Hogyan készüljünk fel az e-book kiadásra?

Digitális könyvkiadás alapjai

A cikksorozat célja, hogy a kiadók megkapjanak minden olyan információt, amely ahhoz szükséges, hogy ki tudják alakítani stratégiájukat a digitális könyvkiadással kapcsolatban. Ez a cikk bevezető jellegű és általános információkat ad magáról az e-könyvről.

E-könyvek típusai

Az e-könyvek legfőbb ismertető jegye az, hogy nem léteznek tárgyiasult formában, nem lehet megfogni őket. Nincs illatuk, az idő előrehaladtával nem használódnak el, nem fakulnak ki. Jó esetben úgy tudjuk kiemelni kedvenc részeinket, vagy megjegyzéseket fűzni hozzájuk, hogy nem kell összefirkálni a könyvet.

Alapvetően az e-könyveknek két típusa van. Kezdjük a rögzített oldalméretű e-könyvvel (fixed layout), mert ez közelebb áll a könyvszakma jelenlegi gyakorlatához. Ebben az esetben az e-könyv éppen úgy nézhet ki, mint a papír alapú társa. Ugyanúgy vannak oldalszámok, a tördelő által megadott fontokat láthatjuk viszont a képernyőn. A rögzített oldalméret természetes a papír alapú könyvszakmában, de nem az egy olyan digitális világban, ahol a képernyőméretek jelentős eltéréseket mutatnak. Képzeljük csak el, amikor egy oldal vízszintesen és függőlegesen is túllóg a képernyőn és az Olvasónak görgetni kell a képernyőn minden sort először jobbra, majd a következő sor elejére ugráshoz balra és lefelé. Ezt az Olvasók nem hajlandók megtenni. Így azon kiadóknak, akik ezt a formátumot választják, vagy ezt kénytelenek választani, két lehetőségük van:

  • Csak a legnépszerűbb eszközök képernyőin teszik elérhetővé a könyvet. Így jelentős piactól eshetnek el, viszont a nyomtatott minőséggel egyező szintet lehet elérni.
  • Több képernyőméretre is elkészítik külön-külön az e-könyvet, így a teljes piac elérhető, de az előállítási költségek megnőnek.

A másik változat az áttördelhető (reflowable) e-könyvek. Róluk azt kell tudni, hogy mindig kihasználják az adott képernyő által biztosított területet. Az Olvasók azért imádják őket, mert állítható a fontméret, háttérszín, betűtípus. Ennek a nagy szabadságnak azonban ára van. A tördelőszerkesztő nem tudja, hogy melyik bekezdésnek mennyi hely kell, a gondosan körbefuttatott képek ugyan nem kerülnek más bekezdés belsejébe, de előfordulhat, hogy a szöveg nem ér le a kép aljáig. Az is előfordulhat, hogy körbefuttatás helyett a szöveg a kép alá kerül, mert nem fér ki mellé.

kéthasábos komplex tördelés megjelenése áttördelhető e-könyvben

kéthasábos komplex tördelés megjelenése áttördelhető e-könyvben

Előnye, hogy egy verzióval az összes képernyőméret kiszolgálható. Hátránya, hogy a komplex szerkezetű oldalak nem, vagy csak nehezen valósíthatóak meg ebben a formában. Az is komoly baj, hogy oldalhivatkozásokat tartalmazó szak- és tudományos műveknél az Olvasó összezavarodhat, mivel az e-könyv oldalszáma a betűméret és a képernyőméret függvényében változik.

Jelenleg jóval több áttördelhető szerkezetű e-könyv van a piacon, mint rögzített. Ennek az oka az, hogy a könyvpiaci turbulenciák miatt a kiadóknak minden fillért meg kell fogniuk az életben maradáshoz. Nem véletlen tehát, hogy mind a Tengerentúlon, mind Európa nyugati részén a szép- és szórakoztató irodalmi művek vetették meg a lábukat a digitális világban. Ezen e-könyveknél ugyanis nem, vagy csak kevés kép szerepelt, nem jellemzőek az oldalszám hivatkozások és a bonyolult oldalképek.

A rögzített oldalméretű e-könyvek tipikusan pdf, word, illetve fixed layout epub formátumúak, míg az áttördelhető e-könyvek jellemzően epub, mobi, prc, html formátumban készülnek. A különböző file formátumok között konvertálással biztosítható az átjárás. Ez ugyan nem mindig problémamentes, mert például egy mobi formátum nem annyira rugalmas, mint az epub, de az esetek döntö többségében jól működik a konvertálás.

Következő cikkünkben az e-könyvek olvasásához szükséges eszközökről és programokról lesz szó.

Ha már úgy érzed, hogy most elég információd van ahhoz, hogy belevágj az e-kiadásba, akkor további információkat találhatsz oldalunkon a kapcsolatfelvételhez.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*