Győzhet az Iphone az egész világ ellen?

A Gartner elemzőcég legfrissebb riportja szerint 2013 első negyedévében Az Android-os telefonok és a Samsung is jelentősen meg tudta erősíteni a pozícióját.

Ha megnézzük a világon az okostelefonok eladásának operációs rendszer szerinti megoszlását, furcsa dolgokat láthatunk:

Okostelefon eladások számának megoszlása operációs rendszerek szerint 2013 első negyedévében világszerte

Az Android a várakozásokat felülmúlva jelentős részesedést tudott elhappolni leginkább az Apple-től (IOS operációs rendszer) és a Blacberrytől. A 74%-os piacrészesedés nagyon dominánsnak számít. Annyiban érthető ez a dinamika, hogy Android alapú okostelefonokat több neves szállító is gyárt: Samsung, Sony, Lg, HTC, hogy csak a legismertebbeket említsük és sok új eszköz látott napvilágot 2012-ben és 2013 elején, míg az Apple nem terhelte túl magát ezen a téren.

A trendeket sosem szabad ész nélkül kivetíteni, hiszen a mobil eszközök piacán bármikor beüthet egy technológiai újítás, ami felfordít mindent. Így lett egy számítástechnikai cég (Apple) az okostelefon piac meghatározó szereplője egy szempillantás alatt. A Google,akinek semmi köze nem volt a mobil telefonokhoz, bevásárolt egy jó operációs rendszert, majd olcsón adta a gyártóknak, így 2013-ra látható, milyen dominanciát értek el. Ugyanez a Google a Motorolával is készül meglepetésre.

Mi akkor a tanulság:

1. Nagyon gyorsan változik a piac.
2. Nem lehet tudni, hogy a ma első helyezettje hogyan szerepel egy év múlva.
3. Súlyos hiba, ha a kiadók, terjesztők egy platformra bízzák a sorsukat.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*