Nyerésre állnak a többfunkciós olvasó eszközök

Megszokhattuk már, hogy a legtöbb elemzés az USA-ból származik. Egyre több jel utal arra, hogy az Amazon által bevezetett e-ink eszközök, versenytársaikkal együtt veszítenek népszerűségükből.

Kedvenc csatornánk

Az elemzés során azt vizsgálták, hogy az amerikaik mivel töltik idejüket, amikor valamilyen digitális csatornát vesznek igénybe. A következő grafikonon azt követhetjük nyomon, hogy a három csatorna melyikére mennyi időt szánnak az amerikai állampolgárok. (cikk során felhasznált adatok angolul elérhetőek)

Amerikaiak időtöltése: mobil, internet és tv

Amerikaiak időtöltése: mobil, internet és tv

Látható, hogy a mobil alkalmazások térnyerése jelentős. Nem kell sokat várnunk és a tv visszaesik a 2. helyre. Az is figyelemreméltó, hogy az interneten töltött idő stagnál. Fontos tisztán látni, hogy a legtöbb tartalom előállító: lapkiadók, könyvkiadók, tv műsorok java része mobilalkalmazás keretén belül is elérhető, legalábbis az USA-ban. Ugyanez messze nem mondható el Európáról, különösen nem hazánkról.

E-ink olvasó, vagy többfunkciós eszköz?

Az Amazon legelső készüléke e-ink alapú olvasó volt. Ez természetes választásnak tűnt, hiszen olcsóbb eszközről volt szó, kíméli a szemet, így a tömeges értékesítésre nagy eséllyel tudott indulni az Amazon. Ez a stratégia be is vált. Hamarosan azonban rengeteg tablet pc jelent meg a piacon, az Apple, Samsung, Google, Microsoft és sok más szállító is betette a lábát erre a piacra.

Az erősődő verseny gyorsan leszorította ezen többfunkciós eszközök árát, amelyek teljes mértékben ki tudnak váltani egy netbookot a legtöbb esetben. Most, hogy az árkülönbség a két eszköztípus között lecsökkent, ugyanakkor a szolgáltatások terén a tabletek jóval többet nyújtanak, nem lephetnek meg bennünket az iSuppli által publikált tényadatok és előrejelzések. Az adatok azt mutatják, hogy a gyártók mennyit szállítottak le a disztribúciós hálózatoknak. Ezek mindig nagyon jól jelzik előre a következő periódus értékesítését, hiszen a disztribúcióban sokkal jobban látják előre a keresletet, mint maguk a gyártók. Mivel előbbiek félnek a felesleges készletfelhalmozástól, annyit rendelnek meg, amennyit el is tudnak adni.

e-olvasó eszközök kiszállítása az USA-ban

e-olvasó eszközök kiszállítása az USA-ban

Tanulságok

1. Magyarországon is több millió okostelefon van. A legtöbb tartalom előállítónak találnia kell olyan partnereket, akik az oksotelefonokra fejlesztettek olvasó, videó nézegető, vagy éppen zenehallgató alkalmazást.

2. Már Amerikában is csökkent az e-ink alapú olvasó eszközök népszerűsége a többi eszközhöz képest, hiszen ezen eszközök sem interaktivitásban, sem a multimédia tartalmak megjelenítésében nem versenyképesek egyelőre. Mindezek viszont kulcsfaktorok a gyermek és a szakirodalom területén.

3. Nem derül ki egyértelműen ezekből az adatokból, de más források alátámasztják, hogy minden híresztelés ellenére az e-ink olvasók és a tablet pck, valamint okostelefonok megférnek egymás mellett. A kizárólag szép- és szórakoztatóirodalmat kedvelők, akik nem igénylik a multimédiát, de imádják az olvasást, továbbra is jelentős árelőny mellett használhatják a szemkímélő eszközöket, az e-ink olvasókat.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*