E-book olvasásra alkalmas eszközök, programok

Az e-könyvek olvasáshoz olyan eszközre van szükség, amely képes annak megjelenítésére. Elméletileg a következő eszköztípusokon lehet e-könyvet olvasni: okostelefon, e-olvasó, táblagép, netbook, notebook, asztali számítógép, TV.

Korábbi cikkemben adtam vásárlási tippeket az Olvasóknak az eszköz típusának helyes meghatározásához. Ebben kizárólag az e-reader és a táblagép közötti választással foglalkoztam. Ennek oka, hogy jelenleg okostelefonja eleve 4.5 millió embernek van ma Magyarországon, de ez a típus nem éppen optimális a több órán keresztül történő olvasásra. A számítógépeket, tv-ket pedig azért hagytam ki az összehasonlításból, mert belőlük még több van, mint okostelefonból. A vásárlási tippeknél tehát arra szorítkoztam, amikor új kütyü vételéről van szó.

Érdekes, hogy a szép- és szórakoztató irodalom kategória kedvelői elsősorban az e-olvasó eszközöket választják, míg a szakirodalom kedvelői inkább a táblagépeket részesítik előnyben.

Ha táblagépen olvasunk, vagy okostelefonon, akkor szükség van hozzá egy olvasó programhoz, amely képes megjeleníteni az e-könyvet. Ez a program felel azért is, hogy az Olvasó át tudja állítani a fontméretet, a háttérszínt is. Ezen túl kezeli a könyvjelzőket, kiemeléseket és megjegyzéseket. Ilyen ingyenes magyar olvasóprogramok elérhetőek a következő rendszerekre:

Amennyiben számítógépen akarunk olvasni, akkor a webböngészőt elindítva szintén meg lehet ezt tenni. Ahogy mondani szokás, puding próbája az evés. Ha még nem Book and Walk ügyfél, regisztráljon be, és válasszon ki egy ingyenes könyvet, amely a polcára kerül. Innentől már el is kezdheti a webböngészőben az olvasást.

Ingyenes web alapú olvasó a Book and Walk oldalán

Ingyenes web alapú olvasó a Book and Walk oldalán

Ha valaki falja a könyveket és elsősorban szépirodalmat, szórakoztató irodalmat olvas, akkor az e-olvasókat érdemes kiemelni. Az e-olvasók közül a Kindlet, Sonyt a legismertebbek, míg a táblagépek közül az ipadet és a Samsungot. Megjelent már a színen a Google is, nagyon jó ár-teljesítmény arányú tábla géppel.

Az előző cikkben a digitális könyvkiadás alapjait mutattam be röviden. A következő téma a DRM lesz, amely az e-könyvek védelmével foglalkozik.

Ha már úgy érzed, hogy most elég információd van ahhoz, hogy belevágj az e-kiadásba, akkor további információkat találhatsz oldalunkon a kapcsolatfelvételhez.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*