Vasárnap van a népmese napja!

Vasárnap ünnepeljük a népmeséket, amiket nem csak gyerekek hallgatnak szívesen, de a felnőttek számára is fontos tanulságokat rejtenek magukban!

Olvasó gyerekek

Kép forrása: blog.playoutdoors.com

A wikipedia szerint “a népmese a szóbeli költészet legnagyobb műfajcsoportjainak egyike, évszázadok során létrejött és alakult történet, aminek mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság.” Minden problémánkra és élethelyzetünkre van egy népmese, ami megmutatja, honnan hova tartunk, mi lenne a megoldás, hisz a történet megalkotója már végigjárta utunkat, és a népmesén keresztül osztja meg tapasztalatait. Nagyjából ez a meseterápia lényege. A gyerekek személyisége és fantáziája pedig szintén sokat fejlődik, ha kiskorukban sok mesét olvasunk fel nekik. A szövegértésük, szókincsük, érzelmi intelligenciájuk sokkal fejlettebb, mint azoknak a gyerekeknek, akiknek nem meséltek esténként a szüleik. Ráadásul később többet és nagyobb szeretettel is fognak olvasni.

Grimm legszebb meséiAz egyes népmesék fennmaradásához nagyban hozzájárultak Jókai Mór, Arany László, Benedek Elek, illetve a Grimm fivérek gyűjteményei. A Grimm legszebb meséi című e-könyvben például szerepel a mindenki szívének kedves Hófehérke meséje.

“Csak ment, mendegélt szegény Hófehérke, s mire esteledett, alkonyodott, egy kis házacskához ért. Gondolta magában, bemegy oda, hátha jólelkekre talál s szállást adnak éjszakára. Bemegy a házikóba, körűlnéz s hát, Uram, Teremtőm, ott minden olyan icike, picike, olyan csínos, olyan kedves, olyan tiszta, hogy azt emberi szó nem tudja elmondani!”

Sok más kedves mese is elérhető a bookandwalk.hu oldalán, nézd meg őket!

Megnézem!
Írta: Zsófia Kárpáti

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Varázslatos mesevilág | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*