e-Nehézségek az e-book piacon

A magyar e-book piac a legfejletlenebbek közé tartozik Európában. Ebben a cikkben azt a két fő okot mutatom be, amelyek felelősek ezért.

E-book ÁFA hátránya

A könyvszakma pontosan tudja, hogy papírkönyvek esetén 5%-os ÁFA kulcs van, míg e-könyvek esetében 27%. Ha fizikai hordozón értékesítünk e-könyvet, akkor csak 5%. Jellemzően azonban nem fizikiai hordozókon vásárolunk e-könyveket, hanem letöltjük a terjesztő oldaláról.

A könyv fogyasztói nagyon árérzékenyek, a 22%pontos ÁFA különbség nagyon jelentős hátrány. Főleg azért, mert a nyomdaköltség általában 10-20%-a az árnak, így amit megspórolunk a nyomdán, azt elveszítjük az ÁFA-n. Nem véletlen tehát, hogy nehéz jóval olcsóbban adni ugyanazt a tartalmat elektronikus verzióként, mint papírként.

Van azonban fény az alagút végén. AZ EU is aggályosnak tartja, hogy más az ÁFA tartalma hasonló kulturális termékeknek (e-book, papír könyv), ezért várható, hogy 2015-be EU szinten egységesen eltűnik az e-könyveket sújtó negatív diszkrimináció. Érdemes megnézni az európai ÁFA összehasonlító cikket, ahonnan egyértelműen látszik, hogy Magyarország dobogós a legnagyobb árhátrányú országok listáján, így a magyar piacot fogja leginkább segíteni egy ilyen lépés.

E-book tartalom kínálat

Kollégáimmal végeztünk egy rögtönzött piackutatást a tekintetben, hogy mi tartja távol az embereket az e-könyvek vásárlásától. Csak olyan ügyfelek kerültek be a vizsgálatba, akik beregisztráltak ugyan, de jó ideje passzívak, azaz nem töltenek le tartalmat. A kérdőív egyetlen kérdésből állt, és a passzivitás okait firtatta. Az eredmény alább látható:

E-book ügyfelek passzivitásának fő okai

E-book ügyfelek passzivitásának fő okai

A nehézségek egyik csoportja az iparág kiforratlan jellege és a magyar gazdasági környezet következménye. A válaszadók 9%-nak a fő problémája, hogy a bankkártyás fizetés nem jó a számukra. Ők általában nem rendelkeznek dombornyomott kártyával. Itt a terjesztőknek kell lehetővé tenni több fizetési módot. Az iparág fiatal volta magyarázza, hogy olvasási nehézségek lépnek fel. Kevés magyar nyelvű jó minőségű olvasó program van. Ez a két, kiadón kívül álló probléma felelős a passzivitás 21%-áért.

A másik két ok együtt 79%-ot képvisel, értelemszerűen ezekre kell elsősorban fókuszálni. Válaszadók 34%-a mondja azt, hogy az e-book drága. Próbáltuk megfejteni ennek az okát, mert az árak összehasonlításánál az derült ki, hogy az e-könyvekhez jellemzően jóval olcsóbban lehet hozzájutni, mint a papír könyvekhez. A megjegyzésekből kiderült, hogy az Olvasók azt tudják, hogy nem merül fel nyomdaköltség, de nem tudják, hogy jóval nagyobb az ÁFA kulcs. Éppen ezért ők nem a papírkönyvek árához hasonlítanak, hanem egy „igazságosnak” vélt árhoz. Véleményem szerint ez változni fog, ráadásul az ÁFA különbség megszűnésétől ez a probléma eleve megoldódik.

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a legnagyobb falathoz. A válaszadók 45%-a panaszkodott az elégtelen e-book kínálatra. Ez az a rész, ami kizárólag a kiadó döntésének függvénye. Ez az a terület, ahol a kiadók tehetnek azért, hogy ne tereljük az Olvasókat illegális csatornák felé, hanem olyan kínálatot nyújtsunk, amelyben éppúgy megtalálhatóak a több évtizeddel ezelőtt kiadott művek, mint a sikerkönyvek. Elvégre a kulturális értékeink megőrzése és széles tömegek számára elérhetővé tétele minden jóérzésű magyar ember számára fontos kell, hogy legyen.

A cikksorozat következő részében az e-könyvek üzleti oldaláról lesz szó.

Előző cikkemben pedig megtalálhatod a digitális jogvédelem ismertetését.

Ha már úgy érzed, hogy most elég információd van ahhoz, hogy belevágj az e-kiadásba, akkor további információkat találhatsz oldalunkon a kapcsolatfelvételhez.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*