Hova tűnt 2 milliárd a könyvpiacból?

A könyvpiac összesített forgalma 2011-ben mindössze 59,5 mrd Ft-ot ért el az MKKE adatai alapján. Ez nagyon súlyos visszaesés, hiszen az 1 évvel korábbi forgalom 61,6 mrd Ft volt. Ez a 2 mrd Ft-os zuhanás némi magyarázatra szorul. A három részből álló cikksorozatban arra teszek kísérletet, hogy megértsük, hogyan hatott a válság a könyvszakmára, milyen válaszokat adtak a kiadók, és van-e alternatív kitörési pont.

A hanyatlás kezdete egybeesik a világgazdasági válság kirobbanásával. 2008-2011-ig tartó időszakban több, mint 8 mrd Ft-tal csökkent a könyvpiac összesített forgalma. Ezen már nem tudunk változtatni. A 2011-es adatok azonban kellően frissek ahhoz, hogy az elemzésük során leszűrt tapasztalatok segítsenek a kilábalásban.

Az oknyomozás során kizárólag az MKKE adatait használtam fel, mivel ez az egyetlen, a könyvpiacot leginkább lefedő, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló statisztika. Arra keresem a választ, mely mozgatórugók vezettek a 2 mrd Ft-os csökkenéshez.

A könyvpiac 2011-es visszaesésének okai

A könyvpiac 2011-es visszaesésének okai

A piros területek mutatják, hogy egy adott mutató milyen mértékben változott. A fehér hátterű területek pedig az adott mutató változásának hatását mutatja a könyvpiac éves forgalmára.

Az jól látszik, hogy a kereslet visszaesése “kiegyensúlyozott” módon történt meg. A forgalom csökkenésének feléért ugyanis a kisebb eladott példányszám volt a felelős, míg a másik feléért az alacsonyabb átlagos ár. Ha még lejjebb fúrunk a probléma gyökeréhez, akkor rájövünk arra, hogy a példányszám csökkenésének fő oka nem is annyira a kereslet csökkenésére vezethető vissza, sokkal inkább a kínálat szűkülésére, hiszen a kiadott címek száma 659 darabbal csökkent.

Azt már soha nem tudjuk meg, mekkora lett volna a forgalom, ha a 2010-es szintnek megfelelő kínálattal szembesül az Olvasó. Egy eszmefuttatást viszont megér, hogy a kiadók oldaláról magyarázatot keressünk a jelenségre. Ezt olvashatjátok következő cikkemben.

Írta: Szűcs Roland

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Magyar könyvpiaci helyzetelemzés, és a fény az alagút végén | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*