nálunk lévő kütyük segítségével ezeket a rövid időegységeket is ki tudjuk használni.

A könyvek drágák. Ezzel a kiadók és terjesztők biztos vitatkoznának, de az ügyfelek oldaláról érthető ez a vélemény. Az e-könyvek megjelenése itt is újdonságot hozott. Sok esetben klasszikus műveket teljesen ingyen meg lehet szerezni, de a kortárs sikerkönyveket is általában 20%-30% árelőnnyel.

Az egyetlen egy probléma, amelyre a magyar könyvszakma még nem felelt, az az unalom. Természetesen nem a könyvek maguk az unalmasak. A fiatalabb olvasók, akik interaktivitáshoz, animációkhoz szoktak az interneten, már hasonlót várnak el a könyvek tekintetében is.

Mindenesetre az eszközökön már nem múlik. Elsősorban a tábla gépek alkalmasak kiválóan arra, hogy multimédiában gazdag, interaktív tartalmakat jelenítsen meg. A XXI. század e-könyvei szakaszban bemutatok három kiváló példát, hogyan lehet újra népszerűvé tenni az olvasást.

Az e-könyvnek definíciója nem egységes, mint ahogy magának a könyvnek sem az. A prezentációban alkalmazott megközelítés leginkább gyakorlat orientált. Fontosnak tartom kiemelni, hogy én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne olvasott volna e-könyvet. Egy word, pdf, vagy bármilyen számítógépes, túlnyomórészt szöveget tartalmazó file e-könyvnek tekinthető. A gyakorlatban az epub és a mobi formátum terjedt el a leginkább, amelyek automatikusan az adott képernyő fizikai méretei alapján újratördeli magát.

A keresés új módjai

Magának a szakmának is a nagy része úgy tekint az e-könyvre, mint a papír könyvek digitalizált változata. Ez azonban nagyon helytelen megközelítés. Egyrészt az új e-könyv formátum támogatja a videókat, hangállományok lejátszását, interaktivitást. Másrészt, az e-könyvekkel kapcsolatban adódik egy nagyon fontos, de kevésbé hangsúlyozott lehetőség: a meta adatok és azok felhasználási köre. Digitális tartalmak esetében nem kell leragadnunk az unalomig kántált, kiadó, szerző, cím, fülszöveg, kulcsszavak kombinációnál. Az e-könyvek minden egyes szava tulajdonképpen meta adatnak tekinthető, és okos módszerekkel az Olvasók javára fordíthatóak.

Ma már nem elég ömlesztve több ezer irreleváns tartalommal bombázni az olvasókat, akik idő és fiygelem szákében szenvednek. Nagyon kevés ideje van az online e-book áruházaknak, hogy elkötelezzék az ügyfeleket. Éppen ezért egyre több olyan algoritmus lát napvilágot, amely szövegbányászati, ügyfél preferencia hasonlóságon, vagy éppen az egér mozgás útvonalát elemezve próbál minél pontosabb becslést készíteni arról, mi érdekelheti a nagyra becsült Olvasót.

A XXI. század e-könyvei

Az e-könyvek bizonyos feladatokra egészen biztos nem lesznek alkalmasak a közel jövőben, más funkciókat viszont sokkal magasabb szinten tudnak biztosítani, mint a papír könyvek.

Egy nagyméretű, Szavanna élővilágát bemutató színes illusztrációk százait tartalmazó, bonyolult tördelésű könyv sokáig helyettesíthetetlen e-könyvekkel. Már csak azért is, mert ezek az albumok a szobák dekorációjaként sem utolsók.

A prezentációban bemutatásra kerülő e-könyvek, amelyek némelyike mobil alkalmazás, némelyike epub 3, bemutatja, melyek azok a területek, ahol érdemes az e-könyvek széles körű alkalmazása, mert jelentős olvasó tábort hódíthat vissza.

Az előadásban kattinthatóak a példák, és olyan youtube videókhoz jut az Olvasó, ahol betekintést nyerhet a könyv működésébe. Érdemes megnézni őket, mert így részesei lehetünk egy kis időutazásnak.

Összefoglalás

A saját egészségünk, jólétünk miatt fontos, hogy minél többet olvassunk. A papír könyvek és az e-könyvek még hosszú ideig megférnek egymás mellett, de a művek kiadását racionalizálni kell, ha nem akarjuk elveszíteni az olvasókat.

Ennek keretében ki kell használnunk az e-könyvben rejlő lehetőségeket is, amelyek interaktivitásuk, és multimédiában gazdag tartalmuknak köszönhetően a mai kor igényének is megfelel.
Írta: Szûcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*