Top 10 meghatározó kifejezés a frankfurti könyvkiállításról

Frankfurti könyvkiállítás, 2012

Frankfurti könyvkiállítás, 2012

A 2012 október 10-14 között megrendezett nemzetközi könyvkiállítás méltán nevezhető Európa legfontosabb könyves eseményének. Itt cserélnek gazdát a szerzői jogok, itt ismerhetjük a legfrissebb technológiai fejlesztéseket és találkozhatunk az Informatika meghatározó szereplőivel is. Egy szerzőpáros Top ten buzzwords of Frankfurt 2012 című cikkében megosztotta velünk a 10 legforróbb, legaktuálisabb kifejezést.

Discovery

Ha egy kiefejezést kellene választani, akkor ez lenne az. Arról szól, hogy az online világ térnyerésével megváltozott a marketing eszköztár is. Nem elég elvinni a könyveket a könyvesboltba. A nyomtatott és digitális könyvek az on-line felületeken egyre nagyobb számban elérhetőek. De megtalálja-e a művet az Olvasó?

Digital first

A kiállításon ez két értelemben is használták. Egyrészt több kiadó felismerte, hogy a digitális kiadás segítségével, jóval kisebb kockázattal tesztelheti a piacot, másrészt általánosságban is igaz,hogy a kiadók keresik az új formátumokat.

Metadata

Elsőre unalmasnak tűnhet, de fontosságát nem lehet túl becsülni. A met adatok minősége és az értékesítés között pozitív irányú kapcsolat van. Ezen túl pedig a meta adatok naprakészen tartása konzisztens módon komoly folyamatszervezést és infrastruktúrát kíván. A meta adatok terén is vannak innovációk. Ezek  valójában a megtalálhatóságát is javítják, legyen szó papír vagy e-könyvekről.

Erotica

Általánosan megnőtt az érdeklődés az erotikus tartalmak iránt. Az erotika és a szexualitás közötti határt azonban nem könnyű mindig megtalálni.

Pricing

Sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a dinamikus árazásnak. A könyv élettartama alatti rögzített ár könnyen történelemmé válhat. Mindehhez a kiadók marketing és árazási kompetenciáit erősíteni kell.

 BIC

Brazília, India, Kína. Ezen országokra figyel leginkább a kiadói szakma. Nem csak nagyságúk teszi őket vonzóvá, de növekedési potenciáljuk is.

Analytics

Az értékesítési adatok már messze nem elegek. Az Amazon vetélytársai úgy csábítanak magukhoz kiadókat, hogy megadnak nekik minden olyan információt, amivel megismerhetik és megérthetik az Olvasók preferenciáit, viselkedését. Ezeket az adatokat azonban fel is kell tudni használni.

GAMA

Google, Apple, Microsoft, Amazon.

Story

Végre egy ősidők óta velünk lévő szó. Beszélhetünk új technológiákról,üzleti intelligánciáról, akármiről. Ha nincs mit mondani, nincs olyan történetünk, ami érdekelheti az Olvasókat, akkor nem lehetünk sikeresek.

Haka

Kevésbé kapcsolódik magához a könyvpiachoz,de a kiállítás hangulatához annál inkább. Egy táncról van szó, amelyhez nem árt, ha arcfestésed, vagy tetoválásod van. Az új-zélandi vendégek kitettek magukért.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*