A tablet átveszi az uralmat

Eddig megosztotta az e-könyv társadalmat, hogy melyik eszköz lesz népszerűbb az Olvasók számára. A csata eldőlni látszik.

Tabletek és a dedikált e-könyvolvasók ringbe szálltak

Tabletek pontozással győznek 2013-ban

A Book Industry Stuy Group április 5-i jelentése alapján nagyot változott az e-könyv olvasók eszközválasztási preferenciája. Míg 2012 nyár közepén az e-könyvet Olvasók 37%-a preferálta a tabletet, addig 2013 elején már 44%-uk. Ez a látványos javulás a dedikált e-könyvolvasó eszközök rovására történt, amelyek visszaestek a korábbi 49%-ról 42%-ra. A számokból az is jól látszik, hogy 14%-a az ügyfeleknek notebookot, asztali számítógépet, vagy okostelefont használ az olvasáshoz, ami szintén nem elhanyagolható szegmens.

Legyinthetnénk is az amerikai hírekre, ha nem emelné ki a tanulmány, hogy az eszközválasztás és a tartalmi preferencia között erős összefüggés van. A következő táblázat azokat a könyvkategóriákat emeli ki, ahol a legmarkánsabban tért el az eszköz preferencia az átlagtól.

Eszköz Preferált tartalom
Számítógép Szakirodalom, kézikönyvek, útmutatók
Dedikált e-könyvolvasó Szépirodalom, szórakoztató irodalom
Okostelefon, tablet útikönyvek

A tanulmány arra is kitér, hogy ha egyszer valaki rákapott már az e-könyv ízére, akkor 70%-80%-uk egyértelműen az elektronikus verziót preferálja a papír alapúval szemben.

Az én véleményem az, hogy a legfontosabb maga az olvasás népszerűsítése, és teljesen mindegy, hogy papír vagy elektronikus formában történik-e ez meg. Döntse el az Olvasó, hogy életvitelének, egészségi állapotának és pénztárcájának melyik a megfelelőbb alternatíva.

Mi a véleményetek az amerikai adatokról? Mennyire terjeszthető ki az a trend Magyarországra?

Írta: Szűcs Roland

3 Comments

 1. Kindle3 és Samsung tablet (7″) tulajdonosként megértem, hogy eltolódik a preferencia a tabletek felé. Jó alkalmazások vannak mind epub mind mobi formátumokra tableten. Miért hordjon magával két készüléket az ember, amikor eggyel is megoldhatja?

  A tabletek azonban hátrányban vannak két szempontból is:
  1. kevésbé szembarát a kijelzőjük, és erős fényben nem lehet jól olvasni őket (tekintsünk el attól, hogy félhomályban jobban látható a kijelző, a szemet rongálja, ha kevés háttérfényben világos felületen olvasunk);
  2. a tabletes alkalmazásokon nem lehet kollekciókba szervezni a könyveket (legalábbis a Kindle és a Kobo, amelyeket én használok ilyenek).

  Szóval, hiába, hogy praktikusabb egy tabletet magunkkal hordoznunk, annak, aki sokat olvas, egy dedikál olvasó hasznosabb.

  • Kedves Gyula!
   Igaza van, hogy a tabletes alkalmazásokban nem valósították meg a collectionök kezelését. Ez azonban nem sokáig várat magára. Az eddigi ügyfél tesztek azt mutatták, hogy ez a tulajdonság csak az igazán könyvfalóknak fntos, akik számukat tekintve kevesen vannak. Nyilván a szolgáltatók hamar rájönnek, hogy vásárlóerőt illetően mégis fontos szegmensről van szó.

 2. Nekem bizony nem mindegy, hogy egy tablet 1 nap alatt lemerül vagy a Kindle PW olvasómat világítással és wifivel kb. 6 hét alatt egyszer kell feltöltenem. Böngésző is van benne, tehát ha ellenállhatatlan vágyat érzek ”tabozásra”, éppenséggel megtehetem. Csak semmi értelme. Kifejezetten olyan olvasót vettem, amilyet akartam, hogy KÖNYV legyen! Nincs benne zene és nincs video, KÖNYV!!! És nagyon kedvelem.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*