Van különbség a könyv és ebook szezonalitása között?

Korábbi cikkemben már bemutattam a könyv és e-könyv keresési statisztikáit. Ebben a szösszenetben a szezonalitásukat vizsgálom meg. Az eredmény tartalmaz némi meglepetést.

Emlékeztetőül elmondom, hogy nem az értékesítési adatokat elemeztem itt, hanem a google keresőben a potenciális Olvasók keresési statisztikáit. Így tehát egy klasszikus keresletelemzésről van szó.

A heti adatokból negyedéves adatokat állítottam elő és arra kerestem a választ, hogy a trendtől milyen mértékben tér el a keresések száma, negyedéves bontásban. Mivel a számításokat elvégeztem az ebook és a könyv piacaira, így kiváló lehetőség nyílt az összehasonlítására. A vizsgált időszak 2007/01-2012/11.

Negyedéves szezonalitás mértéke a könyv és ebook keresések terén

Negyedéves szezonalitás mértéke a könyv és ebook keresések terén

Azt eddig is mindannyian tudtuk, hogy a könyvek az utolsó negyedévben, azon belül is decemberben a legkeresettebbek. A második negyedév is gyengemind a könyv, mind az ebook piacon.

Két olyan negyedévünk is van viszont, amelyek ellentétes irányúak a különböző piacokon. Az első negyedévben az e-könyvek keresése 2%-kal kisebb mint a szokásos trendből számolt érték, míg a könyvpiac esetében 2%-kal többször keresnek könyvet. A harmadik negyedév esetében még jelentősebb az eltérés és fordított irányú.

Kérdés, hogy a szezonalitásból származó eltérések az e-könyv piac kialakulatlan jellegének tudhatóak be, vagy az eltérő vásárlói összetétel, szokások következménye?

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*