Olcsó táblagépek csatája

A kisebb méretű, olcsó táblagépek között egyre inkább élesedik a verseny. Az alábbi cikkből megtudhatod, melyiket érdemes választani, ha nem szeretnél legalább 100 ezer forintot elkölteni ilyen célra.

Gyakorlatilag minden eszköztesztben kötelező résztvevő egy Apple termék, hiszen a legtöbben ezekhez hasonlítják a többi készüléket is. Esetünkben az Apple iPad mini 3G-t, az Amazon Kindle Fire HD 7”-t és a Google Nexus 7-est hasonlítjuk össze külalak, hardver és szoftver tekintetében.

Apple iPad mini 3GApple iPad mini 3G

Külső. Ebben a tekintetben egyértelműen az iPad nyer, profi és letisztult kinézete mellett nemcsak a legkönnyebb, de a legvékonyabb is másik két vetélytársa között. Jóllehet az iPad kijelzője valamivel nagyobb a másik két táblagépénél, méretben csak minimális különbség van közöttük (a Kindle táblagépén érdemes megfigyelni a vastag keretet a kijelző körül). Egyedül az iPad rendelkezik alumínium borítással, a másik kettőnek műanyag borítása van, ami kevésbé profi megjelenést kölcsönöz nekik.

Google Nexus 7Google Nexus 7

Hardver. Ezen a területen nem fedezhető fel markáns különbség a három eszköz között, viszont a kijelző tekintetében az iPad a leggyengébb (legpixelesebb). Napfényben azonban a tükröződés miatt a másik két eszköz képernyője kevésbé látható. A kijelzőből adódóan e-könyv olvasásra mindhárom eszközt ajánljuk, míg például filmnézésre inkább az iPad versenytársait. Memória és processzor szempontjából a Nexus 7 a győztes.

Amazon Kindle Fire HD 7"Amazon Kindle Fire HD 7″

Szoftver. Talán a mi dicséretünk nélkül is tudják a legtöbben, hogy az Apple iOS rendszerei mennyire letisztultak, gyorsak és lenyűgözőek. Felhasználóbarát kezelése azonban azzal jár, hogy csak minimális mértékben szabható személyre a rendszer. Ezzel szemben a Nexus 7-en futó Android 4.2 szinten minden területen rendelkezik ezzel a kiváltsággal, médiakezelés tekintetében is kényelmesebb mind az iPad-nél, mind pedig a Kindle Fire HD-nél. Utóbbival kapcsolatban megjegyezzük, hogy alapvetően az Amazon szolgáltatásaira és tartalmára épít, melynek jelentős része nem érhető el itthonról. További gyengesége, hogy csak azok az alkalmazások érhetőek el rajta, amelyeket az Amazon enged, ami lényegesen szűkebb halmaz, mint a Google Play áruház kínálata.

Összegzés. Mindent egybevetve nehéz rangsort felállítani. Legkevésbé talán a Kindle-t ajánljuk hazai felhasználók számára (az Amazon tartalma miatt). Az igazi kütyübolondok valószínűleg a Nexus 7-et értékelik majd legjobban személyre szabhatósága és tudása miatt. A legkiválóbb élményt azonban mégis az iPad Mini adja, különösebb beállítások nélkül. Nemcsak a képességeket vettük figyelembe, hanem az árat is: az iPad lényegesen drágább lehet versenytársainál, így ár-érték arányban nem feltétlenül érdemes megvenni, hacsak nem vagyunk elkötelezett Apple-rajongók.

  Amazon Kindle Fire HD 7” Apple iPad mini 3G Google Nexus 7
Operációs rendszer Android 4.0 (egyéni) iOS 6 Android 4.2
Képernyőméret és felbontás 7”, 1280*800 pixel 7,9”, 1024*768 pixel 7”, 1280*800 pixel
Processzor TI OMAP 4460 kétmagos CPU, 1.2 GHz Apple A5 kétmagos CPU, 1 GHz NVIDIA Tegra 3, négymagos CPU, 1.2 GHz
Memória 1 GB 512 MB 1 GB
Kimenetek micro HDMI,micro USB csak adapterrel micro USB
Hálózati kapcsolatok Wi-Fi Wi-Fi+3G (modelltől függ) Wi-Fi
Háttértár 16/32 GB 16/32/64 GB 8/16/32 GB
Méret 193*137*10 mm 200*135*7.2 mm 199*120*10.5 mm
Tömeg 395 gramm 312 gramm 340 gramm
Tájékoztató ár (Ft; modelltől függ) 76-90.000 99.900-159.900 75-80.000

Írta: Zsófia Kárpáti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*