Az e-book iránti kereslet megérkezett!

A TÁRKI által végzett kismintás könyvpiaci preferenciákkal kapcsolatos piackutatás eredményei számos izgalmas eredménnyel szolgáltak. Többen írtak már róla, mindenkinek meg volt a sajátos nézőpontja, itt egy újabbat olvashattok.

Sokan keveselték, hogy az emberek 13% preferálja az e-könyvet a könyvvel szemben. Ha ránézünk a legfejlettebb országokra, mondjuk az USA-ra, Angliára, ahol gyakorlatilag minden papírkönyvnek legálisan elérhető az elektronikus verziója, meglepődve tapasztaljuk, hogy 20% körül, vagy az alatti az e-könyvek részesedése.

Ezzel nincs is semmi baj. Nem az olvasás formája a fontos. Az a lényeg, hogy az olvasásra fordított idő csökkenését megállítsuk. Ebben egy üde színfolt az e-könyv. Ha a minta nem is tekinthető reprezentatívnak, hiszen a könyvfalók felül voltak reprezentálva a könyvfesztiválnak köszönhetően, akkor sem kell nagy matekosnak lenni ahhoz, hogy felismerjük az e-könyv kereslet nagysága már most milliárdos nagyságrendű.

Hogy miért beszélünk mégis tíz, maximum százmillió forintról, annak az oka jól tetten érhető a következő ábra alapján.

A pohár félig tele van megközelítés alapján az e-könyvet olvasók 73% legális forrásból szerezné be a művet, ha elérhető. Ugye értitek már? Magyarországon a legális e-könyv kínálat néhány ezerre tehető, miközben csak 2000 és 2012 között 150 ezer cím jelent meg papír alapon.

Akkor pontosan min is csodálkozunk?

Írta: Szûcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*