Te gyorsabban haladsz e-book olvasón?

Az imént belefutottam egy kérdésbe itt, ami úgy szól, hogy:

“Amikor e-book olvasón olvasok, miért haladok gyorsabban, mint hagyományos könyvek olvasásakor? Mi lehet ennek az oka? Ezt már megfigyeltem, csak az okára nem jöttem még rá. Ettől nem lett felületesebb az olvasásom. Csak azt vettem észre, hogy legalább 1,5-2-szer hamarabb végzek egy könyvvel, mint korábban, nyomtatott formában olvasva egykor. Természetesen hagyományos könyveket is olvasok, sőt.”

Nos, érkeztek olyan válaszok, hogy “E-book-ot nem kell lapozni, ill. kevésbé látod át, mennyi van vissza a fejezetből, könyvből, így másképp tervezel olvasás közben.”, illetve “Sokszor lehet az ok egyszerűen az, hogy a 6 colos ebook olvasón jobban átfogja a szemed látótere az egész sort, míg egy nagyobb méretű hagyományos könyvnél van, hogy nehéz követni szemmel a sort, ezért az olvasás is lassabb lehet. Nekem volt már ilyen tapasztalatom.”

Olvasó nőMindkét eddig érkezett válasz helyes meglátásnak tűnik. Magának az olvasás fogalmának több megközelítése is létezik, de ennek a folyamatnak a megértéséhez talán az olvasáspszichológiai felfogás visz a legközelebb. Olvasás közben “a szem úgynevezett szakkadikus mozgást végez, és az olvasott sor több pontján fixációt végez. Ezen mozgássor során a szem nem folyamatosan mozog, hanem apró ugrásokat (szakkádokat) végez, közben elidőzik egy-egy fontosabb szón vagy betűhibán (fixál). Ez utóbbi jelenség az olvasás körülbelül 90%-át teszi ki. Függ a hosszától és szöveg nehézségétől. A fixációval eltöltött idő a kor előrehaladtával csökken.” Wikipedia

Ti gyorsabban olvastok e-könyvet? Vagy ez nem a felülettől, hanem csak a tartalomtól függ, és a kérdező csak a véletlen folytán juthatott erre a megállapításra?
Írta: Zsófia Kárpáti

2 Comments

  1. Mindenképpen gyorsabban olvasok e-könyvet, ha belegondolok, csak azt veszem észre, hogy folyton lapozok…:-) És ez nem a tartalomtól függ. Jobban átlátja a szemem az oldalt, egyformák a betűk, a világítás és nem kell gyűrnöm a könyvet, hogy beálljon az oldal. Nekem nagyon bejött, nagyon szeretem, bár rengeteg papírkönyvem is van természetesen. Örülök, hogy megvettem. Arról már nem is beszélve, hogy tényleg mindenhova magammal vihetem, míg élek, nem tudom kihasználni azt az új 1200-1300 könyvet. Nemrégen vettem, tán 1 hónapja, de már letöltöttem 44 könyvet. És esténként nagy élvezettel válogatok, hogy mit is olvassak ma. Ha szabad javasolnom annak, aki mostanában óhajt venni, mindenképpen a saját világítású könyvet válassza. Óriási a különbség. Napon nyilván nincs különbség, de esténként, ágyban olvasásnál bizony van. Még kislámpát sem kell használni, olyan jól működik. És nem fogyaszt többet.

    • Zsófia Kárpáti 2013-03-01 at 18:12

      Köszönöm Hedvig, hogy megosztottad a tapasztalataidat! 🙂 Megjegyzem, szerintem is gyorsabb e-könyvet olvasni, de nem tudom pontosan, hogy miért. Talán mert tényleg könnyebb egy kisebb felületet átlátni, és az is benne van, hogy a metrón is haladok vele, egy könyvet viszont nem vennék elő 1 megállóra. De a telefonom mindig kéznél van. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*