Ma 158 éve született Oscar Wilde

Oscar Wilde 1854. október 16-án született Írországban, Dublinban. Lázadó egyéniségét és az irodalom szeretetét nagy valószínűséggel édesanyjától örökölte, aki álnéven vált híres írónővé.

Oscar Wilde

Kép forrása: wikipedia.org

Wilde szerette a hírnevet, kirívó öltözködésével, tehetségével és fegyelmezetlenségével pedig ki is vívta azt. “Sértegessetek, dobáljatok meg sárral, de az istenért, nézzetek rám”, mondta. Nem olyan szerző volt, aki megbújt volna írásai mögött, híres, gazdag és szabad akart lenni. A Punch című hetilap karikatúrasorozatának állandó szereplője volt, ő pedig örült az ingyen reklámnak.

Londonban házasodott össze Constance Mary Lloyddal. 1885-ben született meg fia, rá egy évre kislánya. Ennek hatására kezdett el szebbnél szebb, nem csak gyerekeknek tanulságos, de a felnőttek számára is fontos üzenetet hordozó meséket írni. Aztán 1891-ben megismerte Lord Alfred Douglas-t, a fiatal írót, akivel hivatalos kapcsolata egyre elmélyült. A férfi apja nem tűrte fia és Wilde kapcsolatát, felelősségre vonta az írót, aki rágalmazási perrel reagált. A bíróság azonban Oscar Wilde-ot találta bűnösnek, és két év fegyházra ítélte.

“Wilde egész élete egy nagy paradoxon volt: írként született, mégis angolul és franciául publikált; ugyan családapa volt, mégis tartott férfi szeretőt; egy életen át protestánsként élt, de utolsó óráiban megtérve, katolikus hitűként halt meg; s bár a romantikusok követője volt, a modernek előfutára lett.” Forrás: wikipedia

Oscar Wilde - Dorian Gray arcképeA Dorian Gray arcképe volt az a könyv, ami elhozta neki a sikert és a megvetést, egyszerre tette őt híressé és hírhedté. Dorian gazdag és gyönyörű fiatalember, aki örökké szép és fiatal akar maradni, s ezért még a lelkét is eladná. Miután egy barátja megfesti portréját, a fiú csak azt kívánja, hogy bárcsak a képmása öregedne helyette. Ördögi kívánsága teljesül. Dorian átadja magát az élvezeteknek, a bűn útjára lép, míg egy napon szörnyű felfedezést tesz, a pincében elrejtett képmás életre kel… Oscar Wilde egyetlen regénye az angol irodalom alapműve, korának botrányirodalma. Görbe tükörben mutatja be azt a társadalmat, amelyet elvakítanak a külsőségek, amely bármeddig képes lesüllyedni az élvezetek hajhászásáért, amelyben a felszínes szépség az élet értelme, amiért bűnt elkövetni művészet.
Írta: Zsófia Kárpáti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*