Atlantis szövegszerkesztő Achilles sarka: a fontok

Magyarországon sokan használják az Atlantis szövegszerkesztő programot e-könyvek előállítására. Ez nem véletlen, hiszen az esetek túlnyomó részében jó munkát végez a program. Egy programhibát mutatok be és a lehetséges kezeléseit.

Az egész e-könyves szakma érdeke az, hogy jó minőségű művek lássanak nap világot. Ebben a cikkben nem a tartalmi oldalt és nem is a vizuális megjelenést értem minőségi e-book alatt, hanem azt, hogy a dokumentum megfelel az epub 2 szabványnak, így az e-readerek, olvasó programok egyértelműen meg tudják jeleníteni.

Konvertálás az Atlantis szövegszerkesztővel

Az Atlantis szövegszerkesztő program népszerű az e-book konvertálás terén. Valójában azonban csak a minimális formázásokat támogatja. Így nem képes megjeleníteni az iniciálét, a különböző hátterű szövegeket, grafikonokat, vektorgrafikus ábrákat, táblázatokat sok egyéb mellett. Egy szó mint száz, kizárólag egyszerű megjelenésű műveknél használható. A szép- és szórakoztató irodalomban általában nem is indokolt ennél több.

Van azonban egy nagyon súlyos hiba a fontok kezelését illetően. Ez különös figyelmet érdemel, hiszen egyrészről hibás epubot állít elő a program, másrészt a validátorok sem mindig veszik észre. Ilyenkor értetlenkedve állunk a hibás megjelenítés oka előtt. Amikor e-könyvként mentünk egy file-t az Atlantis szövegszerkesztőben, akkor a következő ablak jelenik meg:

Font kezelési opciók az Atlantis szövegszerkesztőben

Font kezelési opciók az Atlantis szövegszerkesztőben

Az ellipszissel jelölt rész tartalmazza a turpisságot. Ha az első opciót választjuk, akkor a fontok nem kerülnek mentésre, beágyazásra az e-könyvbe. Így kisebb lesz a méret, az olvasó eszköz, program majd a saját fontját használja a megjelenítésre. Hátránya, hogy nem mi döntjük el az alkalmazott fontot.

A második verzióban az epub-ban a font információk hivatkozva vannak, de maguk a fontok nem kerülnek lementésre. Így ha az olvasó eszköz rendelkezik azokkal a fontokkal, akkor azt használja, ha nem, akkor helyettesíti a sajátjával. Ebben az esetben is kis file méretet kapunk, valamint itt ha szerencsénk van, olyan fontok jelennek meg, amiket mi akarunk. Megjegyzem, általában nem lesz szerencsénk.

Az előző két opciónak a következő közös tulajdonságaik vannak:

  • kis file méretet eredményez
  • nincs teljes kontrollunk a megjelenített fontok felett
  • hibátlan epub-ot kapunk eredményül
Ma Magyarországon túl sokan választják a harmadik opciót. Ez nem feltétlenül tudatos választás, ráadásul nem is ajánlott ebben a formában. Attól ugyanis, hogy egy kiadónak joga van egy fontot használni a nyomtatott könyvek tekintetében, nem jelenti azt, hogy be is ágyazhatja azokat az elektronikus verzióba.
Másodsorban a beágyazással jelentősen nő az e-könyv mérete, akár hússzorosára is (200 KB->4000 KB).  Végül, a legfontosabb, hogy az Atlantis hibás opf file-t generál, ami problémát okozhat a megjelenítésnél.
A font típusát rosszul ismeri fel a szövegszerkesztő az exportálás során. Például application/vnd-ms-opentype jelenik meg, miközben  application/x-font-ttf a helyes. Ezt a hibát általában minden fontnál elköveti.

Megoldás

Az exportálási problémát kétféleképpen kezelhetjük. Megkerülhetjük, vagy megoldhatjuk.

Probléma megkerülése

Ehhez egyszerűen annyit kell tennünk, hogy a másik két opciót választjuk a file-ok mentésénél. Ezzel csak nyerünk, hiszen csökken a file mérete és hibátlan lesz a dokumentum. Hibás opf file miatt ugyanis egyébként sem jelent volna meg az elvárt font a legtöbb esetben.

Probléma megoldása

A megoldásnál mindösszesen annyi a feladat, hogy arra alkalmas programmal menyitjuk kód nézetben az epub file-t, azon belül a content.opf file-t, és az adott média típusokat felülírjuk a megfelelővel. Ez nagyságrendileg egy félperces munka.

Összegzés

Attól, hogy egy program epub exportálási lehetőséget kínál, nem mentesülünk a tesztelés felelőssége alól. Érdemes olyan programot használni, ami nem csak tesztelésre, hanem az epub szerkesztésére is jó. Ajánlom figyelmetekbe az ingyenesen letölthető Sigil-t. Ő pontosan kiírja nektek a hibaüzeneteket és ott helyben ki is tudjátok javítani, ha ismeritek az epub szerkezetét.

Ha pedig a file validált, akkor jön a dokumentum “szemmel verése”. Mind a validálás, mind a szemmel történő ellenőrzés kötelező, hiszen a kiadók és a terjesztők az Olvasók bizalmát teszik kockára.

Ha tudtok egyéb hibákról az Atlantis-szal, vagy egyéb, e-könyv előállításra használt programmal kapcsolatban, jelezzétek!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*