Jön az újgenerációs e-book

Az e-könyv szabványok kidolgozásáért felelős szervezet (IDPF) vezetői, valamint a leginnovatívabb kiadók szakemberei tartottak 3 órás előadást arról, hogy mitől gyönyörű egy e-book.

Először definiálom a legszükségesebb fogalmakat. Ezután röviden bemutatom, milyen képességekkel is rendelkezik egy modern e-könyv. Végül, de nem utolsó sorban olyan tanácsokat vázolok fel, amelyeket híres kiadók adtak a helyszínen.

Szakkifejezések, amelyeket meg kell tanulnunk

I Love ePUB

I Love ePUB

A legszélesebb körben támogatott e-book formátum az epub. Fontos azonban megkülönböztetni az epub 2 és epub 3 szabványokat. Az epub 2 valójában nem tud számottevően többet, mint egy papír könyv. A 2011-ben elfogadott epub 3 megjelenésével azonban számos új fogalmat kell megtanulnunk.

Előre is elnézést kérek a sok angol nyelvű kifejezésért, de ezek a fogalmak annyira újak, hogy nem honosodott meg magyar fordítás. Éppen ezért, ha el szeretnétek mélyülni a definíciókban, akkor kénytelenek lesztek angol nyelven keresgélni a weben.

FXL: Fixed Layout abban különbözik a régi e-könyvektől, hogy nem engedi a font méretének állítását, vagy a font stílusának a megváltoztatását az Olvasóknak, így a kiadók teljesen kontrollálni tudják, hogyan jelenjen meg az e-könyv. Bonyolult szerkezetű tartalmak esetén, mint például gasztro-, úti-, és gyerekkönyvek esetében hasznos ez a tulajdonság.

TTS: Text-to-Speech a szöveget felolvasása gépi hangelőállítás útján. Nem lehet olyan minőségű, mint egy profi színész hangja, viszont kvázi ingyenesen generálható.

Animáció: Epub 3-ban animáció alatt azt értjük, hogy lehetőségünk van különböző grafikai elemek mozgatására, átméretezésére, nyújtására, elforgatására. Tipikusan néhány másodperc hosszúak ezek az animációk.

Multimédia: Mind video file-ok, mind hangállományok lejátszására van lehetőség. Ide soroljuk még a hangos képeket is.

RA: Read Aloud egy olyan funkció, amely szinkronizált módon mutatja és olvassa fel a szöveget. Ez a technika elsősorban gyermekkönyveknél és nyelvkönyveknél előnyös.

Interaktivitás: Az olvasó alkalmazásoknak nem kötelező megengedni, hogy futtathatóak legyenek programkódok az e-könyvben, de a szabvány tartalmazza ezt a lehetőséget is. Ennek segítségével az e-könyvek élővé válnak.

Mit is tud egy modern e-könyv?

Olyan kiadók mutatták be legjobb gyakorlatukat, aki már több ezer különleges e-könyvet állítottak elő. Egy francia és egy amerikai gyakorlatot nézhettünk meg közelebbről.

Beágyazott diasorozatok segítségével jóval több képet tettek az e-könyvbe, mint a papír verzióba. Sőt 500 oldalnál hosszabb, sok instrukciót tartalmazó könyveket teljesen átszerkesztettek a digitális verzió esetében, és éppen a diasorozat segítségével oldották meg, hogy ne kapjon görcsöt az Olvasó ujja a sok virtuális lapozástól.

Panorámafényképeket alkalmaznak, amely 360 fokban körbejárható és így valóban úgy érezhetjük, mintha ott lennénk. Már számtalan olyan e-book van, amelyben 3D-s objektumokat járhatunk körbe érintéssel.

Olyan e-learning megoldásokon dolgoznak, ahol a tanárok automatikusan tájékoztatást kapnak arról, hogy hol tart a diák az anyagban, és a könyvbe ágyazott tesztek eredményét mind a diák, mind a tanára láthatja.

Azok a kiadók, akik elkötelezettek a fogyatékkal élők felé, TTS funkciót valósítottak meg.

A sok lehetőség és csillogás villogás megerősítette a frankfurti kiállítás mottóját: Határtalan lehetőségek.

Ez komoly fegyver lesz a korán lépő kiadók kezében, és jelentős versenyelőnyhöz juttathatja őket. Kérdés, hogyan érdemes elindulni ezen a végeláthatatlan úton.

6 tanács, amit érdemes megfogadni.

  1. Csak annyiban használjuk az új technológia lehetőségét, amennyiben van hozzáadott értéke.
  2. Bátran alkalmazzunk kis felugró ablakokat a lényeges üzenetek átadására.
  3. Tegyük be a nyomtatott verzióból kimaradt illusztrációkat is nyugodtan.
  4. Tegyük játékossá az e-könyveket!
  5. Olyan kódokkal dolgozunk, amelyeket később is fel tudunk használni, így a fejlesztési költségek minimalizálhatók.
  6. Teszt! Teszt! Teszt!

Véleményem szerint a magyar piacon jövőre várhatjuk az első korai fecskéket ezen a téren. Ugyanis 2014 első negyedévére becsüljük időben, hogy az olvasó programok maradéktalanul megvalósítsák az első szakaszban ismertetett funkciókat.

Izgalmas útnak nézünk elébe! Ti melyik funkciót tartjátok a leghasznosabbnak? Írjátok meg kommentben!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*