Hogyan keresnek e-könyvet a magyar Olvasók?

e-könyv keresések koncentrációja garfikon Az e-könyv keresések koncentrációja

Több, mint 21 ezer keresési adatot dolgoztunk fel az e-könyvekkel kapcsolatban. Az elemzés fókuszában a következő területek álltak: tudatosság, koncentráció, kalózkodás.

Mennyire tudatos az e-könyvet kereső olvasó?

A könyvszakmában régi hagyomány mind a könyvtárak, mind a terjesztők esetében, hogy az adott oldalon kereshetnek szerző, kiadó, cím szerint. A Google térnyerése óta azonban ezeket a kereséseket többnyire nem is a terjesztő weboldalán hajtják végre, hanem a Google keresőjébe beírva.

Mi a Google keresőóriás adatain végeztük el az elemzést, hogy teljes képet kaphassunk, a magyar keresési szokásokról az e-book piacon. Az elemzés annyiban meglepetést hozott, hogy az Olvasók sokkal tudatosabban keresnek, mint ahogy vártuk.

A keresések 15%-a általános célú e-book keresés, ahol az Olvasók az e-könyvre, vagy annak szinonimájára keresnek.A többi keresésénél

  • az esetek 38%-ban a szerzőt és a címet is megadják
  • 38%-ban csak a címet jelölik meg
  • 6%-ban csak a szerzőt.

Ezek a statisztikák a papír könyvek esetében gyökeresen más képet mutatnak. Ott ugyanis a kiadóra történő keresés is releváns.

Megállapítható, hogy az e-könyvet keresők jelentős része pontosan tudja, hogy mit akar, céltudatos vásárló. Ez feltételezi, hogy előtte már kellett róla hallani az ismerősöktől, vagy a kiadók, terjesztők marketing tevékenységének köszönhetően.

Mennyire koncentráltan keresnek a szerzőkre, címekre?

A koncentráció során azt vizsgáltuk, hogy a keresések mennyire fókuszálnak kis számú címre , szerzőre. A magas koncentráció azt jelenti, hogy a keresések jelentős része néhány szerzőre, e-könyvre összpontosul.

e-könyv keresések koncentrációja garfikon

Az e-könyv keresések koncentrációja

Ahogy az ábrán látható, a keresések 90%-a a szerzők 20%-ra irányul. Ez nagyon magas fokú koncentrációt jelez. Az élen álló szerzőknek két fontos jellemzője is van:

  1. több művet írtak
  2. aktívan tartják a kapcsolatot az Olvasóikkal, általában nagy rajongói táboruk van a facebookon

A címekre történő keresések kevésbé koncentráltak, mint a szerzők esetében, de azért a címek 20%-a felelős a keresések 80%-árt. Ez is elég koncentrált.

Hozzá kell szoknunk, hogy az e-könyves világban is szélsőséges teljesítményekkel fogunk találkozni a forgalmak tekintetében. Az internet segítségével ugyanis bizonyos művek nagyon könnyen szárnyra kapnak. A baj csak az, hogy ennek receptjét éppolyan nehéz megtalálni, mint a vírusvideók esetében.

Kalózkodás, ingyenesség

Két nem teljesen alaptalan, egymással összefüggő hiedelem is beárnyékolja az e-könyvek világát. Az egyik, hogy digitális terméket, mint e-könyv, zene, videó, szinte lehetetlen pénzért árulni Közép-Kelet Európában. A másik pedig az, hogy az illegális letöltések száma jelentős.

A kalózkodásról több, korábbi cikkben is írtam már, most kizárólag azt vizsgáltam, mennyien keresnek a Googleben kifejezetten illegális forrásokat. A több mint 21 ezer keresésnek kevesebb, mint 0,1%-a volt az illegális célú. 

Az ingyenesség kérdésével is foglalkozni kell. Itt is jó eredményeket tapasztaltam. A keresések 1%-ban szerepelt az ingyenes szó valamely ragozott alakja. Ezt alátámasztják saját belső méréseink is az e-könyv áruházunkból, ahol folyamatosan nő a fizetős letöltések aránya.
Írta: Szûcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*