Ne lopd az ebook-ot, avagy a legális olvasás napja!

A legális olvasás napja alkalmából több magyarországi kiadó a legális tartalomfogyasztásra kívánja felhívni a figyelmet. Az akció keretén belül minden e-bookban kiadott tartalmaikat a mai napon akár 75% kedvezménnyel kínálják.

Bizonyára már mindenki hallott arról, hogy az illegális letöltések komolyan fenyegetnek bizonyos ágazatokat. Az illegális tartalomfogyasztás (pl. zene, film és könyv letöltés) lopásnak számít, amivel sokan nincsenek is tisztában, mivel nagy nyilvánosság előtt (esetenként fényképes profillal) kérnek és osztogatnak tartalmakat. Nincs ez másként az e-book terén sem, mivel sokan arra panaszkodnak, hogy drága az e-book, ezért nem is vásárolnak. Ez ellen tesz lépéseket az Ulpius-ház, a Napvilág, a Jaffa, a General Press és a Wolters Kluwer Kiadó, és egy egynapos forradalmat hirdet: azok, akik legálisan akarnak e-book-ot olvasni, csak a mai napon oriási akcióban tehetik meg! Ez egyrészt nyitás a fogyasztók és a legális e-book piac felé, másrészt visszajelzés is lehet a vevő részéről a magas árakat illetően. Az akcióban több, mint ezer e-book vesz részt.
Annak érdekében, hogy – hasonlóan sok más fejlettebb országhoz – a hazai e-book piac is feléledjen és erőre kapjon, vissza kellene szorítani az illegális letöltéseket, illetve a rossz minőségű PDF és Word dokumentumok terjedését, hiszen ezek nem egyenlők az e-bookkal! Remélem valami elindult végre…
Én nem lopok, és Te?

6 Comments

  1. Ahogy a könyvet is mindig megveszem, ha el akarok valamit olvasni, úgy az e-könyvet is meg szoktam. Először nagyon megörültem az akciónak, de most fogok leiratkozni, ugyanis ez a “Nem lopom” felirat feltételezi, hogy igen. Lehet, hogy van aki igen, de annak aki nem, ez szerintem sértő.

    • Nagyon örülünk, hogy Ön csak legálisan fogyaszt tartalmat, és úgy gondoljuk semmi sértő feltételezés nincs benne. Szándékosan fogalmaztunk szélsőségesebben, hogy felhívjuk a figyelmet a kezdeményezés fontosságára.

  2. Azért köszi,hogy 11-én kiküldték a 10.-ei akcióról a hirlevelet,pedig szívesen vettem volna könyveket. Igy a legális olvasás napján az lett büntetve,aki amugy is veszi az ebook-ot.

  3. Üdvözlendő akció! Csak ott van az a bizonyos eb elhantolva, hogyha olyan könyvet szeretnék olvasni, amely engem érdekel, ám se e-könyv, se új, se használt papírkiadásban nem lehet megkapni se könyvesboltban (általában ott a legkevésbé), se antikváriumban, se semmiféle on-line piacon. És ha valamilyen formában mégis megtalálom az interneten (word, pdf, htm vagy akár kép formában valaki föltette), az nyilván illegális. Akkor most ne töltsem le és ne olvassam el, csak azért, mert illegális? Hiszen legális formában nem tudok hozzájutni… Hogyan legyek törvénytisztelő?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*