Van másik út

A kiadók válságra adott válasza racionális, de nem szolgálja magának sem a piacnak, sem az Olvasóknak az érdekeit. Ebben a bejegyzésben azt vázolom fel, hogy van másik alternatíva is: digitális kiadás.

Könyvpiac átlagos csökkenése 2008-tólEmlékeztetőül annyit elmondanék, hogy az elemzés során arra a következtetésre jutottam,hogy a gazdasági válság hatásával összemérhető a címek számának csökkenése. Kell lennie egy olyan útnak, ami egyszerre felel meg a kiadóknak és az Olvasóknak.

Digitális könyvkiadás

A digitális könyvkiadás egyike azon megoldásoknak, amely bármilyen extra ráfordítás nélkül elkezdhető. Ezen felül a kiadó vérmérsékletéhez igazítható, hogy mely könyvekre terjeszti ki. Nézzük a hátrányokat és az előnyöket!

3 nehézség, amelyet le kell küzdeni az ebook-ok kiadása kapcsán

Jelenleg a piac gyerekcipőben jár. Egyre több embernek van már ugyan készüléke, amelyen olvashatóak az ebook-ok, de a kínálat számának bővülése nem tart lépést a kereslettel.

A magyar büntető ÁFA gyakorlata Európa sereghajtói közé lökte Magyarországot. Itt már mozgolódik az EU és napirenden van a papír alapú könyvek és az ebook-ok ÁFA-jának a harmonizálása.

Az e-könyvek nem támogatnak annyi formázási, tördelési lehetőséget, mivel nem rögzített az oldalak mérete. Egyrészt ugyanis a készülékek mérete eltérő, másrészt az Olvasók átálíthatják a font méretet. Ez nem komoly hátrány, de meg kell szokni.

7 érv, ami vonzóvá teszi a digitális könyvkiadást

Ráfordítás nélkül elkezdhető. A hagyományos kiadói folyamatba beilleszthető az ebook előállítása, amelyet a terjesztők általában saját költségükön végeznek el, a kiadó által átadott forrás file alapján.

Átlátható, rendszeres elszámolás: Egyrészt a fizetési határidők jóval rövidebbek, mint hagyományos terjesztői modellben, másrészt on-line felületen a kiadó bármikor hozzáférhet a fogyási adatokhoz.

Külföldön élő magyarok elérése. Legtöbbjük számára nem alternatíva a könyvesbolt, mert nincs ilyen a közelükben. A csomagküldés külföldre pedig sok esetben meghaladja magának a könyvnek az árát. E-booknál nincs szállítási költség, a szállítási idő pedig másodpercekben mérhető.

Kis példányszámnál is működik. Talán ez a legfontosabb érv. Mivel nem jelenik meg a nyomtatás fix költsége, ezért kockázat nélkül lehet belevágni. Így tehát nem kell feltétlenül a címek számának csökkentéséhez nyúlni.

Olvasók megismerése. Nagyon kevés információval rendelkezik egy kiadó a saját Olvasóival kapcsolatban. Az on-line értékesítés megjelenése már a papír alapú könyvek esetében is rengeteg hasznos információt tud szállítani, ezek az előnyök jelen vannak az ebook-ok esetében is sőt. Ez pedig segít abban, hogy pontosabban tudjanak célozni a kiadók a címeik kiválasztásánál.

Nagyobb verseny az ebook terjesztőknél. A piac élettörténete nagyon rövid, de már most jóval több versenyző van az e-könyv terjesztők között, mint a hagyományos könyv terjesztői. Ez önmagában azt jelenti, hogy a kiadók előnyösebb tárgyalási pozícióból tudnak indulni.

Segíti a papír könyvet is. Bokor Pál, az Atlantic Press Kiadó vezetője osztotta meg velem a tapasztalatát. Eszerint ő nem a rövid távú bevételi potenciál miatt tartja fontosnak az e-könyv piacon való jelenlétet, hanem azért, mert az on-line felületeken való jelenlét ráirányítja a figyelmet a papír alapú könyvekre is.

Írta: Szűcs Roland

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Magyar könyvpiaci helyzetelemzés, és a fény az alagút végén | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*