Hogyan látja a Google a magyar könyv és ebook piacot?

Havi e-könyv keresések száma az interneten Havi e-könyv keresések száma az interneten

Elvégeztünk egy érdekes elemzést azon ügyfelek között, akik az interneten keresik könyveiket és e-könyveiket. Az eredmény több szempontból is meglepő volt.

Különböző Google eszközöket használtunk fel a vizsgálódás során. Valójában három kérdésre kerestük a választ:

  1. Hogyan alakult a könyv témában indított keresések száma, trendje?
  2. Hogyan alakult az e-könyv témában indított keresések száma, trendje?
  3. Hogyan alakult ezek egymáshoz viszonyított aránya?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kutatás alapját azon Magyarországon élők adták, akik internet hozzáféréssel rendelkeznek és használják is azt.

Hogyan alakult a könyv témában indított keresések száma és trendje?

A vizsgált intervallum 2007. január és 2012. november közötti időszak. Ez azért kellett, mert a könyvpiacot erős szezonalitás jellemzi, ezért a trend meghatározásához több évre volt szükség.

Havi könyv keresések száma az interneten

Havi könyv keresések száma az interneten

Az egyik jó hír, hogy tendenciaszerűen folyamatosan nőtt az elmúlt 6 évben a keresések száma. Havonta átlagosan 245-tel nő a keresések száma. Paradoxonnak tűnhet ez, hiszen tudjuk jól, hogy az említett időszakban folyamatosan és jelentősen csökken a könyvpiac. Az ellentmondás feloldásának a kulcsa az, hogy az online könyvvásárlások aránya folyamatosan nőtt a vizsgált időszakban. Ezt felismerve, minden jelentős terjesztő rendelkezik is on-line felülettel.

Hogyan alakult az ebook témában indított keresések száma és trendje?

Az ebook-okkal kapcsolatban sokkal magától értetődőbb, hogy interneten keresünk utánuk, hiszen digitális tartalmakról van szó, amelyet nem lehet átvenni fizikai boltokban. Az elemzést elvégezve a következő kép rajzolódott ki:

Havi e-könyv keresések száma az interneten

Havi e-könyv keresések száma az interneten

Ahogy vártuk is a növekedés üteme dinamikus, a keresések száma jóval meredekebben nő, mint a könyvek esetében. Havonta átlagosan 345 alkalommal keresünk többször, mint az azt megelőző hónapban.

Hogyan alakult a könyvek és e-könyvek keresésének egymáshoz viszonyított aránya?

Mivel az előző részben már megállapítottuk, hogy az e-könyv témájú keresések száma nagyobb mértékben nő, mint a könyv témáé, ezért nem kell meglepődnünk, hogy ha az arány növekedését látjuk.

E-könyv keresések aránya a könyvekhez képest az interneten

E-könyv keresések aránya a könyvekhez képest az interneten

A könnyebb értelmezhetőség érdekében minden év novemberét számszerűen is feltüntettük. Két fontos üzenete van az ábrának a kiadók, szerzők számára. Egyrészt szemmel látható és megkerülhetetlen a növekvő kereslet az e-könyvek iránt. Ez jó hír, hiszen az évente 2 milliárd forinttal csökkenő könyvpiac esetében legalább részben lehet kompenzálni a forgalomkiesést az e-book piaci árbevétel növekménnyel.

Másik érdekesség, hogy az arány változása trendszerűen egyértelműen nő ugyan, de jelentős ingadozásokkal. Ez azt a kérdést veti fel, hogy az e-book piacon a szezonalitás más, mint a könyvpiacon. Hamarosan ezt a kérdést is körüljárjuk!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*