Digitális lépéskényszer a magyar könyvtárak számára

Egyre több különleges árazási módszer jelenik meg az e-book világpiacon. Egyik kedvencem ezek közül az előfizetői árazás.

Az előfizetői konstrukció

Lényege hasonló, mint az all you can eat ajánlatok az éttermekben. Működése egyszerű. Az ügyfél befizet egy díjat, ezért cserébe meghatározott ideig annyit ehet, amennyit csak bír. A képen látható következmények nem annyira vonzóak. Ne felejtsük el azonban, hogy az agyunkat nem tudjuk túlhizlalni. Ugyanez a megközelítés már régóta megy a zene-, videóiparban.

Valószínűleg ez ihlette a külföldi e-könyv szolgáltatókat is arra, hogy bevezessék saját, előfizetői díj fejében nyújtott korlátlan szolgáltatásukat. Számuk egyre növekszik: PaperC, Skoobe, Oyster, és most a legfrissebb belépő a Scribd.

A fejlettebb európai országokban és a Tengerentúlon is a könyvtárak már évek óta nyújtanak e-könyv kölcsönzési szolgáltatást. Magyarországon ennek még nem alakult ki a kultúrája, pedig a könyvtárak is lépéskényszerben vannak. Számukra jelent ugyanis leginkább veszélyt egy ilyen modell megjelenése. Hogy miért?

Könyvtárak vs. piaci szereplők

A külföldi könyvtáraknál is úgy megy az elszámolás a könyvtárak és a kiadó között, hogy a könyvtár maximum annyi e-könyvet kölcsönözhet ki, amennyit megvásárolt. Ezzel szemben az előfizetői modell esetében a szolgáltató nem kockáztat, hiszen a haví árbevételeket az olvasások száma alapján allokálja szét szerzői jogdíj címén a kiadók között.

A szolgáltató tehát nem kockáztat, nem áll benne a pénze az e-könyvben. Az Olvasók számára is kényelmes az előfizetői konstrukció. Sem technikailag, sem jogilag nem tud elfogyni a készlet. A könyvtárak esetében hiába igaz, hogy technikailag nem fogyhat ki a készlet, jogi korlátok miatt nem kölcsönözhet többet, mint amennyije van.

Azt javaslom tehát a könyvtáraknak, hogy addig lépjenek be az e-könyvek piacára, ameddig egy előfizetői modell nem veti meg a lábát, akkor ugyanis már nagyon nehéz lesz.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*