Gabrielle Bernstein: Egy guru, aki mögéd áll

Az élet általában véve csodálatos dolog. Személy szerint nincs különösebb okom panaszra. A legjobb barátaim a szomszédságban laknak, fantasztikus társam van, hálás vagyok azért, hogy kreatív területen, egy ütős cégnek dolgozhatok. Izgatottan ébredek minden reggel. Viszont vannak napok, amikor ez nem így van. A kemény terep is a csomag része, és mindannyiunknak szüksége van segítségre néha ahhoz, hogy talpra tudjunk állni.

Gabrielle Bernsteint egy hasonlóan nehéz szakaszban fedeztem fel néhány hónappal ezelőtt. Egy rémes éjszakán félmeztelenül fetrengtem a hálószoba padlóján, és igazán szánalmas dolgokra kerestem rá a Google-ön: „pozitív megerősítések szorongás ellen”, „gyomoridegesség elleni ételek”, „hogyan ne legyek olyan őrült, mint az anyám”, ilyesmik. Könyvet, esszét vagy önsegítő írást kerestem, lehetőleg olyat, ami a személyes fejlődés süti-tévé filozófiáján alapul. Ehelyett Gabrielle Bernsteinre akadtam, és tőle tényleg padlót fogtam.

Gabrielle már közel 10 éve tanít, előadásokat tart, életvezetési tanácsokat ad embereknek a világ minden tájáról. Ami kiscsoportos foglalkozásként indult a saját lakásán, mára komoly mozgalommá nőtte ki magát. Személyes filozófiája A csodák tanításából vett tanítások, a kundalini jóga és a saját életéből vett tapasztalatok erőteljes kombinációja. Első három könyve, az Add More ~Ing To Your Life, a Spirit Junkie, és a Történhetnek csodák a világ minden táján élő nőket ösztönöz váltásra, olyanokat is, akiknek eddig közük nem volt a spirituális élethez. Közösségi oldala teret biztosít csoportok kialakítására és egymás támogatására. A Herfuture.com erőteljes támogató és inspiráló hálózattá lett – kötél, amibe kapaszkodhatunk, és felhúzhatjuk magunkat rajta.
Gabby nem egy megközelíthetetlen guru, aki misztikus homályba burkolózik, vagy állandó imádság mögé rejtőzik. Egy East Village-bázisú, New York-i nővel van dolgunk, akinek gyilkos vintage kollekciója, és hangos és bolond nevetése van. Otthona és munkaterülete, melyet volt szerencsénk meglátogatni, ennek a békének az energiáját és gazdagságát sugározza. Gabby egyrészt tanító, akitől szívesen tanulnál, másrészt barát, akivel szívesen lógnál. Nyelvhasználata elérhető, az óráin tanultak pedig könnyen alkalmazhatók saját életünkre – persze csak akkor, ha vesszük a fáradságot. Délutáni beszélgetésünk súlypontját arra helyeztem, hogy legtöbbünknek nehezére esik egy kis tudatosságot csempészni rohanó életünkbe. „Tényleg nagyon nehéz”- emlékeztettem. Letette a teáját, és önelégült mosollyal ezt kérdezte: „De hát szarul lenni még ennél is nehezebb, nem?”

Teljesen más vizeken indult a karriered. Mi késztetett arra, hogy ilyen területen próbáld ki magad?
A saját kőkemény utamat jártam be, próbáltam kialakítani a saját egyéniségemet fiatal nőként, ahogy a legtöbb huszonéves. Egy PR-üzletbe kezdtem 21 évesen, éjszakai szórakozóhelyeket képviseltem itt, New Yorkban. Idővel rájöttem, hogy a boldogságot és saját értékeimet saját magamon kívül kerestem. A megbízásaimban, a kapcsolataimban, abban, hogy hozzáférésem van New York éjszakai életéhez – de mindez nem hozta el a kívánt hatást. Nem adta meg azt, amire vágytam.

25 éves koromra drog-, alkohol-, buli-, munka- és ételfüggő lettem. Elértem a mélypontot. Ez volt a legnagyobb áldás és adomány, amit valaha is kaptam, mert ekkor határoztam el, hogy váltok.  2005-ben lettem tiszta, és azóta is az vagyok. Az elvonókúra alatt kezdtem visszatalálni spirituális gyökereimhez, melyek egészen a gyerekkoromig nyúlnak vissza. A visszafordulás eredményeképpen rájöttem arra, hogy letértem a helyes útról.

Kihátráltam a karrieremből, és nagyon gyorsan elkezdtem előadásokat tartani arról, hogy mit tapasztalok józan, spirituális fiatal nőként. A hagyományos előadók racionálisan közelítenek a témához, én viszont, mivel benne voltam a közepében, zsigeri szintről szólítottam meg a közönséget. Előadásaimat eleinte 40, majd 100, 200, aztán 500 ember előtt tartottam. A legizgalmasabb ebben az, hogy ennyi útmutatást és az élethez valóban tudatosabb hozzáállást kereső nő van, akik nem feltétlenül a vallásban akarják ezt megtalálni, de a spiritualitást keresik, amely az életre nézve számukra ígéretesebb perspektívát kínál.

Módszered egyik legérdekesebb része a fizikális aktivitás integrálása. Ez hogy történt? 

Mielőtt visszatértem a meditációhoz és a spirituális gyakorlatokhoz, az egyedüli hely, ahol a kellő magányt megtaláltam, az az edzőtermi trambulin volt, vagy a futás és a görkorcsolyázás. Én valahogy a testemen keresztül találtam meg a kapcsolatot az úgynevezett istenivel. Néha a mozgás az egyetlen módja annak, hogy az ember megtapasztaljon valamit a nyugalomból.

Ha sportolsz, sok méreganyag és negatívum távozik belőled. Átrendezed az idegrendszeredet, tisztább csatornákon keresztül érkezik hozzád a forrásod energiája. Így a trambulinom nagyjából eszköz az Istenkereséshez. Mikor elkezdtem felfedezni a spiritualitásomat, nem akartam erről lemondani. Rájöttem, hogy Istent tényleg meg lehet találni egy trambulinon. Próbálj egyszer mantrázni trambulinon ugrálva. Belső nyugalmat fogsz megtapasztalni. Olyasmit, amit a hosszútávfutó tapasztal egy nagy verseny után. Vagy amikor egy gyakorló kilép a jógaóráról, vagy lelépsz az ellipszistrénerről, és több kapcsolódást érzel, mint a nap során bármikor.

Egyértelmű, hogy a spiritualitásodnak szentelted magad, de sikeres üzletasszony is vagy. Hogyan lehet egyensúlyozni az üzleti élet nyomulása a személyes béke megteremtése közt?

Amennyire tanítani szeretek, annyira szívesen vagyok vállalkozó is. A személyiségem nagy részét teszi ki ez. Imádom a marketinget. Imádok tárgyalni. Imádok együttműködni. Imádok új ötletekkel előállni. Van egy csomó olyan spirituális tanító, aki képtelen eladni magát, vagy egyszerűen fél ettől. Néhányan úgy gondolják, hogy wellnessben utazni azt jelenti, hogy az ember nem lehet sikeres, és nem élhet jólétben. Szerintem ez hülyeség. Úgy gondolom, ha az üzeneted sok ember szolgálatára van, kötelességed hallatni a hangodat. Én vállaltam a felelősséget azért a tényért, hogy ezeket a nagy döntéseket hoztam meg az életemben, és nem tudom nem megosztani őket.

Óriási adománynak érzem a publicista oldalamat. Soha nem fogom megbánni, hogy így üzenek a világ számára, mert az embereknek szükségük van erre. Nem mellesleg számomra örömforrás. Soha nem érzem azt, hogy „vesznek”, mert annyira szeretem, amit csinálok. Elindítottam egy kurzust God Is My Publicist címmel, ami arról szól, hogyan legyünk körültekintő kereskedők, és hogyan használjuk a vonzás törvényét a márkánt eladásához. Ennyi. A hitrendszerem tesz engem olyan üzletasszonnyá, akinek azért van lelke is. Nem hinném, hogy fele annyira jó üzletasszony lennék, ha nem szeretném, amit felépítettem. Azt hiszem, a munkám nagyban attól sikeres, hogy egyáltalán ki tudom adni magamból a gondolataimat világ számára.

Dolgozol valamin mostanság?

Igen. A negyedik könyvem, a Miracles Now 2014 áprilisában jelenik meg. Most lettem kundalinijóga- és  meditációoktató is. A kundalini meditációkat be is építettem ebbe a könyvbe. A könyv egyperces gyakorlatok gyűjteménye, amelyeket segítségnek szántam ahhoz, hogy könnyen átküzdjük magunkat az akadályokon, és mentesüljünk a stressztől. Bárki, de tényleg bárki hasznukat veheti. Ezek olyan fajta meditációk, amelyeket bármikor, bárhol végezhetünk. Bizonyos helyzetek megoldására találták ki őket, alkalmazhatók, ha a bankban állunk sorba, vagy ha épp rossz napunk van. Ez a könyv nagyobb izgalom számomra, mint bármelyik korábbi munkám.

Mesélj a csoportos foglalkozásokról!

Gyakran tartok workshopokat New Yorkban, melyeket élőben közvetítenek a világ minden tájára. Ezek Dharma-beszédszerű előadások, kundalini gyakorlatokkal és kérdezz-felelekkel vegyítve. A workshop nagyszerű azok számára, akik készen állnak a belső munkára. Ha 500 ember vesz részt a foglalkozáson, akkor is intim élmény csak a terem energiájának megtapasztalása. Ha online résztvevő vagy, közelebb kerülhetsz hozzám, mint aki a terem végében ül. Szóval bensőségesség az van, mindegy épp merre vagy. Legalábbis a szándékom ez.

Kicsit témát váltok. Imádjuk a kiegészítőid eklektikus keveredését, vintage és designer darabok felváltva. Hogyan írnád le a személyes stílusod?

Azt hiszem, a bohémsikk felé hajlok. Imádok színes kaftánokat felvenni. Szeretem a szűk farmert. Tehát a testhezállót kombinálom valami lebegőssel. Én voltam a világ legnagyobb Isabel Marant márkájú edzőcipő-megszállottja, egészen addig, míg a világ legnagyobb trendje nem lett (nevet), ez a legszörnyűbb dolog, ami valaha történt velem.

Mostanában egyre több fehéret hordok. A kundalini jóga azt tanítja, hogy mikor feketét viselünk, sok hőt fogunk fel, és egyben a negatív energiákat is bevonzzuk. Ha élénkebb, világosabb szín van rajtunk – főleg fehér – az a saját fényünket tükrözi vissza. Mostanában sokszor van rajtam turbán, és jelenleg egy turbánsorozaton dolgozom, szerintem nagyon sikkessé teszik a megjelenést, és ha valaki meditál, akkor különösen fontos – elméletileg bent tartja az energiát.

Mint aki a személyes fejlődés területén mozog, mi a véleményed a divatról általában?
Csinos ruhákat felvenni olyan érzés, mintha kicsit jobban szeretnéd magad. Az öltözködés belsőnk kifejezése, és saját önértékelésünket tükrözi. Nekem a divat nagyon sok örömöt és szeretet jelent. Attól, hogy valaki spirituális még lehetnek álomszép cipői. A kettő nem zárja ki egymást.

És ennek tetejébe még férjhez is mész – Gratulálok! A múltban rengeteget beszéltél saját párkapcsolati bonyodalmaidról, és a barátaidéról is. Mi volt a legnagyobb váltás annak érdekében, hogy egészséges, hosszú távú kapcsolatot tudj kialakítani?

Nos hát, a leendő férjem a srác a Spirit Junkieból. Két évig voltunk együtt, aztán szakítottunk egy évre, majd 4 évvel ezelőtt kerültünk össze újra. Belső erőre volt szükségem ahhoz, hogy el tudjak menni, és hogy félelem nélkül tudjam azt mondani, „Készen állok az egyedüllétre, és hajlandó vagyok elengedni ezt a kapcsolatot”, mert abban az időben ez nem volt helyes. Az az egyedül töltött év az önszeretet egy radikális megnyilvánulása volt. Bebizonyítottam önmagamnak, hogy meg tudok bízni magamban, és hogy teljes vagyok párkapcsolat nélkül is. A szerelmed egy önmagában is isteni tortán csak a hab, ahogy az életvezetési tanácsadóm mondja.

Ha olyan partnert keresel, aki kiegészít téged, akkor meg kell kezdened az utazást mélyebbre önmagadban, saját magaddal való kapcsolatodat és önbizalmadat kell felkutatnod. Azt kell tudnod mondani, hogy „Teljes vagyok partnerrel, és anélkül is”. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek nincs szükségük társra, egyáltalán nem erről van szó. Mindenkinek jár az az áldás, hogy van szerelem az életében, de ez csak akkor fog elérkezni, és akkor lesz fenntartható, ha képesek vagyunk önmagunkkal igazi, szeretetteljes románcra.

Van az életnek az a szakasza, amikor a haladás kényszerét érezzük. Úgy tűnik, hogy mindenki megházasodik körülöttünk, befejezi a tanulmányait, lakást vesz – de mindig akad olyan is, aki még keresi önmagát. Mondanál valami bölcsességet azok számára, akik „megoldást keresnek valamire”?

Próbálj ne a valamire gondolni. Amit megoldani próbálsz, az nem rajtad kívül van – ez egy belső állapot. Stabil belső vázat kell kiépíteni, belső békére kell törekedni, és mindegy, hogy meditációval, vagy pozitív megerősítések alkalmazásával érjük el, vagy azáltal, hogy egy bloggert követünk, aki inspirál minket. Mindegy, hogyan jutunk el a belső békéhez. Ha a belső életed élvez elsőbbséget, minden, amire a felszínen szükséged van, megadatik, és teljesen világos lesz, hogy mi a következő lépés.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*