Tudósítás a könyvszakma Mekkájából, Frankfurtból.

Október 9-13-ig tart nemcsak Európa, de az egész világ könyvpiacának legfontosabb kiállítása. Szerdától péntekig elsősorban a szakmának szóló prezentációk, tárgyalások zajlanak, míg szombaton és vasárnap inkább a lelkes Olvasóké a főszerep. Tudósításomban az e-book piacot érintő kérdésekre öszpontosítottam.

Mi a 2013-as frankfurti könyvkiállítás mottója? 5 nap, 100 ország, határtalan lehetőségek! Hogy mi áll a lelkesedés mögött? Ennek jártunk utána az első napon.

A papíron túl

A világ megváltozott! Mi segítünk felzárkózni. - Hírdetés a kiállítás napi magazinjában.

A világ megváltozott! Mi segítünk felzárkózni. - Hírdetés a kiállítás napi magazinjában.

Érdekes volt közelről figyelni a nemzetközi porondon tapasztalható attitűd változást 2011 és 2013 között. 2011-ben a kiadók egy része már foglalkozott a digitális jogokkal és az e-könyvek gyártásával, de nagyrészük még erős szkepticizmussal fogadta az új jelenséget. 2012-ben már a kiadók döntő többsége úgy vélte, hogy megkerülhetetlen az e-könyv, de még mindig kisebbségben voltak azok, akik konkrétan tettek is valamit ezen a téren. 2013-ban pedig a papír és e-könyves kiadással is rendelkező művek TOP 20 listáján a forgalom közel 40%-át már az e-könyvek adják.

Ma már senki nem tesz fel olyan kérdést a könyvkiállításon, hogy érdemes-e belevágni. A fókusz egyértelműen átterelődött a hogyanra.  Ezt támasztja alá az is, hogy 149 olyan kiállító van, aki kizárólag e-book előállítással foglalkozik. Bődületes fejlődésen ment át a szakma krémje az ebook kapcsán. A jelenlegi varázsszavak és kifejezések a teljesség igénye nélkül:

  • metaadat marketing: Hogyan használjuk az online marketing analitikus eszközeit annak érdekében, hogy az e-könyveket könnyebben megtalálják.
  • digital publishing workflow: Milyen elterjedt nemzetközi gyakorlatot érdemes követni azoknak, akik papír és digitális formában is jelentetnének meg könyvet anélkül, hogy jelentős többletköltséget okozna?
  • user experience: Az elfogadott epub 3 szabvány mely tulajdonságait érdemes valóban kihasználni, hogy az olvasói élmény javuljon? Mikor jelennek meg az első teljes értékű olvasó programok, amelyek támogatják ezt a formátumot.
  • business model innovation: A hagyományos könyvenkénti bevétel mellett milyen egyéb jövedelmi forrásai lehetnek a kiadóknak és az íróknak.
  • big data: A digitális világban rengeteg adat keletkezik, amelyeknek a feldolgozására a kiadók eddig nem voltak felkészülve, hiszen hozzá sem fértek. Mit érdemes mérni, és mihez kezdjünk az adatokkal?
  • digitális könyvkiadáson túl: A legvakmerőbbek már nem is állnak meg az e-könyveknél, hanem ehhez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokban gondolkodnak, elsősorban az e-learning terén.
  • globális szerepvállalás: Bár egyre több országból érkeznek egyszámjegyű növekedési adatok a könyvpiacot illetően, egyre több kiadó keresi tudatosan az export lehetőséget, mint a bevétel növelési forrás fő eszközét.

Ne feledkezzünk meg értékeinkről

A nagy előrerohanásban azért nem árt, ha egy kiadó tisztában van az értékeivel. Egy külön pavilonban gyűltek össze a szakmai könyvpiac szereplői. Általános megállapítás, hogy rengeteg értékes tartalommal rendelkeznek e szegmens szereplői, mégis sokkal több időt töltenek az új címek kiválasztásával, mint a régiek gondozásával.

Várhatóan ebben a szegmensben megjelenik a remixelés, ami a zenében hatalmas népszerűségnek örvend. Korábbi tartalmakat más szempontok szerint összeválogatva külön művek születhetnek. Nem teljesen ismeretlen ez a könyvszakma számára, gondoljunk csak bele a klasszikus magyar írók, költők műveiből készített válogatásokra, ezek is remixek. Az újdonság inkább az, hogy a szakkönyvek kiadóinál is előkerült ez a kérdés.

Könyvtárak vs. kiadók – Az árnyékos oldal

A papír könyvek bejáratott elszámolási gyakorlata teljesen működésképtelen az e-könyvek esetében a kiadók és könyvtárak között. Ez még az angol nyelvterületen működő nagyágyúk számára is megoldatlan probléma maradt egyelőre.

Az alapprobléma az, hogy papír könyvek esetében a könyvtár annyi művet adhat egyszerre kölcsön, amennyivel rendelkezik. Ezzel szemben e-könyvek esetén ha rendelkezik a file-lal, akkor technikailag bármennyien hozzáférhetnének ezen művekhez. Ez nyilvánvalóan a teljes könyvpiac halálhoz vezetne. Vannak biztató lépések, de ezek még messze vannak a véglegestől.

Kedves Olvasók! Kövessétek a napokban a blogot, mert folyamatosan tájékoztatlak Benneteket azokról a fejleményekről, amelyek eljutnak hozzám a kiállításon. Ha hasznos lehet a cikk ismerőseidnek, kérlek oszd meg a kedvenc közösségi fórumodon, vagy emailben!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*