All you can eat

Kövér ember akar bemenni egy all you can eat étterembe.

Már évekkel ezelőtt megjelent az első havi díjas, korlátlan e-könyv hozzáférést biztosító cég (24Symbols) a porondon. Akkor sok szakértő kétkedve fogadta létjogosultságukat. Már a helyzet jelentősen megváltozott.

Korlátlan e-book hozzáférés

Kövér ember akar bemenni egy all you can eat étterembe.A klasszikus verzióban annyi e-könyvet olvashatunk, amennyire csak van időnk. Ilyen felfogást követ például az amerikai Oyster is, vagy a Scribd. Ezek a szolgáltatók szép címszámmal dicsekedhetnek. Az Oyster esetében már a fél milliót is meghaladja ez a szám.

Németországban sem tétlenkedtek a kereskedők. Ott a Skoobe az egyik példa, értelemszerűen jóval kisebb kínálattal, de azért a 30 ezer cím sem szégyellnivaló. Szakkönyvek területén is van említésre méltó próbálkozás a PaperC személyében.

Kelet-Európa

Ha azt gondoljuk, hogy Kelet-Európa térségében  nem jellemző ez a kreatív üzleti modell, akkor nagyon tévedünk. Mind Lengyelországban, mind Oroszországban számos e-könyv kereskedő alkalmazza ezt a technikát.

Ebben a térségben picit óvatosabbak ugyan a korlátlansággal. Legtöbb esetben azért van korlát. Volt olyan szolgáltató, akinél 5 könyvet lehet havonta elolvasni a havi díjért cserébe.

Kiadók

Az all you can eat megközelítés egyértelműen teret nyer nem csak az Olvasók, de a kiadók körében is. Egy amerikai felmérés szerint a kiadók 80%-a már ilyen konstrukcióban is fog értékesíteni. A modell ugyanis kiváló lehetőség az árdifferenciálásra, a back listás könyvek esetében. Néhány kiadó azonban még ezen is túl megy és bestsellereiket is elérhetővé akarják tenni. Hiába, ahol az Olvasó, ott kell lennie a kiadónak is.

Összegzés

Az előfizetői modellek az egész könyvpiacra jótékony hatással lehetnek, ugyanis az alacsonyan megválasztott havi díjjal olyan olvasói szegmenseket is elérhetnek a kiadók, akik nem képesek közel kétezer forintot kifizetni átlagosan egy könyvért.

Szerintetek van szüksége a magyar könyvpiacnak egy ilyenre?
Írta: Szûcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*