Hogyan olvass akkor is, amikor nem kéne?

Előfordult már szerintem mindenkivel, hogy egy olyan könyvet olvasott, amit képtelen volt letenni. Olvastam már a tömött metrón állva, zötyögve a reggeli vonaton, középiskolai óráimon – elég nehéz feladat volt -, előadás közben, vagy épp a munkahelyemen. Egyik sem egyszerű mutatvány, ezért szeretném megosztani tapasztalataimat, és kérem a jártasabbakat, írják le ők is az alkalmazott technikákat!

A metrón papírkönyv esetén egy kézzel fogni az akár több kilós művet nem könnyű, de az érdekfeszítő történet érdekében bármit. Egy e-könyv olvasót tartani már bizonyosan egyszerűbb, és lapozni is könnyebb egy gomb lenyomásával, mint összenyálazni az egész szerelvényt. Vonaton vagy buszon, ha van helyünk, lényegesen kényelmesebb olvasni. Ha nincs, jöhet a metrós felállás.

kreatív megoldásKözépiskolában már sokkal nehezebb feladat könyvet olvasni, hiszen kisebb a terem, mint mondjuk egy előadó, a tanárok pedig előszeretettel mászkálnak a sorok között. Próbálkoztam mindennel, hogy kiderítsem végre, mi lesz a sztori végén a főhőssel. Betettem a könyvet az ölembe, vagy a tankönyv alá, hátra ültem a sarokba. Nem volt egyszerű, néha le is buktam. Valószínű, hogy könnyebb lett volna a dolgom egy 8,7 mm vékony Kindle-el. Főiskolai éveim alatt már szabadabban olvasgattam, bár ott is nagy hasznomra lett volna egy laptop. Senki nem szólt rá a számítógépet használókra, hiszen azzal gyorsabban jegyzetelhettek, bárminek utánakereshettek, és a legtöbb tananyag is fent volt már a neten. Leggyakrabban viszont inkább játszottak a gépen, de mivel volt wifi, nyugodtan olvasgathattak volna például interneten keresztül is úgy, hogy azt senki nem veszi észre, maximum a mögötte ülő.

Munkahelyen pedig már sokszor munkaeszköz a számítógép, így csak arra kell figyelni, ki van mögöttünk. Ha neten keresztül olvasok, általában nyitok egy új ablakot, hogy azt bármikor tálcára küldhessem. Bár a Book and Walk-os webes olvasót akár be is zárhatom, hisz ugyanott fog megnyílni a könyv, ahol abbahagytam. Hallottam már olyanról, aki minden munkaeszközét (Excel, mappák, stb.) megnyitotta, printscreennel lefényképezte a képernyőt, és beállította háttérképnek. Persze a munkahelyi körülmények is határokat szabnak lehetőségeinknek, és van, akinek munkaköri leírásában szerepel például a Facebook-on való lógás, ahogy ezt a következő kép is hűen illusztrálja.

Munka közben lóg a Facebook-on

Kép forrása: facekep.com

Nektek van esetleg kreatív megoldásotok a sutyiban olvasásra? Érdekelne. 🙂
Írta: Zsófia Kárpáti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*