Az okostelefonok megállíthatatlanok

Újabb adalék a magyar könyvszakma számára, hogy ideje beköltöznünk az okostelefonok képernyőjére. A Gartner cég globális értékesítési adatokat közölt az okostelefonokról és a hagyományos telefonokról.

Okostelefonok értékesítése (millió darab) világszerte. Forrás: Gartner

Mobiltelefonok értékesítése (millió darab) világszerte. Forrás: Gartner

Két dolog olvasható le egyértelműen. Egyrészt 2012-2013 elején a mobil telefonok értékesítése állandósult a 400-450 millió darabos tartományban. Ezzel szemben az okostelefonok értékesítése megállíthatatlanul növekszik. A jó hír az, hogy ez a tendencia Magyarországra is igaz. Miért jó ez a könyvszakmának? A válasz előtt érdemes megtudni a különbséget a két kategória között.

Okostelefon vs. középkategóriás telefon

Nincs egyértelmű definíció a két kategóriára. Már a középkategóriás telefonokkal is lehet internetezni, emailezni, van bennük naptár funkció, zenelejátszó, stb. Az okostelefonok általánosságban úgy írhatók le, mint mini számítógépek, hiszen rájuk telepíthetünk saját magunk is programokat, töbek között e-könyv olvasóprogramokat is. Tipikusan az okostelefonok képernyője nagyobb, csakúgy,mint a felbontása,így nagyobb vizuális élményt nyújtanak fejletlenebb társaiknál.

Oda kell költöznünk a képernyőre

Az okostelefonok rohamos terjedése a könyvszakmától is megkívánja az eddigi gyakorlatok átgondolását. Az a kiadó, szerző, akinek műveit nem lehet olvasni különböző mobil eszközökön, veszteséget szenved el. Nem csak bevételtől esik el, ami most még nem olyan jelentős a piac fejletlensége miatt, hanem ingyenes marketing lehetőségektől is.

Ragadjunk meg tehát minden olyan megjelenési lehetőséget, amely hozzájárul a könyveink és az olvasás népszerűsítéséhez! Ne idegenkedjünk a technológiai újításoktól sem!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*