Új EU tanulmány a kalózkodásról

A hwsw portálon jelent meg egy cikk EU: Nem okoz kárt a zeneletöltés címmel. Ez egy korábbi elemzésnek a zeneiparra történő kiterjesztése. A filmiparra vonatkozó felmérés szerint a bevételeket negatívan érintette a kalózkodás jelensége.

A zeneiparra is elvégezték a vizsgálatot, és arra a nem várt eredményre jutottak, hogy a kalózkodás még növeli is az árbevételeket. A kutatásba bevont országok (francia, német, olasz, spanyol és brit) összességében eltérőek voltak a legálisan elérhető zenék számát és a fogyasztási szokásokat illetően. Ennek ellenére egy nagyon fontos tanulság levonható a magyar e-könyv piac számára is.

A tekintetben, hogy melyik országban milyen mértékű volt a kalózkodás, a második legerősebb magyarázó érv az volt, hogy mennyi legális tartalom érhető el. Minél nagyobb volt a kínálat, annál kevesebben fordultak illegális oldalakhoz. Ez tehát alátámasztja azt a hipotézist, hogy a warez oldalak látogatói nem a kalózkodáshoz, hanem a digitális formátumhoz ragaszkodnak többségükben.

Az Európai Bizottság jelentése alapján tehát kirajzolódik a követendő út, ami a zeneipar példáján alapul: Tegyünk minél szélesebb kínálatot elérhetővé az Olvasók számára, vegyük tudomásul, hogy a kalózkodás kiirtása lehetetlen, és számoljuk a növekvő bevételeket.

Írta: Szűcs Roland

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. e-DRM | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*