E-book átfogó hatása a Kiadókra

Egy kiadó számára fontos és nagy horderejű döntés az, hogy belépjen-e az e-book piacra. Nyilvánvalóan az e-könyvek értékesítéséből származhat többlet árbevétel, még ha nem is sok. Van azonban két pozitív mellékhatás, amiről keveset beszélünk.

Kiadói dilemma

A pénz ott hever az asztalon, csak el kell venni!

A pénz ott hever az asztalon, csak el kell venni!

Rájár a rúd mostanság a könyvszakmára, különösen a kiadókra. Nem elég, hogy egy folyamatosan szűkülő piacon kell működniük, hanem a fizikai terjesztőcsatornák is át próbálják hárítani problémáikat. A nagyobb terjesztői árrés vagy a fizetési határidők kitolása finanszírozási problémák elé állítják a őket.

Az ilyen helyzeteknek két “megoldása” van. Egyrészt be lehet zárni a boltot, másrészt előre lehet menekülni. Az előremenekülésnek biztosan több módja is van. Mivel jómagam csak a digitális könyvterjesztéshez értek, ezen keresztül mutatok be egy lehetséges megoldást.

E-book, mint megoldás

A kiadók számára az a jó megoldás, ha többletköltségek nélkül új bevételi forrásokra tud szert tenni. Ez lenne az e-könyv? Nem igazán. Önmagában az e-könyv még nem segít sokat egy kiadónak 2013-ban, hiszen a piac még kicsi, bár a növekedés jelei egyértelműen látszanak. Két olyan mellékhatás teszi vonzóvá ezt a megoldást, amelyről nem sokat beszéltünk eddig.

Meglévő partnereinkkel megfigyeltük, hogy azon kiadóknak jobban fogynak a papír alapú könyvei is, amelyeknek vannak e-könyvei. Hogy miért? Az e-könyvterjesztők a digitális kor szülöttei. Így oldalaikon a tartalmat könnyű megtalálni, közösségekben megosztani. Sok esetben ugyanakkor a potenciális Olvasó nem rendelkezik megfelelő eszközzel az olvasáshoz, nem is e-könyvet keresett, de arra akadt rá. Ilyen esetekben az Olvasó megtudja a kiadó nevét, beírja a Google-be, majd megveszi a papír könyvet a kiadó webshopjában.

A másik pozitív mellékhatás az erős on-line jelenlét. Ennek a marketing erőnek a használata költséges lenne a kiadó számára. Ezt lehet megspórolni, hiszen a terjesztő nem csak a saját boltjában állítja ki a könyvet, mint a fizikai terjesztésnél megszoktuk, hanem az internet segítségével bármelyik földrészről elérhetővé teszi postai és szállítási költség nélkül.

Amint látható, ez a megoldás valóban teljesíti azon feltételeket, amelyeket a kiadók támasztanak az előremeneküléssel szemben:

  1. Nincs többletköltsége
  2. Növeli az árbevételt
  3. Növeli az online médiában a jelenlétet
Két dolgot kell tenni e lehetőségek kiaknázásához. A korábbi szerzőkkel egy szerződésmódosítást írni, valamint az új szerződések esetén eleve megszerezni a digitális jogokat is.
Az előző cikkben az e-könyvek gazdaságtanáról volt szó. Következő alkalommal egzotikus árazási gyakorlatokat mutatok be.

Írta: Szűcs Roland

2 Comments

  1. Azért úgy gondolom, hogy a Barnes and Nobbles (Nook) vagy az Amazon (Kindle) nem teljesen bolond, amikor viszonylag olcsón adja az olvasókat azért, mert az e-könyvek eladására építi fel birodalmát. Márpedig épül az a birodalom. Persze, azt is hozzáteszem, hogy az Amazon könyvek árai 2 $-nál kezdődnek és ez a 2 $ még egy ottani nyugdíjast sem ver a földhöz, míg itthon 500.-Ft már talán inkább. De hát ez már más tészta.

  2. Amerika egész Európát lekörözte az e-könyvek terén. Az általuk alkalmazott keresztfinanszírozási megoldás régi trükk a távközlésben. A készüléket önköltség alatt adják, mert tudják, hogy a magukhoz láncolt ügyfelek azután nyereséget termelnek. Ez Magyarországon nem járható út, hiszen nincs olyan e-könyvterjesztő, aki több milliós volumenben gyártathatna készüléket, ami versenyképes lenne az amerikaiakkal. Az e-könyvek büntető ÁFA-ját (5% helyett 27%), és a 300-szor annyi elérhető címet pedig még csak említeni sem érdemes.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*