E-könyvek gazdaságtana

Ebben a cikkben megpróbálok tiszta vizet önteni a pohárba az e-könyvvel kapcsolatos üzleti kérdések terén.

Az e-könyvpiac nagyságára nincsenek pontos adatok. Egyrészt nincs egységes definíció, másrészt nincs kötelező adatszolgáltatás. Mára már megkérdőjelezhetetlen a szerepe Nyugat-Európában és a Tengerentúlon. Közép-Kelet-Európa viszont le van maradva. Ennek több oka is van. Egyrészt a régió könyvpiacai meglehetősen kicsik a nyugati országokéhoz képest. Népességszám arányosan azonban túl sok cím jelenik meg, így alacsonyak a címenkénti példányszámok. Magyarországon ehhez jön még a túlméretezett fizikai terjesztői hálózat, domináns szereplőkkel, így a terjesztői árrések magasabbak az Európában megszokottnál. Egy szó mint száz, minden szereplő szenved ettől, de leginkább a kiadók.

E-book előnyei

A e-book piac jelenleg kicsi, amelynek nagyrészt az elégtelen kínálat és a 27% ÁFA kulcs miatti árhátrány az oka. Ennek ellenére az e-könyvek kiadásának számos üzleti előnye van.

  • Kiváló eszköz olyan újabb kiadások esetében, ahol a papír alapú verzió valószínűsíthetően veszteséges lenne.
  • Külföldön élő magyarok postaköltség nélkül férhetnek hozzá magyar tartalmakhoz.
  • Kütyü bolond ügyfelek elérése.
  • Kis terjedelmű művek kiadása, amelyet fizikai terjesztők nem vállalnak el a magas lopási arány miatt.
  • Első könyves íróknál a pénzügyi bukás kockázatát jelentősen csökkenti.
  • Jelentősen növeli az on-line jelenlétét a kiadónak, így a hagyományos papír alapú könyvek keresletét is növeli.
  • Amennyiben kiadónak meg vannak a papír alapú könyvek elektronikus verziói, többletköltség nélkül készíthető el az e-könyv.

Van egy különösen fontos pont, amely egyszerre szolgálja a szerzők és a kiadók, sőt az egész könyvszakma érdekeit, ennek ellenére kevesen szentelnek rá időt. A lejáró szerzői jogi szerződések esetén tipikus, hogy a szerző ingyenesen teszi elérhetővé a műveit az interneten. Először is így biztosan nem fog vele pénzt keresni, másrészt a kiadók fizetős könyvei nehezen lesznek versenyképesek ezekkel. Ehelyett sokkal hasznosabb, ha a digitális jogokra is leszerződik a kiadó a szerzővel.

Az egészen biztosan nem jó, hogy a méltán európai hírű magyar könyvkiadás elmúlt 13 évének gyümölcse 98%-ban elérhetetlen legyen a széles közönség számára. Ma Magyarországon ugyanis a 2000 óta kiadott 150 ezer címből néhány ezer kapható legálisan e-könyv formában.

Mennyi marad a kiadónak

Két olyan szempont van, amelyet érdemes megemlíteni az e-book üzleti oldaával kapcsolatban. Egyrészt a kockázat sokkal kisebb, ami abban ölt testet, hogy a vártnál kisebb példányszámú értékesítésnél sem fordul veszteségesbe a korábban papírként kiadott e-könyv. Másrészt a könyv fogyasztói árának nagyobb százaléka maradhat a könyvkiadónál, ahogy azt korábbi e-könyv paradoxon cikkemben be is mutattam. Abban a cikkben részletes elemzés olvasható, amelyben összehasonlítóm a papír könyvek és az e-könyvek nyereségtartalmát.

A cikksorozat következő részében az e-könyvkiadás pozitív mellékhatásairól lesz szó.

Előző cikkemben pedig megtalálhatod az e-book piac fejlődését gátló tényezőket, és várható megszűnésük időpontját, módját.

Ha már úgy érzed, hogy most elég információd van ahhoz, hogy belevágj az e-kiadásba, akkor további információkat találhatsz oldalunkon a kapcsolatfelvételhez.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*