e-DRM

Digital Rights Management alatt azokat a módszereket értjük, amelyek segítségével a kiadók, terjesztők visszaszorítják az illetéktelen használatot az e-könyvek esetében.

100%-os védelem nem létezik, ehhez jó, ha hozzászokunk. Nincs ez másképp a papír könyv esetében sem, ahol a könyvet kölcsön tudjuk adni, be tudjuk szkennelni.

Ma Magyarországon az illegálisan letölthető címek döntő többsége papír könyvből készült digitalizálás útján. Az Európai Unió által finanszírozott tanulmány kimutatta, hogy azokban az országokban jellemző nagymértékű illegális letöltés, ahol a jogtiszta kínálat aránya kicsi. A tanulmány zenék letöltését vizsgálta, de a tapasztalatok általánosíthatók mind a videók, mind az e-könyvek esetére.

A kalózkodás megítélése sem annyira egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. Egyrészt az illegálisan megszerzett könyvek csak akkor okoznak közvetlen kárt a kiadónak, ha egyébként az Olvasó meg tudta és akarta volna venni az adott művet. Másrészt a kalózkodás egy ingyenes marketingcsatorna a kiadó számára. Ha mélyebben érdekli ez a téma, korábbi kalózkodással foglalkozó blog cikksorozatomat ajánlom.

A következő ábra összefoglalja a különböző védelmi lehetőségeket:

E-könyvek DRM típusai

E-könyvek DRM típusai

A Hard DRM azt jelenti, hogy technológiai úton próbáljuk megakadályozni az illetéktelen felhasználást. Ezen belül is elkülöníthető két kategória üzleti szempontból. A publikus hard DRM azt jelenti, hogy bárki igénybe veheti ezt a védelmi szolgáltatást. Legismertebb az Adobe DRM. Ha a terjesztő fizet a szolgáltatásért, akkor az Adobe rendelkezésre bocsájtja ezt a technológiát. Három probléma van vele: drága, kényelmetlen a becsületes Olvasóknak, könnyű hatástalanítani.

A magántulajdonú hard DRM általában az adott e-könyvterjesztő saját fejlesztése. Ilyen például az Amazoné is. Ezeknek két előnye van a publikus hard DRM-hez épest: Olcsóbb, nem irritálja az ügyfelet. Ha a DRM készítője olyan nagy vállalat, mint az Amazon vagy az Apple, akkor azt szintén nem nehéz hatástalanítani. Ennek az az oka, hogy az ukrán, valamint kínai hackerek előszeretettel törnek fel amerikai védelmi megoldásokat, pusztán önmegvalósítás gyanánt. A magántulajdonú hard drm-nek van még egy hátránya, és ez az elérhetősége. Az adott DRM csak a terjesztő áruházában vásérolt e-könyveket védi.

Ebből  a szempontból előnyt élveznek a kisebb e-könyvterjesztők magántulajdonú megoldásai, mert ezek nem váltak a hackerek céltáblájává. Ilyen például a Book and Walk saját fejlesztésű megoldása. Ezeknek is van azonban korlátja. A magántulajdonú hard DRM megoldások csak azokon az eszközökön működnek, ahol a terjesztő saját alkalmazásai futtathatóak. Ez mindenhol megoldható okostelefonok, tabletek, számítógépek esetében, de nem oldható meg e-olvasók esetében.

A social DRM elnevezés valójában azt a védelmet jelenti, hogy az e-könyvbe belegeneráljuk az Olvasó adatait, így nem lesz érdekelt abban, hogy kalóz oldalakra feltegye tartalmát, hiszen beazonosítható a tette. Az ügyfél adatai bekerülhetnek az e-könyv látható és nem látható részébe egyaránt. Fontos arra vigyázni, hogy az e-könyvek olvashatósága ne sérüljön. A megoldás előnye, hogy nem irritálják az Olvasókat és gyakorlatilag költségmentes, ha a terjesztő egyszer már kifejlesztette ezt a funkciót..
Jelenleg a leghatásosabb védelem a kombinált. Ahol lehet, magánfejlesztésű hard DRM, ami észrevehetetlen az ügyfelek számára, és social DRM az e-olvasó eszközök esetében.

Az előző cikkben az e-book olvasásra alkalmas eszközöket, programokat mutattam be. A következő téma aze-book piac nehézségeivel foglalkozik.

Ha már úgy érzed, hogy most elég információd van ahhoz, hogy belevágj az e-kiadásba, akkor további információkat találhatsz oldalunkon a kapcsolatfelvételhez.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*