Óvatosan az Amazonnal

Az e-book világpiacon drámai átalakulások mennek végbe. Néhányan bedobták a törölközőt, miközben az Amazon visszaél az erőfölényével és egyoldalúan módosítja a hangoskönyvek jutalékát.

Haldoklók

A Sony gyakorlatilag bezárja az e-könyv üzletágát. Próbálta erőltetni zárt rendszerét, de nem jöttek be a számításai. Azt hitte, hogy a tartalom piacon ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hardware piacon. Tévedett.

A Barnes & Noble tájáról is rossz hírek érkeznek. Nem az e-könyveikkel vannak a problémák, hanem azzal, hogy az e-könyvolvasók piacán megpróbált lépést tartani az Amazonnal, ami nem igazán sikerül. Köztudott, hogy a készülékeken sok esetben nem hogy nyereség sincs, de ártámogatottak, hogy magukhoz láncolhassák az ügyfeleket. Ez bevett szokás a távközlésben is.

3 évvel ezelőtt zárt be a Borders könyváruház lánc az USA-ban. Az amerikai  szakújságírók a következő okokat jelölték meg:

 1. Későn ismerték fel a web fontosságát
 2. Túl későn nyitottak az e-könyvek irányába
 3. Indokolatlan számú üzletet nyitottak
 4. Túl sok hitelük volt
 5. Többet ruháztak be a zene értékesítésbe, mint kellett volna

Ugye szembetűnő, hány pont igaz a magyar könyvterjesztőkre is?

A lényeg azonban nem ez. Mint ahogy ilyenkor lenni szokott, megjelenik a nevető harmadik, az Amazon.
Piacvezető szerepük megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért az Olvasók szemében olyan tündérnek tűnő szolgáltató, aki az írók és kiadók felé más arcát mutatja. A Janus-arcú Amazon véletlenül piaci pozíciójának megerősödésekor egyoldalúan lecsökkentette a hangoskönyvek után fizetendő jutalékot, így a szerzői jogtulajdonosok mérgelődhetnek. Hogy lesz-e folytatás, azt nehéz megjósolni.

Tanulság kiadóknak, szerzőknek

Bár a felsorolt példák terjesztőkről szóltak, minden esetben erős kihatásuk volt a kiadókra, szerzőkre.

Számomra a következőek a fontosak:

1. Vegyük tudomásul, hogy az online jelenlét egyike a legfontosabb sikerfaktornak!

2. Ne tétovázzunk belépni az e-könyv piacra. Ez megtehető költségmentesen is.

3. Több lábon álljunk! Az egy-két terjesztővel kötött megállapodások kiszolgáltatottá tesznek.

Írta: Szűcs Roland

3 Comments

 1. Az Amazonnak van egy visszataszító szokása: ha neki nem tetsző, idegen tartalmat talál az könyvolvasón (Kindle) internetes kapcsolaton keresztül letörli, vagy nem engedi megnyitni a könyvet. Ezért jobb a Koobe vagy a WayteQ olvasó.

  • Hogy, ez mekkora marhaság….
   Nemhogy titkolni kell a kindle-n az idegen tartalmat, hanem email mellékletben küldheted el azt az amazonnak, átalakítják a formátumot, és neten keresztül szinkronizálják rá az eszközödre. Néhány száz könyvvel már megcsináltam.
   Mi az amazonnak nem tetsző tartalom, a meinkampf?

  • Prof.Dr.Vadász 2014-03-24 at 19:34

   Tisztelt Albert!
   Sajnos nem értem,hogy mi a panasza a KINDLE-vel kapcsolatban!Én csak egy elkötelezett Ebook olvasó vagyok,de nem elkötelezett KINDLE szószóló vagy ehez hasonló!Idős orvos vagyok,aki egyszerüen felfedezte az Ebooks-ok csodáit és ehhez megvettem a világ legjobb Ebook olvasóját(Kindle paperwhite) és mivel másoknak is kivánom,hogy a legnagyobb megelégedéssel olvasson ezen a kis csodán,ajánlom,de nem azért mert nekem valami hasznom lenne a cégtől aki gyártja!Az Ön problémája szinte elképzelhetetlen,a Kindle teszi amit tennie kell:töltsön le egy könyvet,ha kell konvertálja(pld.calibre-vel),aztán “SEND TO KINDLE”és kész!Az Amazon nem avatkozik be semmibe!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*